Kulcsár Pál - addiktológiai referens  figyelmünkbe ajánlja a következő cikket : 

 

Utoljára négy éve mérték fel a magyar fiatalok káros szenvedélyeit, a helyzet azóta csaknem minden téren romlott: a 16 évesek például 23 százaléka háromnál többször fogyasztott már marihuánát életében.

Durván emelkedett a fiatalok droghasználata az elmúlt négy évben, a dohányzás havi és napi gyakorisága, az alkoholt már kipróbálók, és az előző hónapban lerészegedők aránya egyaránt növekedett. A hazai kutatást Elekes Zsuzsanna, a Budapesti Corvinus Egyetem docense vezeti, az adatok előzetesek, egyelőre sem az országos, sem az európai értékeket nem hozták nyilvánosságra.
 

Az adatfelvétel a 2011. évi ESPAD - vagyis az európai iskolások fogyasztási szokásait felmérő nemzetközi vizsgálat - részeként készült, a kutatók budapesti nappali tagozatos diákokat kérdeztek. Több mint kétezer diák vett részt a felmérésben.
A tizenhat éves korára a gyerekek háromnegyede kipróbálta már a cigarettát, és csaknem minden harmadik naponta dohányzik. A szám különösen annak fényében sokkoló, hogy a négy évvel ezelőtti felmérésnél „csak" minden negyedik számított rendszeres dohányosnak.
A fővárosi tizedik osztályosok
- 31 százaléka dohányzik naponta
- 50 százaléka fogyasztott jelentős mennyiségű alkoholt a kérdezést megelőző hónapban
- 27 százaléka részegedett le a kérdezés előtti hónapban
- 12 százaléka próbálta már ki a mefedron nevű új kábítószert
- 23 százaléka életében háromnál többször fogyasztott marihuánát (ennél az adatnál a 9-12 évfolyamosok válaszait is figyelembe vették)
 

Az alkoholnál még nyugtalanítóbb a helyzet. A tizedik osztályosok 49 százaléka az előző hónapban is fogyasztott nagy mennyiségű szeszesitalt (2007-ben 42 százaléka), 27 százalékuk (2007-ben 23 százalékuk) pedig le is részegedett.
A keménydrogokat is egyre többen használják, a tizedik évfolyamos fővárosi diákok 42 százaléka próbált ki már életében valamely tiltott vagy legális drogot, míg négy éve ez az adat 38 százalék volt. (Az utóbbi esztendőkben rohamosan terjedő úgynevezett dizájner drogok ugyanolyan kábító hatásúak lehetnek, mint az illegális kábítószerek, ám ezeket az új molekulákat még nem tiltották be, ezért forgalmazásuk még szabálysértésnek sem minősül.) Egyedül az illegális módon beszerzett nyugtatózás csökkent az elmúlt négy évben 21,5 százalékról 19 százalékra, vélhetően azért, mert az új drogok könnyebben és olcsóbban beszerezhetők.
 

Az új szerek gyors elterjedésére mutat rá, hogy a korábban nem is létező mefedront (közkedvelt nevén Katit) a gyerekek 12 százaléka próbálta ki. (A szer szedése és forgalmazása idén januártól minősül bűncselekménynek.) Jelentősen megugrott a drogokat havi rendszerességgel fogyasztóké is. 2007-ben a fővárosi tízedikesek 8,5 százaléka szívott füvet a megkérdezés előtti hónapban, idén viszont már közel 13 százalékuk. A megkérdezett 9-12-esek több mint 23 százaléka felelte azt, hogy életében háromnál többször használt már marihuánát, ezen belül kilenc százalékuk pedig húszat is meghaladó alkalommal.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A legális és tiltott szereket valaha kipróbáló fővárosi 10. évfolyamosok (százalékban)
Forrás: kuruc.info 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr133269586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása