Szociális, egészségügyi, oktatási szakembereknek, büntetés-végrehajtási intézményekben dolgozó nevelőknek, felügyelőknek, civil- és egyházi, alapítványi szervezetek képviselőinek indított "mesterkurzust" az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Diótörés Alapítvány.

 

A cél, hogy volt állami gondozott, többnyire roma származású fiataloknak segítsenek. Olyanoknak, akik egyszerre akár több függőségtől is szenvednek, ráadásul sokszor az utcán élnek. A Diófa Rehabilitációs Otthonban és a Kertész utcai központban nyújtott szolgáltatások (szűrés, előgondozás, terápia, utógondozás, stb.) bővítésére is lehetőség nyílik.

A mesterkurzus során a norvég Tyrilli Alapítvány munkáján keresztül különböző rehabilitációs technikákkal ismerkedhettek meg a szakemberek. Ezek a hátrányos helyzetű, veszélyeztetett fiatalok egészségfejlesztését, egészségmegőrzését szolgálják. Korábban ugyanis világossá vált, hogy a bonyolult emberi-társadalmi problémák esetén a szakmai erőfeszítések és az eredmények nem állnak összhangban egymással. Ezért szükség van arra, hogy az ellátórendszer egyes szereplői (egészségügy, oktatás, szociális szféra, bűnmegelőzés, foglalkoztatás) munkájukat ne elszigetelten, hanem egymással szorosan együttműködve végezzék.

A norvég gyakorlat hazánkban is jól alkalmazható, hiszen a szociális és társadalmi problémák a világ bármely pontján hasonlóan, globálisan jelennek meg. A szerhasználó, alkoholista, szenvedélybeteg, hajléktalan emberek egészségi állapota megromlik, alultápláltak, könnyen kapnak el fertőző betegségeket és mentális problémáik vannak. Sokszor egyáltalán nincsenek családi kapcsolataik, gyakori bűnelkövetők, alacsonyan képzettek. Külön problémát jelent, hogy a 18 év alattiak részére Magyarországon nincs drog-rehabilitációs lehetőség.

A mesterkurzuson szó volt azokról a kommunikációs technikákról, melyek segítségével a szakemberek egyenrangú félként tudnak a segítségre szorulókhoz szólni. Emellett büntetés végrehajtási alapismereteket sajátíthattak el, hallhattak arról, hogyan lehet felismerni, illetve megelőzni egyes fertőző betegségeket, járványokat. A különböző pályázati lehetőségekkel, a szociális rendszerek és a civil szervezetek működésével is megismerkedtek.

 

Forrás: nepszava.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr22857939

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak alkohollal tudok ellazulni 2011.04.27. 09:09:09

Az én problémám, hogy bulikban csak alkohollal tudok ellazulni. 19 éves vagyok, szeretek bulizni, de kell egy-két pohár bor, addig nem érzem jól magam, feszült vagyok, nem tudok feloldódni. Ez normális? H. Kedves H.! Nem véletlen, hogy az alkoholfo...

Trackback: Ki beteg? Ki egészséges? 2011.04.27. 09:08:31

Kétségtelen, hogy a pszichológia inkább betegségközpontú (még ha vannak is ma már törekvések az ellenkezőjére). Érthető módon nagyobb figyelmet szentelünk a zavarok meghatározásának, megértésének, gyógyításának, hiszen addig van dolgunk, amíg baj van. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása