Heves társadalmi vitát indított hazánkban különböző internetes fórumokon a Parlament február végén bejelentett javaslata a nemdohányzók védelméről szóló törvény változtatásáról, miszerint a "közforgalom számára nyilvános, zárt légterű helyeken" - többek között éttermekben, kávézókban és kocsmákban - tilos lenne a dohányzás. A három hónapos türelmi időt követően júliustól lépne hatályba a módosítás.

 

Tekintve a korábban végbement dohányzást tiltó törvényi változásokat - itthon és szinte az összes EU-s tagállamban -, várható volt ez az intézkedés. Európában Franciaországot nevezhetjük „előfutárnak” a zárt légkörű nyilvános helyen történő dohányzás tiltása terén. Náluk 1991-ben hozták meg a szabályozást, de a bárokra, kocsmákra és egyéb szórakozóhelyekre a tiltás még nem vonatkozott . A franciák 2008-ban hozták összhangba törvényüket Írországéval és Olaszországéval. Az utóbbi két államban 2000-ben lépett életbe a totális tiltás a nyilvános helyeken. Őket követi Málta, Norvégia, illetve Svédország. Legutóbb, egészen pontosan 2011 januárjától Spanyolországban rendelték el a zárt légkörű nyilvános füstölés törvényi tiltását. Több országban megengedőbb törvényt léptettek életbe: Máltán, Észtországban, Görögországban és Cipruson a bárokban, szórakozóhelyeken kialakítottak egy külön termet a dohányzók részére. Bulgáriában pedig - ahol 2009-ben megszavazták a korlátozást a képviselők - a pénzügyi válságra hivatkozva a tiltást 2010-ben visszavonták.

Ahogyan külföldön, úgy Magyarországon sem minden előzmény nélkül jutottunk el a fokozott tiltásig. A Parlament 1999-ben törvényt alkotott a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól. A törvény megalkotásakor a döntéshozók igyekeztek egyensúlyt teremteni a passzív dohányzók – különösen a fiatalok és a rossz egészségügyi állapotban levők -, valamint a dohányzók jogainak tiszteletben tartása között. Tiltott helynek minősítették ekkor a közigazgatási intézményeket, a munkahelyeket és a tömegközlekedési eszközöket. A törvény 2005-ben kiegészült: eszerint nem jelölhető ki dohányzóhely különböző egészségügyi intézményekben, óvodákban, közoktatási intézmények azon termeiben, melyet a diákok is látogatnak, gyermekjóléti intézményekben, valamint személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények közösségi helyiségeiben. Emellett lehetőség nyílt, hogy a művelődési házak és a munkahelyek vezetői az intézményüket nemdohányzóvá nyilvánítsák.

Újabb lépésnek tekinthetjük a 2007-es évet, amikor hazánk csatlakozott az Európai Bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld könyvéhez, melynek értelmében már 2009-ben tilos lett volna a dohányzás minden nyilvános helyen. Az Európai Bizottság legfontosabb célkitűzése a projekttel kapcsolatban az, hogy 2012-ig az Európai Unió minden egyes országának zárt légterű nyilvános helyén tiltott legyen a cigarettázás. Magyarország a tiltást 2009-ig mindössze a fővárosi játszóterekre és azok közvetlen környezetére tudta kiterjeszteni, majd tavaly - az augusztusi türelmi időt követően – szeptemberben a budapesti aluljárókra is. Az idei évben is bővült a tiltott helyek listája: a márciustól hatályba lépő rendelet szerint nem megengedett a dohányzás a BKV megállók, végállomások egész területén és azok közvetlen környezetében.  

A törvényi előzmények alapján egyértelműen megállapítható, hogy a teljes tiltás csak idő kérdése. Emellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a Zöld Könyvben határidőként előírt 2012-es dátumot sem. Az előírás szerint, ha nem ebben az évben, akkor jövőre véghez kellene vinni a szabályozást. A törvényjavaslat bejelentése óta az érintettek felháborodásától „hangos” az elektronikus sajtó. A kérdés, hogy a törvényjavaslat esetleges megszavazása után hogyan fog reagálni a  füstölők népes számú tábora.

Forrás: szochalo.hu - Szalai Attila 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr412757660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása