Problémákat tárt fel az Állampolgári Bizottság

 

Az ország összes pszichiátriájára egységesen jellemző problémákat tár fel az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány a Jelentés a pszichiátriai kezeltek emberi jogi helyzetéről Magyarországon - 2011 című kiadványában.

 

Rések a sárgaház falain ? jogszerű elmegyógyintézeti szabadulásokAz egyik fő probléma az önkényes kezelés elrendelése, hiszen az  a "legfontosabb alapjogtól", a személyes szabadságától fosztja meg a pácienst. Az ilyen típusú eljárásokat ugyanis "az erőszakos gyógyszerezés, a kényszer és a páciens akaratának a semmibe vétele" jellemzi - fogalmazott a bizottság.

"A ráerőltetett pszichiátriai kényszerkezelés senkit nem gyógyít meg. Kényszerrel nem lehet gyógyítani" - olvasható a jelentésben.
   
A bizottság megállapítása szerint a kényszeres megoldásokkal pusztán a kellemetlen tüneteket lehet enyhíteni, "de ez nagyon messze áll attól, amit orvoslásnak, gyógyításnak nevezünk".

kényszergyógykezelés, pszichés beteg

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának adatai szerint a pszichiátriai betegek intézeti gyógykezelését Magyarországon 2009-ben több mint 46 ezer esetben rendelték el. A bizottság jelentése szerint bár ez a szám magában foglalja a felülvizsgálatok számát is, a kényszerbeszállítások és -kezelések száma tízszeresére becsülhető ez évben.

 

A kiadványban szó esik arról, milyen könnyen juttatható valaki akarata ellenére pszichiátriai osztályra; a korlátozások, kikötözések jogsértő gyakorlatairól; és a néhány pszichiátriai otthonban még mindig tapasztalható sivár ellátási körülményekről is. Az alapítvány adatai szerint például az ópusztaszeri, a kiskunhalasi, a gáti, a kéthelyi és az eleki intézményekben alig lehet a szobákba lépni, annyira zsúfoltak.

Bűnös, vagy beteg?

Az Állampolgári Bizottság jogsegélyszolgálatához beérkező panaszok és a munkatársak a pszichiátriákon végzett személyes kutatásai alapján készült el a jelentés, amelyet a napokban eljuttat minden vezetőhöz és köztisztviselőhöz, aki posztja révén tehet valamit a "problémák" megelőzése érdekében, ilyen emberi jogi problémák pedig ne fordulhassanak elő Magyarországon.
   
Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány (Citizens Commission on Human Rights - CCHR) közhasznú, nemzetközi szervezet, amely 34 országban több mint 130 csoporttal működik. A CCHR legfontosabb feladatának tekinti, hogy kivizsgálja és feltárja a pszichiáterek által elkövetett visszaéléseket. A CCHR-t mint emberi jogi szervezetet a szcientológia egyház alapította 1969-ben az Egyesült Államokban azzal a céllal, hogy lépéseket tegyen a mentális egészségügy területén.

Forrás: belfold.ma.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr103498294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása