A tűcsere és más ártalom csökkentő akciók eredménye, hogy HIV-fertőzöttet nem derített fel ez idáig az injektáló kábítószer-fogyasztók körében zajló országos szűrővizsgálat. Ám a hepatitis C fertőzés előfordulása ugyanebben a populációban 25 százalék körüli, Budapesten 40 százalék.

 

A vírusfertőzések terjedésének megakadályozása érdekében szükség van ártalomcsökkentő szolgáltatásokra, szűrésre, tanácsadásra és a fertőzöttek kezelésére, amely az intravénás szerhasználókon kívül környezetük, azaz a többségi társadalom szempontjából is fontos. A programoknak tűcsere, szűrés – bár egyre jobb a területi lefedettsége, a hozzáférhetőség további kiszélesítése javasolt a nemzetközi ajánlások szerint, illetve a tanácsadás és a kezelésbe irányítás gyakorlata is fejlesztésre szorul.

Tűcsere és ártalomcsökkentés eredménye: nem találtak HIV-fertőzött drogost

Az intravénás kábítószer-fogyasztással összefüggő egyik legsúlyosabb, vér útján is terjedő fertőzés, a HIV-fertőzés, amely az injektáló szerhasználók körében elsősorban tű, fecskendő és az injektáló segédeszközök – például kanál, szűrő közös használata révén terjedhet. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) 2006 óta évente végez célzott kampányszűrést az intravénás kábítószer-fogyasztók körében. A szűrővizsgálatok lehetőségét minden évben 3 hónapon keresztül ajánlják fel országszerte olyan kezelőhelyeken, illetve tűcsere programokban, amelyeket injektáló szerhasználók látogatnak. Az elmúlt négy év vizsgálatai során nem derítettek fel HIV-fertőzött intravénás kábítószer-használót. 

Ukrajnában nagyobb a veszély

Forrás: Getty Images

Az Európai Unió idei jelentése szintén csökkenő tendenciáról számol be a tagállamokra vonatkozóan: míg 2007-ben 4 új HIV-fertőzött injektáló szerhasználó jutott egymillió lakosra az Európai Unióban, ez az érték 2008-ban 3-ra csökkent. A csökkenő tendencia ugyanakkor önmagában nem ad okot a megnyugvásra. A hazánkkal szomszédos Ukrajnában, illetve a volt szovjet utódállamokban az intravénás kábítószer-használat az egyik leggyakoribb módja a HIV-vel történő megfertőződésnek: 2007-ben Ukrajnában 152 újonnan regisztrált HIV-fertőzött injektáló kábítószer-használó jutott egymillió lakosra, míg Oroszországban 78.

A hepatitis C vírus elterjedtsége előrejelezheti a HIV-járványt

Az intravénás kábítószer-fogyasztással összefüggő másik, súlyos egészségügyi következményekkel járó, vér útján terjedő fertőzés a hepatitis C, amely a krónikus májgyulladás egyik okozója. A Nemzeti Drog Fókuszpont jelentése szerint ugyan HIV-fertőzöttet nem talált a 2006 óta tartó évenként megszervezett országos vizsgálat, a hepatitis C vírus elterjedtsége az injektáló kábítószer-használók körében évek óta 25 százalék körül mozog.

Aggasztó méreteket ölt a hepatitis C-fertőzöttség

Injection of heroinMíg vidéken alacsonyabb a hepatitis C-vel való átfertőzöttség (8 százalék), addig Budapesten 2009-ben a megszűrt intravénás kábítószer-fogyasztók 40 százaléka volt hepatitis C fertőzött, egy VIII. kerületi tűcsere program kliensei körében ez az érték elérte a 70 százalékot.

Ha 30% alatt van a hepatitis C fertőzöttség, akkor HIV-járvány sem lesz

Egy járványtani matematikai modell szerint , ha a hepatitis C vírus elterjedtsége 30 százalék alatt marad az injektáló szerfogyasztók körében, akkor minimális az esélye a HIV járvány kialakulásának, azonban e határ fölötti érték jelzi a HIV járvány kialakulásának kockázatát. Az elsődleges cél tehát ebben a populációban a HIV járvány megelőzése és a hepatitis C fertőzöttség visszaszorítása, amely elsősorban ártalomcsökkentő szolgáltatások, rendszeres szűrővizsgálatok és a fertőzöttek kezelésbe irányítása által valósítható meg.

Nemzeti Drog Fókuszpont  www.drogfokuszpont.hu

Forrás: patikamagazin.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr942514860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása