„Csak haladóknak!", „Próbáld ki te is, nem fogsz csalódni!", „Erős, mint a bölény, nem hoz szégyent testvéreire!" - nem is nagyon kell a sorok között olvasni, hogy az ember rádöbbenjen: az interneten efféle szöveggel reklámozott füstölők valójában olyan szerek, amik drogként is használhat

 

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQvVd3u3eyddX-h4KDWrP0J8vIsSFAdoFdIfxnyDks9G6n_bAghKgA múlt héten három diák került kórházba, amiért a világhálóról rendelt látnokzsályát szívtak. Hányingerrel, fej- és gyomorfájással vitték be őket a mentők és még ezek a srácok jártak jobban: a neten másodpercek alatt hozzá lehet jutni olyan cuccokhoz is, amik sokkal erősebbek ennél. Grammonként mindössze 2500-3000 forintot kérnek értük és akár házhoz is szállítják a kis zacskókat.

 - A látnokzsálya hatóanyaga az egyik legerősebb természetes hallucinogén, a flavinovin - magyarázza Zacher Gábor (51) toxikológus. - Ezt azonban nem szabad összekeverni a füstölőként árult szerekkel, amik a cannabis hatóanyagának mesterséges változatát, szintetikus THC-t (tetrahidro­kannabinolt, több növény pszichoaktív anyagát - a szerk.) tartalmaznak.

A mesterséges THC a cannabis hatásának sokszorosát nyújtja a fogyasztónak. Füstölőként használva valóban nem kábítja az embert, cigarettába, pipába töltve azonban nagyon gyorsan felszívódik a tüdőben. Innen kezdve pedig kiszámíthatatlan, mit művel a szervezettel: Magyarországon is akadt már olyan fiatal, aki az életével fizetett a füstölésért. - Ugyanolyan tüneteket okoz, mint a marihuána, csak sokkal erősebbeket: magas vérnyomást, szapora szívverést, tudatállapot-változáshoz, akut pszichózishoz vezethet a használata - figyelmeztet a toxikológus.

A mesterséges THC Magyarországon nem szerepel a tiltott szerek listáján. Egy törvénytervezet szerint nem kell már sokáig várni a szabályozásra: a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma már dolgozik az úgynevezett C-lista felállításán, amire majd felkerülnek a mesterséges pszichoaktív szerek. A lista 1-2 hetente frissül majd és elvileg lépést tud tartani az elképesztő tempóban terjedő szintetikus drogokkal.

Forrás: privatkopo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr203308149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása