Szeged - Ma már nem ritka, hogy 15 éves gyerekeket kell detoxikálni, huszonéves fiatalok pedig alkoholfüggővé válnak. Egy év alatt 50 százalékkal nőtt az addiktológiai osztályon megforduló, 25 év alatti páciensek száma Szegeden – egyharmaduk lány.

 

A 15–16 éves európai diákok nyolcvan százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt – derült ki egy nemrégiben készült felmérésből. Skóciában például tavaly kétezer felett volt a heveny alkoholmérgezéssel kezelt tinédzserek száma. A helyzet hazánkban is romlik: Szegeden két év alatt 50 százalékkal több 18–25 év közötti fiatal került detoxikálóba egy-egy „jól sikerült" buli után.


Szegedről és vonzáskörzetéből az egykori II-es kórház épületében működő addiktológiai osztályra viszik azokat, akik akut alkoholmérgezésben szenvednek, és sürgősségi toxikológiai ellátásra van szükségük. Ide csak a felnőtt korú páciensek kerülnek. A 18 év alattiakat a gyermekklinikán látják el. Bár őket sehol nem szolgálhatnák ki alkohollal, az ügyeletre mégis rendszeresen érkeznek részeg gyerekek. Hetente egy-két fiatalt pszichiátriai gondozásba is vesznek.

– Ha ismétlődő problémáról van szó, vagy látszik, hogy az ivás hátterében depresszió, szorongás áll, a detoxikálás után a gyermek-és ifjúságpszichiátriai osztályra kerülnek a páciensek – mondta el Vetró Ágnes osztályvezető egyetemi docens. Tapasztalatai szerint egyre több gyereknek vannak alkoholproblémái, amelyek akár már 15 éves korban elkezdődhetnek. A 18 és 25 év közöttiek is egyre növekvő arányban emelgetik mértéktelenül a poharat.

Egyre több fiatal küzd az alkohollal - Nem ritka a 15 éves részeg beteg
Egyre több fiatal küzd az alkohollal - Nem ritka a 15 éves részeg beteg.
Fotó: Karnok Csaba


– 2008-ban mindössze 80 esetünk volt ebből a korosztályból, a következő évben már 126, tavaly pedig 120. Vagyis: 50 százalékkal több fiatal részegedik le olyan mértékig, ami már orvosi esetnek minősül – tájékoztatott Demeter Ildikó osztályvezető főorvos. Az összes eset 10 százaléka kapcsolódik a fiatalokhoz.

– Sok évtizeden át az alkoholfüggőség a 30–40 éves korosztály problémája volt. Ma már nem ritka, hogy valaki huszonévesen elvonási tüneteket produkál az osztályon, miután kijózanodott – mesélte a szakember. A szokások is megváltoztak. – Régebben tudtuk, hogy fizetésnapokon, hétvégéken és jeles ünnepeken számíthatunk forgalomnövekedésre az osztályon.

– Ma már a hétköznapok sem különböznek sokban: ilyenkor is tartanak például házibulikat. Sok fiatal pedig nem egyszer el sem jut a diszkóba: már buli előtt úgy lerészegednek, hogy kidőlnek a sorból a szórakozóhely előtt, vagy összeesnek menet közben. A nemek aránya is kiegyenlítettebb: a beszállított fiatalok több mint egyharmada lány – mondta Vetró Ágnes osztályvezető egyetemi docens.

Itt nincs gyomormosás

Az addiktológiai osztályon a közhiedelemmel ellentétben nincs gyomormosás vagy hánytatás, csupán orvosi megfigyelés. Alkoholmérgezés esetén ugyanis előfordulhat olyan állapot, amikor már a légzés vagy éppen a keringés segítésére van szükség. Ha nincs semmi probléma, az osztály csupán arra szolgál, hogy ott a páciens biztonságban kijózanodhasson. – Ezek után persze szembesítjük a történtekkel – tette hozzá Demeter Ildikó. – Megkérdezzük, tisztában van-e azzal, milyen úton jár. Sokszor ez is elég, hiszen ilyenkor már nem arról van szó, hogy a szülő megdorgálja, hanem szakembertől hallja, hová vezethet a mértéktelen alkoholizálás.

Forrás: delmagyar.hu - Timár Kriszta

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr862819819

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hová vigyem az alkoholista férjemet? 2011.04.15. 14:14:01

Tisztelt pszichológusnő! kérem, segítsen nekem abban, hová vihetném el férjemet, aki alkoholista a megítélésem szerint, de ő maga ezt nem gondolja, szeretném, ha egy szakember mondaná el ezt neki, talán akkor elhinné. köszönöm, hogy válaszol, Kata...

Trackback: Csak alkohollal tudok ellazulni 2011.04.15. 14:13:40

Az én problémám, hogy bulikban csak alkohollal tudok ellazulni. 19 éves vagyok, szeretek bulizni, de kell egy-két pohár bor, addig nem érzem jól magam, feszült vagyok, nem tudok feloldódni. Ez normális?H.Kedves H.!Nem véletlen, hogy az alkoholfogyasztá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása