Az alkoholizmus hazánkban népbetegségnek számít. Okai között lehet a szorongástól, pánikbetegségtől, depressziótól való menekülés. A betegeknek ez egyfajta öngyógyítási kísérletük.

 

Amikor a fellépő tünetek elviselhetetlenül kínzóvá válnak, akkor nagyon könnyű felhajtani egy pohárkával, mert az alkohol nagyon jó stresszoldó. Erre azután nem nehéz rátanulni. Szorongás, stressz, jöhet az alkohol. Egyre több alkohol, hiszen nem csak lelki szükségletté válhat, hanem fizikailag is rá lehet szokni. Abban, hogy mennyi italra van szükségünk ahhoz, hogy oldottakká, felszabadultakká váljunk, nagyon különbözőek vagyunk. Az ázsiai emberek egy része például, úgy bontja le az alkoholt, hogy közben nagyon kellemetlenül érzi magát, ami megóvja, megakadályozza az italozás rendszeressé válását. A rászokást genetikai tényezők is determinálják, amelyek már az óvodás korú gyerekeknél is kimutathatóan különbözőek.

Azok, akikből nagy ivó lesz, azok úgy bontják le az alkoholt, hogy képesek az asztal alá inni társaikat. Vesztükre, mert a virtuskodás rászokásba torkollhat. Sajnos sokszor a család, a szűkebb környezet is ösztönzi az ivót a tagadással, hogy úgy tesz, mintha az alkoholistának semmi baja nem lenne. Sok helyen szinte ösztökélik a családtagokat, barátokat az ivásra az alkoholista barátok, rokonok bagatellizálva az alkohol hatását, vagy a mennyiségét.

 

Hol kezdődik az alkoholizmus?

 

Napi 3-4 pohár bor, egy kupica tömény vagy két pohár sör nem tekinthető károsnak. Aki ennyit iszik, az még nem lesz függő. De a megadott mennyiségek mellett figyelembe kell venni az ivó más tulajdonságait, például az életkorát. Egy 14 éves serdülő, aki már egy sörtől becsíp, nehezen hasonlítható össze egy 40-es férfival, akinek négy sör meg sem kottyan.

Az alkoholista, ha leszokik, meg kell tanulnia együtt élni azzal a gondolattal, hogy teljesen el kell zárkóznia az alkoholtól. A leszokott alkoholisták, ha megisznak egy pohárkával, nem tudnak megállni, ezért inkább kerülniük kell az olyan ártatlannak tűnő dolgokat, mint egy pohár pezsgő elfogyasztása egy szülinapi bulin. A visszaesés nagyon gyakori. Mit tegyünk, ha alkoholista van a családunkban? Mindenképpen próbáljuk a beteget arra ösztönözni, hogy forduljon szakemberhez, menjen alkoholistákat gyógyító közösségbe.

Nagyfokú leromlás esetén (pl .: delírium tremens) a tünetek olyan elviselhetetlenné válnak, hogy a kezelés nem lehet kérdés. Az alkohol súlyos betegségeket (pl: máj- szív és érrendszeri zavarok stb) okozhat. Minél előbb szakemberhez fordulunk, annál könnyebb változtatni a helyzeten.

Forrás: webbeteg.hu - Szántó Regina

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr72424872

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pszichológus válaszol: Férjem alkoholista, hová vigyem? 2011.03.17. 21:35:36

Tisztelt pszichológusnő! kérem, segítsen nekem abban, hová vihetném el férjemet, aki alkoholista a megítélésem szerint, de ő maga ezt nem gondolja, szeretném, ha egy szakember mondaná el ezt neki, talán akkor elhinné. köszönöm, hogy válaszol, Kata...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása