Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

 A modern gyógyszereknek köszönhetően a HIV-fertőzöttség ma már nem halálos ítélet: ha az AIDS-betegség nem alakul ki, a páciensek évtizedekig élhetnek. Közben nekik is lesznek más egészségügyi problémáik, de ezeket a hazai orvosok sokszor vonakodva kezelik, még a szülés levezetését is nehezen vállalják. Idén nyolc HIV-fertőzött nőnek született itthon egészséges gyermeke. 

 

Forrás: MTI/Beliczay László

Bár nem robbanásszerűen, de az elmúlt években Magyarországon is folyamatosan nőtt a HIV-fertőzések száma.

Az új fertőzöttek zöme a meleg közösségekből kerül ki, az adatok szerint főképp az 1970-80-as korosztály férfi tagjai érintettek.

"A háttérben a felpörgetett, védekezés nélküli szexuális élet áll. Divat melegbárokba, melegszaunákba járni, divat az óvszer nélküli szex, és terjed az a szokás, hogy tudottan HIV-pozitív partnerrel létesítenek szexuális kapcsolatot. A szabados szexuális élet egyértelmű bizonyítéka, hogy némely HIV-fertőzöttben a szexuális úton terjedő HPV-vírusoknak több mint tíz genotípusa is elfordul egyszerre" - mondta az [origo]-nak dr. Újhelyi Eszter, az Egyesített Szent István és Szent László kórház Központi Immunológiai Laboratóriumának vezetője. 

Amellett, hogy ebben a kórházban működik a Nemzeti AIDS Labor, ez az ország egyetlen olyan kórháza, ahol 11 ágyas részleget tartanak fel AIDS-betegek számára.

A fertőzés szempontjából az anális közösülésben részt vevő passzív partnerek a leginkább veszélyeztetettek - ez mindkét nemre igaz.

"Borzasztó nagy probléma, hogy a fertőzöttség sokszor már előrehaladott stádiumban derül ki" - mondja Újhelyi.

Az első kilenc hónapban 122 új fertőzöttet diagnosztizáltak

Az idei év első kilenc hónapjában hazánkban 122 új HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak. 2010-ben az egész éves szám 182 volt. 1985 óta összesen 2075 HIV-fertőzöttet regisztráltak itthon - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentéséből. A regisztrált új fertőzöttek közel 70 százaléka homo- vagy biszexuális.

AIDS-diagnózist 2010-ben 28 betegnél, idén szeptember végéig 24 embernél állítottak fel, 1985 óta pedig összesen 648 beteget diagnosztizáltak a kórképpel Magyarországon.

AIDS-betegségben idén eddig 9-en haltak meg Magyarországon, tavaly egész évben 10-en, 1985 óta pedig összesen 324 halálos áldozata volt itthon a betegségnek.

 

Öregedő HIV-fertőzöttek

Pedig ha időben elkezdik kezelni a betegséget, akkor a modern gyógyszerekkel - amelyek Magyarországon is rendelkezésre állnak, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 100%-ban téríti őket - szinten tartható a beteg állapota. Ez azt jelenti, hogy a HIV-vírussal való fertőzöttség miatt nem alakul ki a ma még gyógyíthatatlan AIDS-betegség. A vírusok megmaradnak ugyan a szervezetben, de nagyon alacsony szintre lehet őket szorítani.

Ennek köszönhetően a jól kezelt betegek évtizedekig élhetnek a kórképpel. Az egészségügyi gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a HIV-pozitív betegek is öregednek. "Náluk azonban az öregedési tünetek kifejezettebbek, a folyamatosan szedett gyógyszer mellékhatásaként pedig sokszor súlyos veseproblémák és csontritkulás lép fel" - mondja Újhelyi.

Akár évtizedek telhetnek el, mire a HIV-fertőzésből kialakul az AIDS

A HIV, az angol "Human Immundeficiency Virus" kifejezés rövidítése, magyar jelentés emberi immunhiányt okozó vírus. A HIV-fertőzés a vírus szervezetben való jelenlétét jelenti. A fertőzött személy hosszú ideig, évekig, akár évtizedekig is tünetmentes lehet, mielőtt kialakulna benne az AIDS-betegség, mely az ugyancsak angol kifejezés, az "Acquired Immune Deficiency Syndrome" rövidítése, magyar jelentése szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

 

.Labdáznak a betegekkel

"Ma már a HIV-fertőzött betegek jól kezelhetők, a fertőzés valóban nem jelent halálos ítéletet. Megfelelő gyógyszeres kezeléssel akár 35-40 évet is élhetnek. Más betegségeik kezelése azonban a mai magyar egészségügyben nem megoldott" - mondja dr. Bánhegyi Dénes, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Immunológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

"Ha egy HIV-fertőzöttön epekőműtétet kell végrehajtani, a magyar egészségügyben az orvosok egyszerűen nem vállalják az operációt. Vagy ha a HIV-fertőzöttnek katéteres koszorúér-tágításra van szüksége, nagyon nehéz megszervezni az ellátását. Pedig ahogy a fertőzöttek öregednek, nekik is lesznek ízületi, keringési problémáik" - mondja Bánhegyi.

Ezt erősíti meg Újhelyi Eszter is: ha egy HIV-fertőzöttet elüt az autó, ellátják a sebészeten, de kevésbé akut esetekben sokszor "labdáznak" a betegekkel. A doktornő szerint ennek az az oka, hogy egy 2002-es rendelet szerint, ha egy invazív (a testbe behatoló) beavatkozásokat végző szakorvos (például szülész, fogorvos, sebész) HIV-vírussal fertőződik, akkor fel kell adnia hivatását.

Forrás: MTI/Beliczay László

2008-ban a Patent jogvédő egyesület már tanulmányban hívta fel a figyelmet, hogy a HIV-fertőzöttek rendszeresen találkoznak kezelésüket elutasító orvosokkal, és nehezen találnak megoldást azokra a panaszaikra, amelyek nem kapcsolódnak a fertőzöttségükhöz. Különösen rossz a helyzet vidéken.

"Idén nyolc HIV-fertőzött nő szült egészséges gyereket. Ezek a babák nálunk, az István kórházban születtek. De gondolja el, mi van, ha a kismama vidéken él? Ráadásul HIV-fertőzötteknél nagyobb a koraszülés kockázata! A szülés beindulta után kezdjék el vidékről Pestre szállítani a kismamát, mert vidéken nem hajlandóak ellátni? A magyar egészségügynek e téren mindenképpen szemléletváltásra van szüksége" - mondja dr. Bánhegyi Dénes.

Az anya fertőzöttsége sokszor a szülésnél derül ki

"A modern szereknek köszönhetően ma már lehetséges, hogy egy HIV-fertőzött anya egészséges gyermeket szüljön" - mondta el Újhelyi Eszter. Erre azonban akkor van esély, ha már a terhesség alatt ismert az anya fertőzöttsége, és a várandósság kilenc hónapja alatt végig kezelik. A szülés után pedig azonnal megvizsgálják a köldökvért.

"Sajnos sok olyan eset is van, hogy az anya fertőzöttsége a gyermek születése után derül csak ki, és mivel az apa nem fertőzött, nyilvánvalóan egy másik kapcsolatában kapta meg a vírust" - mondja a szakember. Ha a HIV-fertőzött anya nem kapja meg a várandósság alatt a szükséges kezeléseket, a csecsemő nagy valószínűséggel fertőzötten jön a világra.

34 millió HIV-fertőzött él a világban

2010-ben 2,7 millióan fertőződtek meg HIV-vírussal a világon, így jelenleg 34 millió HIV-fertőzött él a Földön, azaz minden 200 ember közül egy fertőzött - derül ki az UNICEF legfrissebb AIDS-jelentéséből. Az AIDS okozta halálozások aránya a 2005-ös 2,2 millióról 2010-re 1,8 millióra csökkent. A csökkenést részben a fertőzés terjedésének lassulása, - a nyugati országokban az új fertőzések száma évről-évre mérséklődik -, részben pedig az antiretrovirális kezelés (ART) szélesebb körű alkalmazása okozza. Az ART ugyanis nem csak a fertőzött emberek egészségét és jólétét javítja, hanem a fertőzés további terjedését is megállítja. A nyugati országokban a kezeléshez az összes fertőzött hozzájut, az alacsony- és közepes nemzeti jövedelmű országokban viszont csupán a rászorulók 47 százaléka. 

Forrás: origo.hu 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr673444456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása