Vegyük észre ismerőseinken a depressziót

 

A depressziós emberek számára különösen nehéz időszak a karácsony és a szilveszter. Hajlamosak lehetnek az önpusztító viselkedésre, különösen, ha nem kapnak senkitől támogatást. Vegyük észre a jeleket!

Igen nehéz a depresszióval küzdő emberek számára az ünnepek időszaka. Ilyenkor fokozottan szembesülnek azzal, hogy ők maguk nem képesek örülni semminek, illetve, hogy egyedül vannak, elveszítettek egy számukra fontos személyt.

Hajlamosak az önpusztító viselkedésre - még ha a számok azt is mutatják, hogy az öngyilkosságok száma nem a karácsonyi időszakban a legmagasabb.

Azok számára, akik nem kapnak támogatást, nincs mellettük barát, család, szeretett emberek, vagy akár kollégák, nagyon is súlyos teher lehet az ünnepek időszaka.

Észre kell venni, hogy valaki depressziós, és be kell avatkozni, mielőtt a sürgősségin köt ki az illető. Számára nagyon keserű érzés, hogy miközben maga körül az ajándékozás, a szeretet és boldogság jeleit látja, ő maga ezt nem tapasztalja.

Mielőtt azonban az ünnepek miatt a depressziós kétségbeesett tettekre ragadtatná magát, vannak figyelmeztető jelek, amelyek előrevetíthetik, hogy készül valamire.

Ezek:

- Az illető antiszociális. A legtöbb ember élvezi a társaságba járást, nyüzsög, vásárolni megy az ünnepek közeledtével. Az antiszociális ember azonban kerüli ezeket az alkalmakat, akkor sem megy el - rendszeresen - eseményekre, ha azt mondta, hogy ott lesz.

- Az illető haragos. Szarkazmus, boldogtalanság jellemzi a depresszióst, mások örömét kritikusan szemléli és pesszimista.

- Sok alkoholt iszik, esetleg drogozik is. A sör, bor, koktélok ilyenkor egyébként is nagyobb mértékben fogynak, a depressziós azonban valóságos menekvést lát bennük, hogy elnyomja a fájdalmát.

- Kimarad a munkából és a rendezvényekről.
A depressziós nem tud szembesülni azzal, hogy mások jól érzik magukat, ezért igyekszik kerülni a különféle rendezvényeket, sőt akár a munkahelyéről is hiányzik, vagy túl későn ér be.

- Az illető állandóan álmos és fáradt. A depresszióval együtt jár, hogy kimerültnek, fáradtnak érzi magát a beteg, noha aludt eleget. A szervezet így reagál, amikor a depressziós menekülni igyekszik a mindennapokból.

Vegyük tehát észre a jeleket másokon - nemcsak attól kíméljük meg, hogy feleslegesen a sürgősségin kössön ki, hanem az életét is megmenthetjük! 

Forrás: eletmod.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr803489878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása