A legújabb európai drogjelentés új szereket is említ. A marihuána a legnépszerűbb.

 

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) ma tette közzé legfrissebb éves jelentését az európai kábítószerhelyzetről. A kokainhasználat elérhette zenitjét, egyre többen termesztenek otthon kannabiszt, és továbbra is kihívást jelentenek a piacon megjelenő új pszichoaktív anyagok – többek között erre derült fény az internetről magyar nyelven is letölthető kiadványból.

A kábítószer-használat előfordulásának gyakorisága továbbra is magas, de pozitív jelek is mutatkoznak, például a fiatalok kannabiszfogyasztásában. Aggasztó azonban a szintetikus szerek piacának alakulása, illetve az a tény is, hogy a politoxikománia – drog, gyógyszer és adott esetben alkohol együttes fogyasztása – uralkodó helyzetbe került az európai szerhasználatban.

A korábbi években MDMA-t tartalmazó tablettákhoz nehezebb volt hozzájutni – friss adatok szerint újra elérhetők ezek a szerek, és sok új, ellenőrzés alá nem tartozó pszichoaktív anyag is megjelent. Ezek java stimuláns vagy szintetikus kannabinoid. A legnépszerűbb szer azonban továbbra is a kannabisz, melyről a fiatalok vegyesen vélekednek. A legtöbb uniós tagállamban sokan termesztenek otthon is kannabiszt.

A HIV terjedése csökkent, de nőtt az új, helyi HIV-járványok kockázata. A kábítószerrel kapcsolatos halálesetek közt a túladagolások mellett az AIDS, az öngyilkosság és a trauma is szerepel.

Uniós használat

  • Kannabisz: valaha fogyasztotta kb. 78 millió fő, a felnőtt lakosság 23,2%-a.
  • Az elmúlt évben kb. 22,5 millió felnőtt (6,7%), az elmúlt hónapban kb. 12 millió (3,6%) használta.
  • Kokain: valaha fogyasztotta kb. 14,5 millió fő, a felnőtt lakosság 1,2%-a. Az elmúlt évben kb. 4 millió felnőtt (1,2%), az elmúlt hónapban kb 1,5 millió (0,5%) használta.
  • Ecstasy: valaha fogyasztotta kb. 11 millió fő, a felnőtt lakosság 3,2%-a. Az elmúlt évben kb. 2,5 millió felnőtt (0,7%) használta.
  • Amfetaminok: valaha használta 12,5 millió fő, a fel­nőtt lakosság 3,8%-a. Az elmúlt évben 1,5-2 millió fő (0,5%) használta.

Forrás: metropol.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr853402951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása