A St. Louis-i Washington Orvosi Egyetem kutatói kapcsolatot találtak az alkoholizmus családi előfordulása és az elhízás kockázata között.

 

Az összefüggés az alkoholizmus családi előfordulása és az elhízás között az utóbbi években vált ismertté. Dr. Richard A. Grucza pszichiáter és kutatócsoportja az utóbbi két évtized két legnagyobb alkoholizmussal foglalkozó tanulmányát vizsgálta át. Az első 1991 és 1992 között zajlott, a másik 2001 és 2002 között. A kettőben összesen majdnem 80 000 ember vett részt. ”Ha valakinek a családjában előfordult alkoholizmus, akkor ezt a kockázat jelzőjének tekintettük. Azt találtuk, hogy 2001 és 2002 között az ilyen előzményekkel rendelkező nők között 49%-kal magasabb volt az elhízottak aránya, mint azok között, akiknek családjában nem fordult elő alkoholizmus. Hasonlót találtunk férfiakkal kapcsolatban is, de ez nem volt ennyire szembetűnő.” Kiemelte, hogy elsősorban a környezet változott meg 1992 és 2002 között és nem az emberi gének. Ez az elfogyasztott táplálék vátozásában illetve elérhetőségében nyilvánult meg. ”Napjainkban az elfogyasztott táplálék kalóriában gazdagabb, mint a 70-es vagy a 80-as években volt. A táplálékban több a cukor, a só és a zsír. Ezek az agy jutalmazó központját ingerlik az alkoholhoz és a drogokhoz hasonlóan.” - mondta Dr. Grucza. - ”Ezért úgy gondoljuk, hogy akikben nagyobb a hajlam az alkoholizmusra, nagyobb a hajlam a túlzott táplálékbevitelre, így az elhízásra.” 

Az Archives of Genereal Psychiatry című szaklapban nemrégen megjelent cikkük szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy azok, akiknek családjában előfordult alkoholizmus, az egyik függőséget egy másikkal cserélik fel. Akik közeli kapcsolatba kerültek az alkohol okozta problémákkal lehet, hogy nem mernek az alkoholhoz nyúlni. Ezzel szemben a kalóriadús, ”hiperízletes” ételek ugyanúgy ingerelhetik az agy jutalmazó központját és ugyanazt a függőséget okozhatják, mint az alkohol.

Forrás: betegszoba.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr732592303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása