A gazdasági válság óta újra növekszik az öngyilkosok száma, évente 2500 magyar vet véget életének. A rendezetlen körülmények között élő fiatalokon és a magukra maradt, beteg időseken kívül a legveszélyeztetettebbek a középkorú, elvált, vidéki, aluliskolázott férfiak. A Lélekben Otthon Alapítvány most akciótervet mutatott be az öngyilkosságok megelőzésére.

Forrás: AFP
  •  

Magyarországon naponta hatan, évente hozzávetőlegesen 2500-an lesznek öngyilkosok. A nyolcvanas évek elején ez a szám még 4000 fölött volt, majd lecsökkent 2300 köré, az elmúlt három évben pedig újra növekedni kezdett. A százezer főre jutó öngyilkosokat tekintve jelenleg Európában Litvánia után a másodikak vagyunk, a világ összes országát tekintve pedig az 5-6. helyen állunk. Az éves szinten körülbelül 2500 halálesettel végződő öngyilkosságból 150-et 25 év alatti fiatalok követnek el - hangzott el az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozó Lélekben Otthon Alapítvány sajtótájékoztatóján. A civil szervezet az öngyilkosságok magyarországi megelőzését célzó társadalmi akcióterv alapjait mutatta be a médiának.

Kiből lesz öngyilkos?

A statisztikák szerint átlagosan háromszor több férfi lesz öngyilkos, mint nő. Hússzorosára növeli a kockázatot, ha a családban előfordult már korábban öngyilkosság, a munkanélküliség pedig 2,5-3-szorosára növeli a kockázatot.

A veszélyeztettek közé tartoznak a 15-25 év közötti, rendezetlen családi körülmények között élő fiatalok és a 70 év fölötti, elsősorban egyedül élő, gyakran testileg is beteg idősek.

Forrás: AFP

Veres Előd szociológus kutatásából továbbá tudjuk, hogy nagyon sok öngyilkos kerül ki az elvált, alulképzett, alkoholbetegséggel küzdő vidéki férfiak köréből is, akik gyakran születésnapjukon vetnek véget életüknek. A szociológus 13 ezer öngyilkos halálának körülményeit dolgozta fel, és 500 ilyen esetet talált. "Ha a háziorvos figyelne erre, esetleg a születésnapja előtt behívná az ilyen helyzetben lévőket, vagy lenne olyan segítő, ismerős, aki ilyenkor felkeresné az illetőt, elbeszélgetne vele, az öngyilkosságok jelentős részét meg lehetne előzni" - mondta Oriold Károly, az alapítvány alapítója.

Érfelvágás.hu – öngyilkosság a netről

Nem a pszichiáter, hanem a környezet tudná kiszűrni őket

"Az öngyilkosok nagy része nem jár pszichiáterhez, de a halálesettel végződő öngyilkosságok 90 százalékában az elkövető pszichésen beteg, amit a hozzátartozóknak, ismerősöknek észlelniük kell. A legnagyobb veszélyt egyébként a nem kezelt depresszió jelenti. A 25 év alattiak esetében a fiatalkori depresszió szintén kiváltó ok lehet" - mondta dr. Riehmer Zoltán, a Semmelweis Egyetem pszichiáter professzora.

Egyébként egy év során a lakosság 7 százalékánál fordulnak elő depressziós epizódok, egy-egy adott időpontban pedig a magyaroknak átlagosan 4 százaléka küzd súlyos depresszióval.

Kecskeméten hétszer több nő lesz öngyilkos, mint Vasban

"Az öngyilkosság prevenciója egyrészt lehet orvosi alapú, azaz segíthető a háziorvosok képzésével, másrészt létezik közösségi alapú prevenció, amelynek kulcsszereplői a civil szervezetek" - mondta el dr. Kalmár Sándor, neurológus, pszichiáter, öngyilkosság-szakértő.

Orvosi alapú prevencióra itthon is van már példa, de széles körben egyelőre nem terjedt el. Dr. Kalmár Sándor vezetésével Kiskunhalason néhány éve indítottak egy hároméves kísérleti megelőzési programot, a közeljövőben pedig Kecskemét női öngyilkossági statisztikáinak javítására indul kampány. A Bács-Kiskun megyei városban ugyanis évente átlagosan hétszer több nő lesz öngyilkos, mint Vas megyében.

A "beszél" szóban ott az "él"

A telefonos lelki szolgálatok egyik alapteóriája, hogy amíg valaki beszél, addig él. A jelenleg működő 22 lelki segélyvonalhoz évente 50-60 ezer érdemi hívás fut be, ezek 25 százaléka krízisben lévőktől érkezik. Újdonság, hogy szeptembertől már nem csak vonalas segélyszámot lehet hívni, bármilyen mobiltelefonról a hívó számára ingyenesen lesz hívható a 116 123 segélyvonal is.

 

Önkénteseket várnak

Az akcióterv része többek között a tájékoztatás és a képzés, valamint a háziorvosok, tanárok, szociális munkások együttműködésének fejlesztése. A külföldi minták alapján a szakembereknek három órás tréningeket javasolnak a beavatkozási technikák elsajátítására

Ezen túl a Lélekben Otthon Alapítvány önkéntesei személyes találkozásokkal, beszélgetésekkel nyújtanak segítséget az elhunyt személy hozzátartozóinak a tragédia feldolgozásában, az esetleges bűntudat, szégyenérzet, stigmatizáció enyhítésében, a gyászmunka elindításában. Ez nem terápia, sokkal inkább lelki beszélgetés, odafigyelés.

Az alapítványnak jelenleg 35 önkéntese van, de további önkéntesek jelentkezését várják. "Követendő mintának látjuk a skóciai Choose Life civil szervezet munkáját. Ők az 5,5 milliós Skóciában több mint 60 ezer önkéntest képeztek ki" - mondta Oriold Károly.

Irányelvek a média számára

Bár az Egészségügyi Világszervezetnek vannak ajánlásai az öngyilkosságok sajtóban történő bemutatásával kapcsolatban, kevés ország akad, ahol ezeket betartják. A Lélekben Otthon Alapítvány januárra ígéri, hogy részletes ajánlásokat tár a sajtó elé.

A WHO ajánlása szerint egyébként tilos az öngyilkosság módját, helyszínét, lehetséges okát (azaz tilos a bűnbakképzés), illetve magát a hullát bemutatni, valamint az eseményről a címoldalon beszámolni. Egy nyolcvanas évekbeli ausztriai kezdeményezésben a média négy évig nem számolt be a metróban történt öngyilkos eseményekről, amelynek hatására a szerelvény alá ugrók száma 70 százalékkal csökkent.

Forrás: origo.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr553081187

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Meghalni – elszunnyadni 2011.07.22. 03:11:14

Mondják: a magyar öngyilkos nép. Ez persze ilyen sarkosan ostobaság, ám az tény, hogy az öngyilkossági statisztikákban előkelő helyen állunk. A most indított szavazásban – itt jobboldalt – most választ adhatsz: hogy állsz te az öngyilkosság...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kyanzes (törölt) 2011.07.19. 23:28:32

Adott esetben ésszerű lépés lehet az öngyilkosság. Ha valóban nincs kiút. Borzalom tartozás, elvesztett család, csillapíthatatlan fizikai fájdalom, megbánt, de nem visszafordítható gaztettek és hasonlók esetén.

2011.07.19. 23:36:19

ezeket a képeket azért én még átgondoltam volna. egyébként nagyon helyes, hogy van megelőzési program!

sebi77 2011.07.20. 00:26:57

Ami a megelőzési programot illeti, szerintem a szakemberek hisznek benne a legkevésbé. Aki már járt pszichiátrián és látta milyen fásultak az orvosok, mennyire nem képesek még azokkal se semmit kezdeni akik bekerülnek hozzájuk, hogyan lehetne bármit is megelőzni olyanoknál akik nincsenek kezelés alatt? Amikor valamelyik ámokfutást rendez és lemészárolja a családját, akkor is jönnek ezzel a hülyeséggel, hogy miért nem előzte meg a háziorvos aki egy héttel korábban torokgyulladással kezelte... Meg ilyen hogy keresse meg születésnapján és beszélgessen el vele, pff...

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.07.20. 00:32:33

A túlnépesedésből eredő gondokat a szép szavak nem oldják meg. Ázsiában 3 milliárd ember él, a gazdaság súlypontja egyértelműen ott van. Az itteni döglődő gazdaság képtelen eltartani, foglalkoztatni 10 millió embert. Egy csomóan teljesen jogosan érzik magukat fölöslegesnek, miközben egyre csúsznak a szegénységi küszöb alá. Amikor a szükség felfalja a lelket... az ember öngyilkos lesz.

Fekete Sámuel 2011.07.20. 00:40:55

Rosszul csinálják. Szerintem öngyilkosságnak csak úgy van értelme, ha előtte megölsz egy-két gecit azok közül, akik ide juttattak.

Tehát én inkább a terrorizmust kedvelem, mint az öngyilkosságot.

egy maréknyi dollár 2011.07.20. 00:57:35

@Pszientológus: Az öngyilkos terrorizmust,pontosítva.

egy maréknyi dollár 2011.07.20. 01:05:34

@Gamma Leonis: Olvashattad:a nyolcvanas évek elején,amikor gyakorlatilag ismeretlen fogalom volt a munkanélküliség,az emberek nagy többsége még elfogadható anyagi helyzetben élt,nem volt diktatúra, a politika nrm mászott rá erőnek erejével az emberekre - szóval akkor évi 4000 fölött volt az életüket önként eldobók száma.
A statisztika szerint megelőzzük a világ legszegényebb országait is.
Bonyolult dolog ez.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.07.20. 01:16:37

A 80-as évek elején igen is diktatúra volt, csak nem kemény, hanem puha. Picit sem vágyom vissza ama évtizedbe.
Amit ma hiányolok, nem is a munkalehetőségek (tartós munkanélküli vagyok), hanem az egyértelmű gazságok megtorlatlansága. Egyesek mit meg nem engednek maguknak és még van bőr a képükön okoskodni is...
Ha nagyon meguntam az itteni posványt, lelépek.
A szabadság, ha az embernek van lehetősége szabadon választani, egyáltalán vannak lehetőségei, és mozgástere.
Itthon egyre jobban skatulyákba gyömöszölik az embereket, megbélyegzik őket, kikiáltanak egyes csoportokat "ellenségnek", megy 110%-on az oszd meg és uralkodj. :-( Ez itt nem demokrácia, nem normális hely. Egyáltalán nem csodálkozom, hogy egyre több a radikális cselekmény. Persze helytelenítem ezeket, aki halni akar, maga haljon, ne játsszon bírót és hóhért más felett. Nincs joga hozzá.

bazd meg 2011.07.20. 01:22:59

Nekem pedig azt mondtak a barataim hogy otthon jolet van, akkor ez nem igaz ??? Jobban eltek mint negy eve ???? hihihihi. Idiota magyarok, megerdemlitek, eloadjatok magatokat aztan rajottok hogy a bilibe log a fejetek.

rexter 2011.07.20. 03:26:16

@bazd meg: te mire is vered most itt magad? uristen dejo h nem itt élsz.

neoteny · http://word.blog.hu 2011.07.20. 04:08:04

@rexter:

Gondolom az élete fölött érzett megelégedettsége tükröződik a nickválasztásában... ;)

Gera 2011.07.20. 04:09:53

Ennek az anyagi jóléthez zéró köze van. Ha megnézzük, kikkel vagyunk nagyjából egy csoportban, Svédország, Svájc, Belgium alig van jobb helyzetben e téren.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.07.20. 04:45:09

A hangulatomon jelentősen javítana, ha végre lemászna a nyakamról a létbizonytalanság kínzó érzése.
Azért az anyagi okok is közrejátszanak egy-két öngyilkosságnál. Illetve nem mindenki dúskál a gazdagabb országokban sem a jólétben. Honnan vesszük, hogy pl. Svédországban mindenki gazdag vagy legalábbis jómódú? Ez olyan általánosítás mint pl. itthon mindenki szegény.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.07.20. 07:27:57

Az lenne szép és Magyarországnak jó ha ez a Nemzeti Szarkupac gonosz törpe is öngyilkos lenne! (aztán már senki nem lenne öngyilkos).....kicsit rásegíthetne egy arab terrorista:)

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.07.20. 07:37:43

az elet nem diadal menet, es gyakran van olyan helyzet amikor kar tovabb szenvedni

DocBulywood 2011.07.20. 07:59:28

Nem értem, miért kéne megelőzni az öngyilkosságot? Kinek jó ez? Biztosan olyan lelki állapot alakult ki az emberben, hogy maga ellen fordult tehetetlenségében.
Mondok egy analógiát: nem lehet böribe zárni a gyilkost, mert előtte az elmeorvos megvizsgálja, hogy - ezt nem fogom(!) - a tett elkövetésének időpontjában beszámítható volt-e?
Ezt honnan lehet utólag tudni? És ha megállapítja, hogy nem volt beszámítható, akkor nem lehet elítélni?
Ha meg beszámíthatónak titulálja, akkor - áttételesen - beküldi évekre szenvedni a börtönbe.
A börtönben miért nincs fekete szoba? Akit 10-20-30-40 évre lecsuknak, bemegy, felhajt egy pohár arzént, vagy belélegez egy kis cián-/klórgázt és kész. Miért kell "szenvedjen" bezárva évtizedekig? Miért nem lehet öngyilkos?

pálcika 2011.07.21. 11:24:24

Régebben átlagosan háromszor voltam öngyilkos.Gondolatban.Ma már csak egyszer.Néha kétszer.Még élek.Hogy miért?Mert kíváncsi vagyok,h mi fog még történni az életem további részeben..

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2011.07.21. 16:21:15

@rexter: csak meg kell nézni a hozzászólásait más blogokban. ott sem különb...
süti beállítások módosítása