Louisiana államból rendkívüli törvénnyel már kitiltották a "fürdősó" formában árusított szereket azt követően, hogy a helyi detoxikáló központ több mint 125 segélyhívást kapott tavaly

 

Vigyázat! Fürdősó, mint drog!

Az idei év legnagyobb kihívása a toxikológusok és a szülők számára a "fürdősóként" forgalmazott drogok lesznek - hangsúlyozta Zacher Gábor egyetemi docens, a Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

A szakember annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy Louisiana államból rendkívüli törvénnyel már kitiltották a "fürdősó" formában árusított szereket azt követően, hogy a helyi detoxikáló központ több mint 125 segélyhívást kapott 2010 utolsó három hónapjában az ilyen típusú, kábítószerként használt stimulánsok túladagolása miatt. Mississippi szövetségi állam törvényhozói elé a múlt héten került az a törvényjavaslat, amely betiltatná e készítmények forgalmazását, és hasonló jogszabályon gondolkodnak Kentucky államban is.

"Ezeknek a készítményeknek közük sincs a fürdősókhoz. Nem a drogériákban, hanem speciális üzletekben, de leginkább a világhálón forgalmazzák, olyan szájtokon, amelyekre az átlag internetlátogató nem téved be" - emelte ki Zacher Gábor, hozzátéve: csupán reklámfogás, hogy fürdősókként hirdetik az ominózus szereket, amelyeket nem a vízben oldják fel, hanem szájon át szedik vagy beszippantják.

Közérdekű: szintetikus drogok veszélye

Közlése szerint már Magyarországon is elérhetők ezek a készítmények. Rengetegféle anyag van, amelyeket különböző fantázianeveken forgalmaznak. "A gyakorlatunkban nem nagyon találkozunk még velük. Elmondásból ismerjük, a fiataloktól tudjuk, hogy ilyet használnak, de a YouTube-on is vannak videók arról, hogy a tinédzserek miként használják ezeket a szereket, amelyek hatása a koffeinhez, amfetaminhoz, marihuánához hasonlatos, de az utóbbiaknál lényegesen rövidebb ideig tartó, enyhébb jellegű elváltozásokat okoznak" - magyarázta a toxikológus.

Ismertetése szerint ritkán írtak le olyan eseteket, amikor az érintett orvosi segítségre szorult volna. "Az esetek jelentős részében különösebb egészségkárosodás nem alakult ki. Toxikológiai vonatkozásban azonban nem tudunk túl sokat e készítményekről, arról, hogy mi történik akkor, ha valaki tartósan használja, hiszen okozhatnak testi és pszichés elváltozásokat. Van még mit előrelépnünk, szerintem az idei év kihívását jelentik a legal highs elnevezésű, azaz legálisan kapható újfajta tudatmódosító szerek" - húzta alá a szakember.

Mint rámutatott, a "fürdősóként" forgalmazott szerek megjelenése új kihívás a szülők számára is, akiknek tudniuk kell ezekről a készítményekről. Nehéz megbecsülni, mekkora lehet Magyarországon az ezeket a szereket fogyasztók tábora, egy biztos, hogy alkalmazzák - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint Magyarországon a kannabisz a legelterjedtebb kábítószer, amelyet fiatalok és idősebbek egyaránt használnak. A kábítószer terjedése a rendszerváltozás után kezdődött, és jelenleg körülbelül negyedmillióra tehető azoknak a fogyasztóknak a száma, akik több-kevesebb rendszerességgel használják.

"Ma már jól ismerjük a kannabiszfüggőséget, és az ehhez kapcsolódó elvonási tüneteket, ahogy ismert a rendszeres kannabiszfogyasztás és a különböző pszichiátriai betegségek - skizofrénia megjelenése, pánikbetegség, depresszió, amotivációs szindróma - kialakulása közötti összefüggés is" - mutatott rá a toxikológus, hozzáfűzve, hogy ennek fényében szakmaiatlan a kábítószerek könnyű és kemény drogokra való felosztása.

"Nincsenek könnyű drogok" - hangsúlyozta Zacher Gábor, aki szerint a korábbi besorolás azzal magyarázható, hogy a szakemberek nem ismerték az adott szereket.

Forrás: hirado.hu/MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr1002809397

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit lehet kezdeni „viselkedéselemző” végzettséggel? 2011.04.09. 12:56:29

Kedves Karolina!Kérdésem a szakmával kapcsolatos lenne.23 éves frissdiplomás vagyok, idén júliusban végeztem el a pszichológia BA-t, tehát „viselkedéselemző” a végzettségem, és bár felvettek a mesterképzésre, de csak levelezőre, így kénytel...

Trackback: Korlátaink 2011.04.09. 12:56:05

A lélektan nagy erőkkel keresi a választ arra a kérdésre, milyen tulajdonságok (szaknyelven: vonások) határozzák meg érzelmi-lelki egészségünket, az életben való hatékonyságunkat. Az egyik ilyen szóba jövő tulajdonság a belső kontrollhitnek nevezett va...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása