Sokan becsukják a szemüket, és inkább nem vesznek tudomást a körülöttük, akár családjukban zajló szerhasználatról, ám ez nem segít megoldani sem a szenvedélybeteg, sem a körülötte élők, sem pedig a társadalom ezzel kapcsolatos problémáit. Gyakran ezeknek az embereknek nincs meg a megfelelő információ, tehetetlennek érzik magukat, reménytelennek a helyzetüket

 Nem kis feladatot vállal a Drog Stop segélyvonal, mely a drogokkal és azok használatával kapcsolatos információk nyújtásával segíti a társadalmi szemlélet alakulását. A veszélyeztetett, érintett személyeknek, korosztályoknak szakszerű információt nyújt, amely képessé teszi az érintetteket a változásra és változtatásra, a hatékony döntésre, konfliktuskezelésre és -megoldásra.

A drogsegély-telefonszolgálat a szerhasználat témakörét megcélozva a társadalom legszélesebb rétegeit éri el. Feladata a sokak által használt legális (alkohol, gyógyszerek) és illegális kábítószerek használatából fakadó családi és iskolai, munkahelyi problémák kezelése, hasznos információk nyújtása, a megfelelő helyre való irányítás.

A Drog Stop hívói között a leggyakoribbak a 20–30 év közötti korosztály tagjai, de nem ritka az ennél fiatalabb generáció sem. A szenvedélybeteg-játszmák és -életvitel által megjelenő ártalmak mikro- és makroszociális környezetben továbbadódnak, öröklődnek, mintát közvetítenek. A szenvedélybetegségek kezelésének leghasznosabb módja, ha az egész család bevonható valamilyen módon. Ezért tartják fontosnak a szervezetnél, hogy ne csak a drogfogyasztóval, hanem annak családjával, közvetlen ill. tágabb környezetével is dolgozzanak, ezzel a szervezet hozzátartozói csoportján foglalkoznak, mely minden héten csütörtökön 18.30–20.00-ig tart.


Milyen témákban hívják a segélyvonalat?
Különböző szerek hatásai, tulajdonságai, szerhasználat jellemzői
Mit várhat az, aki kipróbálja, illetve rendszeresen használja ezeket a szereket?
Mit lehet tenni, ha valaki rosszul van?
Lehet-e okosan használni?
Mi is az az ártalomcsökkentés?
Hova lehet fordulni, ha már baj van (orvosi segítség, pszichológus, önsegítő csoportok, rehabilitáció, stb.)?
A szerhasználat okozta élmények feldolgozása
Jogi kérdések, iskolákban, munkahelyen, rendőri intézkedés alkalmával

Ki hívja a segélyvonalat?
Aki még csak hallott a drogokról
Aki először próbálkozik
Aki éppen rosszul van
Akinek a barátja éppen rosszul van
Aki csak pár gyógyszert kap be naponta
Aki még rá is iszik
Aki úgy érzi, hogy ez jó és ezt megbeszélné
Aki már túl van a daliás időkön
Aki tudni szeretné, hogy mi történik, ha elmegy egy segítőhelyre
Akinek orvosi kérdései vannak (hepatitis, AIDS, nemi betegségek, pszichés)
Akinek szerette, ismerőse szerhasználó és ez megijeszti
Barát, barátnő, szülő, osztályfőnök stb.


 A DROG STOP telefonszolgálata a nap 24 órájában várja a hívásokat.
A szolgáltatás anonim, ingyenesen hívható a nap 24 órájában, az ország egész területéről, minden telefonhálózatról.
Hívhatja bárki, bármilyen nemű információs kérdéssel a különböző legális és illegális szerekkel, illetve egyéb függőségekkel kapcsolatban.
Hívhatják a használók, az érdeklődök, szülők, hozzátartozók, pedagógusok, bárki, akinek kérdése merül fel a témában, vagy információra, esetleg segítségre van szüksége.
Felkészült ügyelők segítenek ellátni a megfelelő információkkal és új nézőpontokkal a hívókat, hogy jobban rálássanak az adott kérdésre.
A szolgáltatás anonim!
Az információ hiteles, megbízható.
Profil: az információnyújtás szerekről, függőségről, segítőhelyekről, szakemberekről, ezenkívül pedig ártalomcsökkentés, krízisintervenció és pszichoszociális tanácsadás.

Ingyenesen hívható Non-Stop Drogsegélyvonal:
06-80-505-678

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr242122255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása