Generációváltás szükséges ahhoz, hogy a mentális problémával küzdő betegekkel szembeni negatív társadalmi ítélet jelentősen csökkenjen - derült ki egy brit felmérés eredményéből. Bár a tendenciák pozitívak, még mindig sok a félelem és téves képzet velük szemben.

Army Photography Contest - 2007 - FMWRC - Arts and Crafts - Eye of the HolderA brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS megbízásából készült friss kutatás adatai szerint, bár javulnak az attitűdök, még mindig sok a mélyen gyökeredző előítélet a mentális betegségekkel szemben.

A kutatási eredmények szerint jelenleg a brit állampolgárok 77 százaléka gondolja úgy, hogy az ilyen panasz is csak olyan betegség, mint bármely másik, ugyanakkor hatból egy személy úgy véli, a mentális panaszok az önfegyelem és akaraterő hiányára vezethetők vissza. Ez utóbbi arány egyezik az 1994-es eredményekkel, amikor az első alkalommal vizsgálták közvélemény-kutatás során a kérdést - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A felmérés szerint a britek 70 százaléka lenne hajlandó barátaival, családtagjaival lelki egészségéről beszélni. Főnökeivel, kollégáival csak 43 százalék konzultálna szívesen hasonló panaszokról.

múlt szakításBár ezek az eredmények egyfajta nyitottságot mutatnak, a mentális betegekkel kapcsolatos előítéletek elég élesen rajzolódnak ki az alábbi eredmény szerint: négyből csak egy személy bízná egy olyan nőre a gyermekét felvigyázni, akiről tudja, hogy korábban mentális problémával kórházban kezelték. Ráadásul a megkérdezettek 17 százaléka gondolja úgy, hogy egy lelkisegély központ vagy beteggondozó működése a lakókörnyezetében rosszat tenne a környék megítélésének.

Az NHS kommentárja szerint a kutatás eredményei meglehetősen vegyes képet mutatnak a társadalom attitűdjéről. A szakértők szerint jelentős változás az előítéletekben csak egy generációs váltás eredményeként fog beállni.

Forrás: inforadio.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr283021832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása