Az egy főre jutó alkoholfogyasztásban sajnos évek óta őrizzük előkelő helyünket az országok közötti "versenyben".

Meglepő módon a gyakorta alkoholt ivók közül sokan nemcsak a környezet, hanem saját maguk előtt sem ismerik be, hogy szenvedélybetegek. Úgy gondolják, hogy a reggeli 1-2 "feles", vagy az esti lazító 2-3 üveg sör, esetleg néhány dl bor ártalmatlan; sőt az optimistábbak direkt hasznosnak tartják.

A környezet néha elhiszi, elfogadja ezt az érvelést. A szervezetet azonban nem lehet becsapni. Különösen érvényes ez bőrünkre, amin a rendszeres alkoholfogyasztás mindenki által jól láthatóan hagyja ott nyomait.

Az alkohol közvetlenül is károsítja a bőrt. Csökkenti rugalmasságát, feszességét. Így különösen az arc bőre korán ráncosodik, petyhüdtté válik. A szemek körül gyakran egész nap megmaradó "táskák" jelennek meg. Az arcszín szürkésbarnává válik.

A legtöbb bőrtünet azonban másodlagos, azaz az alkohol okozta májkárosodások) elzsírosodás, gyulladás, zsugor, stb.) következménye.

Elsősorban a máj méregtelenítő működésének, illetve raktározó képességének csökkenése vezet a jellegzetes bőreltérések kialakulásához.

Szintén elváltozásokat okoznak a bőrön a vitaminok felszívódási zavarai, melyek részben a májbetegségek, részben azonban az alkohol okozta gyomor- és bélnyálkahártya-eltérések következményei.

Melyek a legtöbbször észlelhető alkohol okozta bőrtünetek?

Testszerte kiemelkedő közepű, póklábszerűen elágazó értágulatokból álló, úgynevezett pókanyajegyek alakulnak ki. A tenyerek és a talpak bőre tartósan vérbővé, vörössé válhat. Gyakran az emlők nőiesen megnagyobbodnak; a férfias jellegű mellkas- és hasi szőrzet kihullik. A szakáll és a bajusz megritkul.

A bőr mindenütt szárazzá, hámlóvá válik, gyakran kínzóan viszket. A fénynek kitett bőrterületek (például arc, nyakkivágás, kézhátak) fényérzékennyé válnak; napfény hatására bőrgyulladás, esetleg hólyagok keletkeznek. A sérülések nehezebben, esetleg csak heggel gyógyulnak, könnyen felülfertőződnek. Sérülés nélkül is gyakran keletkeznek gennyes bőrbetegségek.

Természetesen ezek a bőrelváltozások - bár az emberek közötti kapcsolatokat megnehezítik - a rendszeres alkoholfogyasztásnak nem a legsúlyosabb következményei. Felhívhatják azonban a figyelmet a már májkárosodást okozó alkoholizmus tényére.

Forrás: informed.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr592365140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása