Öl, butít, nyomorba dönt. Ezt az alkoholra mondták nagyon sokáig, de napjaink egyik legveszélyesebb szenvedélybetegségére is igaz. Naponta több millió forint cserél gazdát a nyerőautomaták révén hazánkban.

Egzisztenciákat, életeket, családokat tesz tönkre, ha szenvedéllyé válik akkor nagyon nehéz a visszaút.  

Legendák szólnak elgépezett vagyonokról, autókról, családi házakról. Ezek mellet tönkre ment életekről, családokról is. Kevesen vallják be játékfüggőségüket és még kevesebben vállalják fel nyíltan.

Szűcs Zoltánnak jó munkája, fizetése és normális élete volt. Aztán belekóstolt a nyerőgépek világába. "Piciben kezdtem én is játszani, tehát ilyen kis tételben, meg ilyen kisebb helyeken, a vége felé pedig már szinte minden pénzemet, tehát, ami nem ment az egyéb tudatmódosítókra az mind a játékgépbe ment. De teljes morális leromláshoz is vezetett, tehát, hogy már a nagyanyám pénzét játszottam el" - mesélte Zoltán a KaposPontnak.

Zoltán drog és alkoholfüggő volt. Ehhez jött még játékszenvedélye. Most azt mondja, két éve tiszta. Pszichiáterhez jár segítségért, hogy ez így is maradhasson. A szakember szerint ugyanis csak attól, hogy valakinek nincs pénze gépezésre, még nem gyógyul meg.

Nyerőgép

A függő egyén egész életét, egész viselkedését áthatja maga a függőség, tehát a sóvárgás annyira erős, bármilyen szer, vagy viselkedés esetén, hogy megoldja. Az egész életvitele a szernek a keresésére, vagy a viselkedés kielégítésére rendeződik át. Lop, csal, hazudik ilyenkor az adott egyén, ha már a függőségnek ebben a krónikus fázisában van - tájékoztatott a "Tükör" Somogy Megyei Drogambulancia szakmai vezető pszichiátere, dr. Futó Katalin.

Az orvostudomány betegségnek tekinti a függőséget. Különböző gyógymódok léteznek, de mindegyik lényege, hogy a játékos önmaga akarja a változást. Ehhez az első lépés, hogy ne játszanak, vagy ne is tudjanak pénzt dobálni a játékgépekbe.

Forrás: kapos.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr323307800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása