A játékfüggő emberek nemcsak a pénzüket kockázatják, de háromszor nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot, mint a nem játékfüggők. 

 

Egy montreali egyetemen végzett tanulmány szerint az ilyen játékosok személyiségzavarban is szenvednek. A Psychology of Addictive Behaviors szaklapban közzétett eredmények hatással lehetnek megfelelőbb öngyilkosság-megelőző programok kidolgozására.

Richard Boyer, az Université de Montréal professzora és a tanulmány társszerzője idézi az Egészségügyi Világszervezet azon megállapítását, hogy az öngyilkosság a tíz leggyakoribb halálozási okok között szerepel a nyugati világban. A játékfüggő emberek az összes öngyilkossági esetek 5%-át teszik ki. Ezen megrázó statisztikák késztették a szerzőket arra, hogy megvizsgálják a játékfüggő és a nem játékfüggő emberek közötti különbséget.

A tanulmányban 122 öngyilkossági esetet vizsgáltak 2006 és 2009 között, ebből 49 személy szenvedett kóros játékszenvedélyben. Az eredmények azt mutatták, hogy az öngyilkosságot elkövető játékosok közül kétszer annyian szenvedtek személyiségzavarban, mint más öngyilkos áldozatok. Ezek a személyiségzavarok jelentősen növelték az öngyilkosság kockázatát a kényszeres játékosoknál. Az öngyilkosságoknál általában három haláloki tényező jellemző: depresszió, kábítószer- vagy alkoholfogyasztás és személyiségzavar. Ezek a pszichiátriai betegségek ugyanakkor kölcsönhatásba is léphetnek egymással. Pl. a depresszió kábítószer- vagy alkoholfogyasztáshoz vezethet, ami pénzügyi problémákat eredményez, ami pedig súlyosbítja a depressziót.

A tanulmány rámutatott arra is, hogy az öngyilkosságot elkövető játékosok háromszor kisebb valószínűséggel vettek igénybe egészségügyi szolgáltatásokat a halálukat megelőző évben. 

A játékosok nem fordulnak szakemberhez, mert úgy gondolják, a probléma magától megoldódik. Azt hiszik, hogy pénzügyi, alkohol vagy kábítószer problémáik a játékból erednek, így a megoldást a játékban keresik ahelyett, hogy segítségért folyamodnának. 

A játékosok 12%-a ismerte el egy barátnak vagy családtagnak, hogy 5000 dollárnál többet költött egy adott napon. A játékosok 70%-a kért pénzt kölcsön azért, hogy játszhasson. A kutatók szerint a szülőknek és az egészségügyi szakembereknek éberebbnek kellene lenniük, hogy észrevegyék a közelgő öngyilkosság jeleit a játékfüggő embereknél. Minél előbb diagnosztizálják a betegséget, annál előbb elkezdődhet a terápia, és annál nagyobbak a siker esélyei.


Forrás: eski.hu
Dealt a Bad Hand: Pathological Gamblers Are Also at Risk for Mental Health Disorders
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/11/101123095656.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr172905519

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mindig csináltam valami olyat amivel felhí­vtam magamra a figyelmet 2011.05.19. 20:35:27

Már tini koromban voltam pszichiátrián aztán a későbbiekben is többször mikor eljutottam odáig,hogy nem megy tovább nem tudom a feszültséget stb.elviselni akkor mindig csináltam valami olyat amivel felhí­vtam magamra a figyelmet de leginkább azt mo...

Trackback: A jó lazítás 2011.05.19. 20:35:05

Reméljük, hogy ezen blog olvasójának a lazításról nem egy pohárka konyak jut eszébe... De ha már szóba került a téma így, véletlenül, elárulom, aki nem hajlamos a függésre, és komolyabb koncentrációt nem igény...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása