Emberséges kezelés a modern lélekgyógyászat lehetséges módja

 

Sajtóközlemény

Kiadja az Ébredések Alapítvány

2011. június 3.

A közösségi pszichiátriával foglalkozó Ébredések Alapítvány Budapesten rendezte meg a GAMIAN-Europe (Global Alliance of Mental Illness Advocacy Networks-Europe) - mentális problémákkal küzdők érdekeit képviselő nemzetközi ernyőszervezet - regionális találkozóját. Az eseményen megszületett Ajánlás arra szólít fel, hogy a GAMIAN-Europe dolgozza ki a felépülés-alapú, jó gyakorlatok felmérésére szolgáló módszereket, segítse továbbá a gyógyulást szolgáló, példaértékű európai kezelési módok feltérképezését és elterjesztését. A szervezet díjjal ismeri el a kontinens kimagasló pszichiátriai eljárásainak megvalósítóit.

 

Az összesen 37 országból származó, több mint 80 tagszervezettel bíró GAMIAN Europe regionális találkozóját idén az Ébredések Alapítvány rendezte meg május utolsó hétvégéjén, Budapesten.  A konferenciára számos országból, többek között Belgiumból, Litvániából, Törökországból, Horvátországból és Máltáról is érkeztek szakemberek, akik ezúttal a pszichiátriai betegek felépülésének kérdéseit járták körül.  Az eseményen mentális zavarral élő emberek és több szakma képviselője is felvonult. A modern lélekgyógyászat fontos eleme ugyanis, hogy a szolgáltatások ne csak orvosok révén, hanem pszichológusok, szociális szakemberek és önsegítő, sorstársi segítő munkát megvalósító betegek, hozzátartozók csapatmunkájának köszönhetően valósuljanak meg.

 

„A mentális problémák orvosi modelljei önmagukban nem tudják a legjobb segítséget biztosítani a betegek számára. Mára már a kutatások is bebizonyították, hogy a pszichiátriai esetek kialakulása és lefolyása is folyamatos összefüggést mutat a környezeti hatásokkal. A szeretet, az emberi kapcsolatok, a közösségbe való befogadás, a személyes méltóság megléte, valamint a szabadság és a teljes élet elérése legalább annyira segíti a gyógyulást, mint az orvosi terápiák. A betegek többsége ma azonban csak a gyógyszeres kezelésekhez jut hozzá. A felépülésnek a betegek személyes életének kiteljesedését is szolgálnia kell. Ez lehet a XXI. századi lélekgyógyászat új megközelítése, amelyet az Ébredések Alapítvány zászlójára tűzött. Csaknem 20 éve működő szervezetünknél megvalósult a felépülés-alapú, személyre szabott segítségnyújtás. Sok olyan páciensünk gyógyult meg, akik korábban már elvesztették a reményt” – hangsúlyozta dr. Bodrogi Andrea pszichiáter, az Ébredések Alapítvány egyik vezető munkatársa.

 

A konferencián több beteg is felszólalt, illetve előadást tartott, hogy segítse a felépülés útjainak megismerését és annak megértését.  „A felépülés olyan személyes út, amelyet nem találhatunk meg, ha csak a tüneteinkkel foglalkoznak. Nem akarjuk, hogy diagnózisokat gyógyítsanak rajtunk. Szeretnénk, ha emberként foglalkoznának velünk. A konferencián sorstársak beszámolóiból is megtudhattuk, hogy a biológiai kezelések mellett az önsegítés, a stresszkezelés és a mentális problémánkkal kapcsolatos pontos tájékoztatás kezünkbe adhatja a felépülés kulcsát. A találkozó reményt nyújtott számunkra” – mondta Gecse Andrea, az egyik résztvevő.

 

Dolores Gauci, a GAMIAN-Europe vezetője elmondta, hogy az eszmecsere résztvevői egyetértettek abban, hogy a felépülés értékei nagyon fontosak a mentális problémákkal élők számára. 

A budapesti találkozón a szakemberek megállapodtak arról, hogy a nemzetközi ernyőszervezet kidolgozza a felépülés-alapú, jó gyakorlatok felmérésére szolgáló módszereket, és segíti a gyógyulás értékein alapuló jó európai módszerek megtalálását és elterjesztését. A téma jelentőségére való tekintettel a GAMIAN díjat tűzött ki az európai jó gyakorlatok megvalósítói számára. A szervezet célja továbbá, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét arra, a – gyakran elszigetelten működő – hasznos pszichiátriai eljárások lehetnek a tényeken alapuló döntéshozás alapjai is.


További információ:
* Dr. Bodrogi Andrea, pszichiáter, Ébredések Alapítvány, 06-20-825-0206, abodrogi@gmail.com, ebredesekalapitvany@gmail.com,            www.ebredesek.hu
* Kristóf Róbert, ügyvezető, Ébredések Alapítvány, 06 20-825-0209, , robert.kristof@gmail.com, ebredesekalapitvany@gmail.com,  www.ebredesek.hu 

* Gecse Andrea, résztvevő, 06-70-585-3015 andrea.gecse@gmail.com

 

 Forrás: ebredesek .hu - Ébredések Alapítvány 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr112963580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása