A rendszerváltás után felfutott amfetamin és ópiátok iránti kereslet az ezredforduló után megjelent különböző legális szintetikus szerek hatására erősen visszaesett - mondta el dr. Szemelyácz János, a pécsi drogambulancia vezetője, akivel a Kábítószer-ellenes Világnap apropójából beszélgettünk. Az addiktológus szerint a drogokon kívül az alkohol is súlyos problémája társadalmunknak, de ezzel kapcsolatos prevenciós program viszont nem működik.

A kábítószer-probléma Európában

Immáron 24 éve június 26-a az ENSZ döntése alapján a Kábítószer-ellenes Világnap. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) minden évre megfogalmazza a nap témáját, és az UNODC területi irodáin keresztül emberek millióit mozgósítja arra, hogy megtartsák ezt a napot. A 2011-es Világnap üzenete: "A drog nem játékszer". Magyarországon hagyományosan a Világnap köré szerveződően egy héten keresztül zajlanak programok - olvasható Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján. 

Magyarországon 1993-95 körül jelentek meg tömegesen a drogok, elsősorban az amfetamin és a marihuána - mondta el a Pécsi STOP-nak dr. Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus, a pécsi drogambulancia vezetője. A kilencvenes években az ópiátoknak is volt egy felfutása, amely nagyjából az évtized végéig tartott. Az 

dr. Szemelyácz János, a pécsi drogambulancia vezetője

ezredfordulót e téren csökkenést hozott, amelyben a drogprevenciós programoknak és a fokozott rendőri munkának is szerepe volt. Megjelentek viszont olyan legális szintetikus szerek, amelyek még az amfetamint is kiszorították a piacról. Az amfetamin iránti kereslet a felmérések szerint az elmúlt másfél évben 50 százalékkal csökkent, az MDMA (metiléndioxi-metamfetamin; az extasy hatóanyaga) pedig teljesen kivonult a piacról - mondta Szemelyácz János. A piacon emellett megjelentek a kannabinoidokat tartalmazó legális szerek is, amelyek közkeletűen "spice", fűszer néven futnak. A kannabinoidok a Cannabis Sativa növényben található természetes anyagok csoportja, valamint ezek szintetikus megfelelői vagy metabolitjai. Az említett anyagok népszerűsége már-már a fűével vetekszik, vonzerejük a legális mivoltukban rejlik.

Szemelyácz elmondta: a fiatalokat iskolai prevenciókkal, képviseleti rendszerrel és bulisegély-szolgálattal próbálják segíteni. Utóbbi lényege, hogy a program munkatársai jelen vannak különböző szórakozóhelyeken, fesztiválokon, ásványvizet osztanak és segítenek, ha kell. Mindez csak pályázati pénzből működik, eddig egyetlen kormányzat sem gondolta úgy, hogy normatív támogatással segítse a drogprevenciót - tette hozzá a drogambulancia vezetője.

Túl sokat piálnak a német kamaszok

"Hazánkban a drogoknál sokkal nagyobb problémát jelent az alkohol"- fejtette ki Szemelyácz János. A fiatalok körében az elmúlt tíz évben látványosan megugrott az alkoholfogyasztás, a korábbi havi átlag egyszeri berúgások száma megnégyszereződött, ami a kábítószerrel szembeni zéró toleranciával is összefügg. Bennük van a félelem, miszerint ha kábítószer hatása alatt állnak, és elkapja őket a rendőr, abból előzetes, eljárás, házkutatás, bíróság lehet. A gyors drogteszt mintegy két hétig képes kimutatni vizeletből azt, hogy a vizsgált személy pl. szívott-e marihuánát ez alatt az idő alatt. Ezzel szemben ha "csak" részegre isszák magukat, maximum egy gyomormosás és egy otthoni dorgálás lehet a retorzió. Hozzátette: Magyarországon nincs is alkoholprevenciós program, az ital a társadalom számára elfogadott. A szülők nagy hányada ráadásul azt vallja, hogy a gyermeke alkalmanként fogyaszthat alkoholt, de ha megtudják, hogy kábítószerhez nyúlt, akkor vége a világnak - mondta el az ambulancia vezetője. 

Forrás: pecsistop.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr213017986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása