cc: http://www.flickr.com/photos/whatshesaid_/ Nézzük csak, mire is jó még a zene az egyszerű kikapcsolódáson kívül? Vajon a zene hatása depresszió esetében összemérhető-e a pszichoterápiával? A kérdésfelvetés érdekes, és a most eredményekkel is szolgálhatunk.
A depresszió három alapvetően hagyományos kezelési módja a pszichoterápia, a gyógyszerészeti kezelések, valamint az elektrosokk-terápia; ugyanakkor mivel ezek a eszközök nem egyértelműen mondhatók sikeresnek, a kombinált/újabb módszerek hatása nagyon is hatékony lehet.

Egy egészen friss kutatás során klinikai vizsgálatot végeztek, amelyben a megfigyelt mintát 79 fő alkotta, akik 25-60 éve kis-és közepes súlyosságú depresszióban szenvedtek. A betegeket véletlenszerűen zeneterápiás (klasszikus és barokk zenével - összesen 41 főt), illetve pszichoterápiás (konduktív- behavior módszer) csoportba sorolták (összesen 38 főt). A zeneterápiás csoport napi 50 perces üléseken vett részt, nyolc héten át.
cc: http://www.flickr.com/photos/rosino/

És röviden az eredmény: a megfigyelés végére a zeneterápiás csoport tagjai kevesebb depressziós tünetet mutattak, mint a pszichoterápiás csoport tagjai. Ezért a cikk szerzői javasolják, hogy az alacsony-és közepes súlyosságú depressziós betegek esetében a zene erejével érdemes növelni a pszichológiai segítséget. Természetesen "egy kísérlet nem kísérlet" ahogyan a kutatók mondani szokták, más környezetben más kutatók általi megerősítésre vár a fenti megfigyelés.

 Forrás: pszichologia.com

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr352932898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása