http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTYfutvzdHVmlMP84JuTJOagwKF6bNGQWNECM1sZp5TuJTqNw7dMeghalt egy dizájner drogokat fogyasztó fiatalember a múlt héten Budapesten - erősítette meg az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus. A dizájner drogokat legálisan lehet kapni az interneten, vagy akár a boltokban is beszerezhetőek. Várhatóan január elsején lép életbe egy jogszabálymódosítás, amellyel megtiltható lenne a dizájner drogok árusítása.

A Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán múlt héten meghalt egy 20 év körüli fiatalember. Ő az első Magyarországon, aki dizájner drog fogyasztása miatt veszítette életét - mondta Zacher Gábor osztályvezető főorvos.

A toxikológus kiemelte: a fiatalember MDPV-t, vagyis egy fogyasztószer módosított változatát használta. Négy-öt héten keresztül tartósan, intravénásan fogyasztotta ezt a szert. A főorvos szerint a fiatalembernél már kialakult a függőség is. A szer egyébként néhány hét használat után már halált okozhat.

Az MDPV stimulásként viselkedik, hatását a kokainéhoz hasonlítják. A szer elfogyasztása után szapora szívverés, eufória, éberség, izgatottság alakul ki, de nagy mennyiségben fogyasztva akár pánikrohamot is okozhat. http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQRQ959kPx6zmJw2nd1PqGLQhDp63UviFD1irybYhcX4AeilxWK5A

A dizájner drogok olyan vegyületek, amelyeket a tiltólistán szereplő anyagok kisebb módosításával állítanak elő, így a törvény nem szankcionálja forgalmazásukat, de hatásuk a kábítószerekéhez hasonló. Magyarországon 2000 körül jelentek meg a dizájner drogok, és szakemberek szerint nagyon gyorsan terjedt el a fogyasztásuk, mert legálisak, könnyen beszerezhetőek és olcsóak. Hermon Mihranian addiktológus szerint már a nagyobb általános iskolások egy része is kipróbálhat ilyen szereket.

Az Országgyűlés előtt már van egy tervezet, amelynek elfogadása esetén tiltólistára kerülnének a dizájner drogok, és büntethető lenne árusításuk is. Várhatóan január elsején lép életbe egy jogszabály módosítás, amellyel megtiltható lenne a dizájner drogok árusítása. Téglási Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a büntető törvénykönyv szigorítását is szorgalmazzák, és zéró toleranciát hirdetnek meg a kábítószer kereskedők ellen.

Forrás: inforadio.hu - Kálló Izabella

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr993406504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása