Műtrágyaként vagy fürdősóként árulják, de mindenki tudja, hogy valójában mire való

 

Magyarország regionális dizájndrog nagyhatalom – egyelőre nem az előállításban, hanem a „liberalizált” kereskedelem miatt. A szabályozásmegváltoztatása társadalmilag fontos lenne, de nem csak a drogterjesztők, hanem a legális drogok és tudatmódosítók gyártóinak érdekeivel is ütközik. 


A tudatos molekulatervezéssel létrehozott dizájn- (vagy dizájner) drogok kémiai szempontból nagyon közel állnak valamelyik ismert, illegális tudatmódosítóhoz. Ám – mivel a szerkezetük kismértékben különbözik azoktól – kereskedni velük egyelőre legálisnak számít. Általában nem emberi fogyasztásra, hanem mondjuk füstölőként, műtrágyaként vagy fürdősóként kerülnek forgalomba, de a célcsoport (a drogfogyasztó szubkultúra) és többnyire az eladó is pontosan tudja, milyen célra fogják a szert felhasználni. A hatóság viszont jogszabályi korlát nélkül tehetetlen.

A dizájndrogok legfőbb kockázata, hogy a mellékhatásaik nincsenek feltérképezve, holott gyakran sokkal súlyosabbak, mint a kiinduló molekuláké. Az ismert és elterjedt illegális kábítószerek hosszú szelekciós folyamat eredményei, amelyben – bármilyen furcsán hangzik – többnyire a kevésbé  veszélyes hatóanyagok maradtak versenyben, a legdurvábban ártalmas versenytársak pedig kihullottak. A dizájndrogok azonban nem mentek át ezen a sokszor több ezer évig tartó szűrésen. A legelső dizájndrog a heroin egyik, az alapváltozatnál jóval károsabb mutánsa volt. A szóban forgó szerek életciklusa viszonylag rövid, általában mindöszsze három-öt év, és rendszerint jó néhány haláleset vagy súlyos egészségkárosodás kell hozzá, hogy véget érjen. Olyankor megszületik a tilalom, a piac pedig rövid úton átáll egy másik, még be nem tiltott szerre.

Synthetic Marijuana, sold under this label of "spice," is illegal in Maryland.  Police say it is being sold in the area.A vegyületek többsége a gyógyszergyártás mellékterméke, amelyet szándékolt (fájdalomcsillapító, bódító, élénkítő) hatás reményében hoznak létre. A „dizájnolt” molekulák többségéből éppen a mellékhatások miatt nem lesz végül gyógyszer – az elfelejtett vegyületek leírásai azonban különféle adatbázisokbanmegmaradnak, és a drogdizájnerek innen választják ki a legolcsóbban, legegyszerűbb eszközökkel előállítható szereket.

A gyártás általában Ázsiában zajlik, az elosztás fő csatornája pedig az internet. A legtöbb anyag egyszerű internetes apróhirdetés útján vagy ingyenes tárhelyen létrehozott, rövid életű „online shopon” keresztül talál gazdára.

A problémát jogi eszközökkel kétféleképpen is hatékonyan lehet kezelni. Az egyik metódus szerint nem a különféle vegyületek, hanem az általuk elért biológiai hatás a tilalom tárgya, vagyis magát a kémiai tudatmódosítást tiltják meg. Ezzel általában az a gond, hogy az alkohol- és dohánytermékek gyártóit is nehéz helyzetbe hozza: ők azok, akik intenzíven lobbiznak a hatásalapú szabályozásért. A másik módszerben a konkrét molekulák mellett azok ismert és lehetséges származékai is tilalmi listára kerülnek – ezt viszont a gyógyszeripar szokta sérelmezni, mivel a tilalom adott esetben az ő termékesélyes hatóanyagaikra is kiterjedhet.

A jelenlegi szabályozás ugyanakkor láthatóan alkalmatlan a dizájndroghullám megfékezésére. 2005-ben még mindössze nyolc új dizájndrog bukkant fel az európai piacon, de a trend egyértelmű növekedést mutat. Tavaly már több mint negyvenet regisztráltak, és többségük a magyarországi kereskedelemben is megjelent.

A méretekre jellemző, hogy ma már amarihuána után a dizájner drogok számítanak a legnagyobb menynyiségben eladott kábítószernek világszerte. Magyarországon pedig egyértelműen piacvezetők: a „sikerlistát” idehaza a mefedron és az amfetamin különféle származékai vezetik, de a szintetikus kannabinoidok is az élbolyban vannak.

Forrás: nol.hu - Hargitai Miklós  

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr513076787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása