KÁBÍTÓSZERFOGYASZTÁS: TOVÁBBRA IS KOMOLY KÖZEGÉSZSÉGÜGYI VESZÉLY
WOLFGANG GÖTZ, AZ EMCDDA IGAZGATÓJÁNAK ÜZENETE A KÁBÍTÓSZERELLENES VILÁGNAPON


International day against drug abuse and illicit trafficking – 26 June 2011 A kábítószer-fogyasztás Európában továbbra is komoly közegészségügyi veszélyt jelent és uniós szinten évente 7-8000 túladagolás miatt bekövetkezett halálesetért tehető felelőssé. A kábítószer-probléma állandóan változó képet mutat, napjainkban elsősorban a stimulánsok (így például kokain) és az európai piacon rohamosan teret hódító új anyagok használata ad okot az aggodalomra.

A prevenció és a problémás szerhasználók hatékony kezelése a kábítószer-problémára adott európai válasz központi eleme. Az 1990-es évek óta elért egyik legfőbb eredmény a kábítószer-használók ellátásának bővítése. Az Unióban napjainkban legalább egymillióan kapnak kezelést kábítószer-problémáik miatt. Ötven- és száz millió közé tehető az évente kiosztott steril tűk/fecskendők száma, minek következtében csökkent a kábítószer-fogyasztással összefüggő új HIV-fertőzések száma és az intravénás kábítószer-használat mértéke.

Ezek nem csupán mennyiségi, de minőségi eredmények is. A beavatkozások a korábbiakhoz képest sokkal inkább alapulnak tudományos bizonyítékokon és az értékelés számos ország drogpolitikájának központi eleme lett.

A jelenség komplex és nincs egyetlen jó megoldás mindazokra a kihívásokra, amelyeket elénk állít. Fontos, hogy innovatív válaszokat dolgozzunk ki és azokat átfogóan értékeljük. E megközelítés nélkül a drogpolitikák napjainkban jellemző beavatkozásai sem léteznének.

Forrás:drogfokuszpont.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr833059882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása