Szabó Máté arra figyelmeztet, hogy a gyermek- és ifjúsági addiktológia, mint önálló ellátási forma, nem létezik Magyarországon.

 

Az ombudsman drogproblémák miatt sürgeti a kormányt (Shutterstock)

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte a kormányt, tegyen sürgős és hathatós lépéseket a gyermek-addiktológiai ellátás megteremtésére, soron kívül kezdeményezze a nemzeti drogstratégiai program akcióterveinek kidolgozását, elfogadását, valamint tekintse át a teljes kábítószerügyi szabályozást - tájékoztatta szombaton a Országgyűlési Biztos Hivatala az MTI-t.

 

Szabó Máté ombudsman az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja alkalmából arra hívta fel a figyelmet, hogy a drogfogyasztás mértékével összefüggő kutatások eredményei szerint Magyarország "közepesen fertőzött" országnak tekinthető.

A középiskolás korú fiatalok legalább negyede már fogyasztott drogot, és az adatok emelkedő tendenciát, a kábítószerek valamelyik fajtájával először próbálkozók életkorának csökkenését mutatják. A kutatások szerint több mint negyedével növekedett a gyógyszerekkel visszaélők száma is. Eközben nem sikerült elfogadni az új drogstratégiát és a végrehajtását szolgáló akcióterveket, nincs a megelőzéssel és ellátással foglalkozó szakma számára követhető stratégiai döntés. A közlemény kiemeli: az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, mint gyermekjogi biztos, az idei kiemelt projektjei között a gyermek-egészségügy helyzetét vizsgálja.

Nem kellene megelőzni?

Szabó Máté arra figyelmeztet, hogy gyermek- és ifjúsági addiktológia, mint önálló ellátási forma, nem létezik Magyarországon; az általánosan szabályozatlan jogi helyzet nem csak a gyermek-addiktológiában, hanem a felnőttek ellátásában is felveti a jogbiztonság problémáját. Az ombudsman nagy terjedelmű, most elkészült jelentése a többi között felveti, hogy a gyorsan megjelenő, úgynevezett designer drogokat másutt akár sürgősségi eljárással is nyilvántartásba veszik. A jelentésben arra is utal, hogy a jelenlegi döntéshozatali rendszerben, ha új drogfajta jelenik meg, Magyarországon ma nincs lehetőség a gyors reagálásra. Emiatt a biztos a nemzeti erőforrás miniszterhez fordult, és azt kérte: fontolja meg a designer drogok listára vétele, a sürgősségi eljárás, valamint a veszélyes szerek forgalmazásának, engedélyezési szabályainak kidolgozását, és a feladatok végrehajtásába vonja be az érintett társadalmi szervezeteket is.

Forrás: hir24.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr163015876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása