A memória korai hanyatlása a legújabb kutatások szerint a későbbi demencia első jele lehet, ami már 45 éves korban elkezdődhet. 

 

Az eddigi véleményekkel szemben, miszerint a mentális hanyatlás csak 60 éves kor után kezdődik, a legújabb kutatásokból kiderült, hogy már jóval korábban, 45 éves korban is beindulhat. Az első jelei a memória hanyatlása, valamint az érveléssel és megértéssel kapcsolatos problémák.

"A normális, egészséges felnőtteknél a kognitív funkciók hanyatlása jóval korábban megkezdődik, mint azt eddig gondoltuk" - mondta el a tanulmány szerzője, Archana Singh-Manoux, a párizsi Paul-Brousse Kórház INSERM Epidemiológiai és Népesség Egészségügyi Központ munkatársa. A szakértő szerint a kognitív öregedési folyamatok megértése hozzásegít a korai diagnózisok felállításához.

A tanulmányhoz Singh-Manoux és kollégái közel 5200 férfi és 2200 nő adatait használták fel, akik részt vettek egy korábbi, 1985-ben kezdődő tanulmányban. Akkor a kutatók a 45-és 70 év közötti köztisztviselők mentális képességeit követték nyomon tíz éven át. Ez idő alatt összesen három memóriatesztet töltettek ki velük. Az eredményekből kiderült, hogy a mentális képességek hanyatlása a 45-49 éves férfiak között 4 százalékos volt, míg a 65-70 éves korosztályé 10 százalékos. A nők esetében ez a szám a 45-49 évesek körében 5 százalék, az idősebbek esetében pedig csupán 7 százalék volt.

A kutatók szerint ezek az eredmények összefüggésben vannak az egészséges életmóddal, hiszen ahogy fogalmaztak "ami jó a szívnek, az jó az agynak is". Vagyis a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és az elhízás, nem csak szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, hanem hozzájárulhat a korai mentális hanyatláshoz is. Singh-Manoux azonban hozzátette, hogy fontos megjegyezni, a kognitív változásokkal járó öregedés nagyon különbözik a kognitív változásokkal járó Alzheimer-kór folyamataitól. 

Forrás: hvg.hu  

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr793543531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása