Egyelőre még mindig nem tudni, hol és mikor nyílik az új országos pszichiátriai intézet.

 

Tavasszal megnyithatja kapuit az OPNI örökébe lépő OPAI, vagyis az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet – hangzott el tavaly év végén az egészségügyi bizottság ülésén. A szakma képviselői azt szerették volna, ha április 1-jéig – épp az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárásának évfordulójáig – kormányzati döntés születik az új intézmény ügyében. Cserháti Péter helyettes államtitkár már akkor jelezte, hogy az említett dátumot nem tekintik határidőnek, de egyetértenek azzal, hogy a döntést mielőbb meg kell hozni. A nyitás, alapítás azonban egyelőre késik.

Jelenleg ugyanis még egyeztetéseket folytat a szakállamtitkárság a fővárosi önkormányzattal és a Belügyminisztériummal, tájékoztatta lapunkat a késlekedés hátteréről a szakállamtitkárság. Az utóbbival a magas biztonsági fokozatú, úgynevezett high security, valamint az elmemegfigyeléseket és határterületi feladatokat ellátó forenzikus egységek kialakítása miatt folynak a tárgyalások.

Még decemberben arról volt szó, hogy az új intézet kialakítását a Budakeszi úton az országos intézmények szomszédságában, a MÁV kórház épületében tervezik, ám ez információnk szerint ellenkezést váltott ki szakmai körökben, ugyanis sokkal közelebbi helyszínt szeretnének a pszichiáterek. A Weborvos információi szerint a Nyírő Gyula Kórház is szóba került, ami támogatottságot élvez részükről.

A tervezett országos intézet létrehozásának időpontja függ attól is, hogy mikor készül el a végleges szakmai koncepció, illetve ezt a koncepciót tartalmazó előterjesztést mikor fogadja el a kormány. Az OPAI profilját a szakmai egyeztetések során közösen alakították ki a szakemberek és az államtitkárság. A jelenlegi elképzelés szerint az OPAI egy korszerű, szervezési, módszertani, oktatási és tudományos feladatokat is ellátó, a betegfolyamatokat követő és bizonyos speciális területeket kiemelt módon ellátni képes központ lesz.

Az új intézet speciális járó- és fekvőbetegellátó egységei révén biztosítja majd a legmagasabb progresszivitási szintet jelentő ellátásokat, amelyek jelenleg nem vagy csak korlátozott mértékben érhetőek el.

A pszichiátria presztízsét jelentősen lerombolták az egészségügyi reformok, az fekvőbetegellátásban az akut ágyak 26 százalékát vesztette el a szakterület. Mindezt ráadásul olyan helyzetben, amikor már eredetileg is kevés volt a pszichiátriai ágyszám. Az ágazatot orvoshiány is sújtja, és hiányzik a fiatalító utánpótlás is. Mintegy nyolcszázötven pszichiáterből kétszázötven külföldön dolgozik, döntő többségük az utóbbi három-négy évben távozott a hazai ellátásból. Pszichiáterből tízezer lakosra számítva feleannyi jut, mint kellene, az EU országai között az utolsó előtti helyen állunk. Az OPAI várhatóan feleakkora lesz, mint az OPNI volt, részben pótolni fogja az egykori intézményt, de a rombolást rövidtávon nem tudja teljesen helyreállítani a szakma szerint.

Forrás: Weborvos.hu - Sándor Judit

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr762983164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása