Bár Magyarországon európai viszonylatban alacsony a hepatitis C elterjedtsége a droghasználók körében, Budapesten a megszűrt intravénás kábítószer-fogyasztók 40 százaléka volt fertőzött. Sőt, egy VIII. kerületi tűcsere programban közel 70 százalékos fertőzöttséget mértek.

 

Európában a hepatitis C vírus egyik leggyakoribb terjedési módja az intravénás kábítószer-használat. A vér útján terjedő vírus az egyik kórokozója a krónikus májbetegségnek, amely korai halálozáshoz vezethet. A betegség gyakran sok tünetmentes év elteltével jelentkezik - derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont jelentéséből.

Becslések szerint az EU-ban közel egymillió olyan HCV fertőzött él, aki korábban valamilyen kábítószert használt intravénásan. A tagállamok jelentései szerint az intravénás szerhasználók 40-90 százaléka HCV fertőzött.

Sok intravénás szerhasználó nem sokkal az első tűhasználat után megfertőződik, ami elsősorban a közös tűhasználatnak köszönhető. Az intravénás kábítószer-használók magas HCV fertőzöttségi aránya komoly közegészségügyi problémát jelent, amelyet súlyosbít, hogy sokan nem is tudják, hogy fertőzöttek.

Forrás: Getty Images

Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ 2006 óta szervez szűrővizsgálatokat az intravénás kábítószer-fogyasztók körében. A hazai adatok azt mutatják, hogy a hepatitis C vírus elterjedtsége az intravénás kábítószer-használók körében évek óta 25 százalék körül alakul, amely Európában alacsonynak mondható.

Területi bontásban azonban szélesebb skálán mozognak a fertőzöttségi arányok: a legutóbbi vizsgálat adatai szerint vidéken alacsonyabb a fertőzöttség (8 százalék), de Budapesten a megszűrt intravénás kábítószer-fogyasztók 40 százaléka volt hepatitis C fertőzött. Sőt, egy VIII. kerületi tűcsere programban közel 70 százalékos fertőzöttséget mértek. Magyarországon a HCV fertőzöttség gyakrabban fordul elő a női szerhasználók között, életkor tekintetében pedig a 25 évnél idősebbek körében.

italy, turin, drug addiction (3153-575957 / W55847 © Marka)

A hepatitis C terjedésének csökkentésére léteznek hatásos módszerek. Az egyik a heroint és más opiátokat használók esetében az opiát-helyettesítő kezelés. A másik pedig a tűcsere program, melynek során begyűjtik a használt fecskendőt és cserébe steril fecskendőt adnak. A Nemzeti Drog Fókuszpont adatai szerint tavaly több mint ezer ember kapott helyettesítő kezelést.

Tűcsere programot vagy tű-automatát országszerte 23 szervezet működtetett. A szervezetek több mint félmillió fecskendőt osztottak ki és közel 350 ezer használtat gyűjtöttek be. A tűcsere programokat tavaly több mint 2800 intravénás szerhasználó vette igénybe. Elmondható, hogy a tűcsere programok az érintettek közel felét érték el. 

Forrás: nol.hu  

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr323102711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása