Minden függőség - legyen az alkohollal, drogokkal, nikotinnal vagy gyógyszerrel kapcsolatos - a személyi szabadság elvesztésével jár...

 

Talán a nikotin- és a gyógyszerfüggőség társadalmilag elfogadható, megbocsátható jelenség, hiszen a nikotin, pontosabban a cigaretta, a szivar vagy a pipadohány sokak számára "alapélelmiszer", míg a gyógyszer gyógyít, tehát segít az elveszett egészség visszaszerzésében. Emiatt a gyógyszer nem csak elfogadott vívmányunk, de az egyik legértékesebb és legpozitívabb is, ezért a vele kapcsolatban kialakuló függőség nem jelenthet gondot. Vagy talán mégis?


A gyógyszer mint élettárs

A gyógyszerekkel, ezekkel a szintetikus kémiai anyagokkal kapcsolatban el kell oszlatni egy félreértést. Nem csodaszerek, s nem táplálékkiegészítők! A legáltalánosabbak vagy a betegség tüneteit nyomják el - fájdalomcsillapítók -, vagy segítik az immunrendszer munkáját - antibiotikumok. Mellékhatások mindegyikük szedése kapcsán jelentkezhetnek, ezért a gyógyszerfogyasztás kockázattal jár. Kétféle gyógyszerfüggőséget ismerünk:

• amikor a gyógyszer kémiai összetevői, illetve az agyra gyakorolt hatásai miatt válunk függővé - például nyugtatóktól, altatóktól
• amikor azt hisszük, hogy minden bajunk gyógyszerekkel gyógyítható, mert a gyógyszer életelixír.

Ebben az esetben a gyógyszerbe vetett hit tesz minket függővé.
Sokáig maguk az orvosok is erősítették, sőt, talán éppen ők alakították ki a gyógyszerfüggőséget, például azzal, hogy még a legkisebb meghűlés esetére is antibiotikum szedését rendelték el.

• Elgondolkodtató! Ma, köszönhetően ennek az orvosi hozzáállásnak, no és a reklámoknak, például a fiatal mamák többsége is gyógyszerekkel tömi meg az otthoni orvosságosszekrényt, s kifejezetten megsértődik akkor, ha az orvos a baba bajára nem ír fel valamilyen új, hatásos csodaszert. Az idős emberek gyógyszerfüggősége már természetesebb, többségük kilószámra fogyasztja a gyógyszereket, s el sem tudja képzelni, hogy ezek segítsége nélkül is életben lehet maradni.

A függőség leginkább akkor válik nyilvánvalóvá, amikor eltűnik az egyik gyógyszer, akár egy vízhajtó, s rohanni kell az ügyeletes gyógyszertárba, hogy pótolhassák. Lehet, hogy az ilyen függőség veszélytelennek tűnik, hiszen a gyógyszer nem programozza át az agyunkat, de feltétlenül sérül a szabadságunk. Mert mi van akkor, ha sehol sincs nyitva gyógyszertár, sehonnan sem lehet pótolni az elfogyott gyógyszert? Előfordulhat, hogy a gyógyszerfüggő halálfélelmet él át, vagy annyira idegessé, feszültté válik, hogy válságos helyzetbe kerül! Persze ilyenkor a gyógyszerpótló orvos megjelenése megoldhatja a problémát, megmentheti a beteget. Mindenesetre az a felfokozott bizalom, amely a gyógyszereket övezi, egyértelműen fenntartja a gyógyszerfüggőséget.

 

Ha a gyógyszerszedés rossz szokás

A gyógyszerfüggőségtől való szabadulás érdekében talán tudatosítani kellene: elég jól (kitalálták) az emberi szervezetet, az esetleges betegségeket önmaga erejéből is képes leküzdeni! A függőség konzerválásakor arról van szó, hogy helytelen életmódot folytatunk: keveset mozgunk, sokat eszünk, értéktelen táplálékokat veszünk magunkhoz, megbetegszünk, s mivel továbbra sem szeretnénk - vagy nem tudunk - változtatni az életmódunkon, a gyógyszereket hívjuk segítségül. Kétségtelen, a szervezetre csak közvetve káros gyógyszerfüggőséggel együtt lehet élni, a kritikus helyzetek bekövetkezését meg lehet előzni - tartalék gyógyszerek -, s lényegében az ilyen állapotot el is lehet fogadni, de csak úgy, hogy hangsúlyozzuk, hogy a huzamosabb gyógyszerszedés tönkreteszi a májat, s negatívan befolyásolja a szervezet működését...


Amikor már nincs választási lehetőség...
 

A nehezen orvosolható, szinte visszafordíthatatlan gyógyszerfüggőség leginkább a központi idegrendszerre ható szerekkel kapcsolatban alakulhat ki. A nyugtatók, altatók, fájdalomcsillapítók jó közérzetet biztosítanak, s megoldást nyújthatnak az egyes élethelyzetekből fakadt problémákra. Hiszen sokszor azért nem tudunk aludni, mert gyötörnek a gondok vagy a fizikai fájdalmak, s ebből a nemkívánatos helyzetből az altató vagy a fájdalomcsillapító kiemel bennünket. A gyógyszer tehát, akárcsak a drog, kellemes állapothoz segít, s lassan már a szervezet nem is tud meglenni nélküle. Az altatóból, hogy képesek legyünk elaludni, esetleg egyre nagyobb dózisra lesz szükségünk, máskor az agyunk a spontán jelentkező kisebb fájdalmakat sem tudja önerőből csillapítani, mert szüksége van a megszokott szerre.

A gyógyszerdrogokkal tehát el lehet érni a "normális" állapotot, de sajnos ettől a "normális" állapottól már nem lehet megszabadulni. A függő talán nem is akar: egyetlen vágya van, hogy fenntartsa ezt az "ideális" állapotot. Egy idő után pedig már nem is tud szabadulni. Ha már kialakult a függőség, s a beteg nem jut hozzá a gyógyszeréhez, őrjítő elvonási tünetek jelentkeznek nála. A fájdalomcsillapítók, altatók tehát jó közérzetet biztosítanak, egyes stresszoldók pedig ellazulttá tesznek, ám van egy olyan pont, amikor az ember a gyógyszerek mellékhatásaként elveszíti a józan ítélőképességét, egyre gyengébbé, figyelmetlenebbé és szétszórttá válik.

 

A központi idegrendszerre ható gyógyszerek folyamatos szedése miatt végül már a személyisége is zavart lesz; a beteg teljesen elveszíti az önkontrollját, s már feltétlenül szakember, pszichiáter segítségére szorul. Sajnos ezek a szerek maradandó károsodásokat okoznak az agyban, ezért alvási zavarainkat, fájdalmunkat inkább ne velük próbáljuk orvosolni! Nem tragédia, ha nem tudunk aludni, a szervezetünk majd valamikor nappal vagy a következő éjszaka biztosan pótolja az elmaradást. A fájdalom pedig betegségre vagy valamilyen elváltozásra hívja fel a figyelmet, tehát a tünetek eltompítása helyett jobb, ha megkeressük a probléma forrását.

Az altatókon, fájdalomcsillapító készítményeken kívül természetszerűleg hozzá lehet szokni egyéb gyógyszerekhez is, például allergiásoknak úgy tűnik, létkérdés, hogy bizonyos gyógyszerek szedésével elviselhetővé tegyék az állapotukat. Ugyanakkor itt is érdemes mérlegelni, valóban csak a gyógyszer, esetleg a veszélyes szteroid szedése a megfelelő gyógyír-e a bajra, vagy akadnak hatékony alternatív, természetgyógyászati megoldások is?

Persze a légzést javító, a fulladási veszélyt kiküszöbölő szerek is kellemes, problémamentes érzést vagy létállapotot teremtenek, melytől nyilván senki sem szeretne megszabadulni. De egy idő után ezek a szerek már nem segíthetnek, csak az erősebbek, vagy talán már azok sem...

Forrás: eletmod.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr742560571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása