A vizsgálatok szerint nincsenek jelentős mellékhatások

 

Spanyol tudósok sikeresen teszteltek embereken egy új, a HIV vírus ellen védelmet adó oltást. A kísérletek során az önkéntes alanyok mintegy kilencven százalékában fejlődött ki immunválasz.

Esély van rá, hogy ezzel a vakcinával végre sikerül megfékezni a HIV vírus megállíthatatlannak vélt terjedését - adta hírül a Gizmodo.  A Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács Biotechnológiai központjában a dr. Mario Esteban által vezetett kutatócsoport mintegy tizenkét éve dolgozik a módszeren.

Egy módosított vírustörzset használnak, a MVA-B nevezetű, Módosítótt Ankara Vakcina egyik modosulatát, amely a himlő elleni oltás egyik összetevője volt. A vírustörzs nevében szereplő B a HIV-B-re, az Európában leginkább elterjedt HIV alfajra vonatkozik.

Dr. Esteban és csapada a HIV vírus génjének Gag, Pol, Nef és Env részét építették be az MVA génjébe. 2008-ban egereken és majmokon tesztelték az ellenszert, teljes sikerrel.

CSIC
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dr. Esteban, a HIV vírus oltásán dolgozó csapat vezetője.
 

Az első humán teszteredményeket a Vaccine és a JOurnal of Virolgy szaklapokban publikálták. A kísérletben 30 egészséges egyedből 24-et oltottak be a védőoldással. Hat önkéntes placebót - hatóanyag nélküli oltást - kapott. Ebben a hat emberben természetesen nem jelentkeztek a hatások, de a többiek 90%-a, tehát 22 ember igen erős immunválasszal reagáltak a HIV vírusra. Nyolcvanöt százalékuk legalább egy évig immunis volt a kórokozóra, ami igen jó eredménynek számít.

A vizsgálatok szerint nincsenek jelentős mellékhatások sem, de a sikerek ellenére Dr. Esteban óvatosan nyilatkozott: " A kísérletet még csak 30 önkéntesen végeztük el, és bár az eredmények a legtöbb esetben bíztatóak, még túl korai lenne azt mondani, hogy egy valódi fertőzéssel szemben is védelmet tudunk nyújtani".

A most következő szakaszban HIV-fertőzött embereken fogják a vakcinát kipróbálni. A cél, hogy az oltás terápiás célra is használni lehessen. 

Forrás: mindennapi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr573267958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása