Míg a depressziós nők szomorúak és sírnak, addig a férfiaknál egészen másfajta tünetekkel jelentkezik ez a betegség: ingerlékennyé és agresszívvá válnak.

 

 Alkoholba fojtják bánatukat...

A depressziós férfiaknál ez az inkább ideges, mint szomorú érzelmi állapot gyakran túlzott alkohol és drogfogyasztással jár együtt, illetve erőszakos cselekedetekhez is vezethet.

Az idősebb férfiak gyakran fizikai fájdalomérzetről is beszámolnak a test legkülönbözőbb részein.

Mivel ezek a tünetek másmilyenek, mint amilyeneket általában a depresszióhoz kapcsolnánk, a beteg férfiak csak a legritkább esetben keresnek fel orvost. Ráadásul még ha orvoshoz fordulnak is, akkor sem könnyű segíteni rajtuk, mivel nem szeretnek beszélni a gondjaikról, jól bírják a fájdalmat, és problémájukat áltatában inkább külső okokkal magyarázzák (munka, kollégák, stb.).

Pedig érdemes lenne kezeltetniük magukat, mert a depresszió hatásai már ugyanazok, mint a nőknél: fáradtság, energiahiány, alvászavarok és a koncentrációs képesség romlása.

Az alkoholizmus

Az alkoholizmus egy több, sokszor ellentmondó jelentéssel bíró kifejezés. Az orvosi definíciók az alkoholizmust olyan szenvedélybetegségként írják le, mely az alkohol kitartó fogyasztásával jár a negatív következmények dacára.

Míg az alkohol fogyasztása szükséges az alkoholizmus kialakulásához, nem jelzi előre az alkoholizmus kialakulását. Az alkoholizmus kialakulásához szükséges mennyiség és gyakoriság mindenkinél különbözik. Továbbá, bár az alkoholizmussal járó biológiai mechanizmusok még nem teljesen ismertek, több rizikófaktort azonosítottak már, köztük a társadalmi környezetet, érzelmi egészséget és genetikai hajlamosságot.

 Az alkoholizmus hatásai

Az alkoholizmus fő hatása, hogy ráveszi a szenvedőt arra hogy olyankor és olyan mennyiségben igyon ami károsítja a fizikai egészségét. A másodlagos kár, mely ellehetetleníti az ivás kontrollálását sokféleképpen jelentkezik. Az alkoholizmusnak jelentős társadalmi hatása is van az alkoholistára illetve a családjára és barátaira egyaránt. Az alkoholisták közt nagyon magas az öngyilkosok aránya, különböző kutatások 8 és 21% közé teszik az öngyilkosságot elkövető alkoholisták arányát. A mentális egészségre is súlyos káros hatása van az alkoholizmusnak. Az alkoholisták közt az öngyilkosság elkövetésének veszélyét 5080-szor nagyobbnak találták, mint a teljes lakosság áltaga.

Hatásai a fizikai egészségre

Az alkoholizmustól szenvedők közt gyakori, hogy azután is folytatják az ivást, hogy a fizikai egészségük elkezd megromlani. Az alkoholfogyasztással kapcsolatba hozott egészségügyi hatások közé tartozik a májzsugorodás, hasnyálmirigy-gyulladás, epilepszia, polineuropátia, Wernicke-Korsakoff szindróma, szívbetegség, a rák, táplálkozási hiányosságok, szexuális zavarok és több halálforrás megnövekedett esélye.

Hatásai a mentális egészségre

 Az alkohol sokáig tartó nem megfelelő fogyasztása széleskörű hatással lehet a mentális egészségre. Az alkohol nem csak a test számára mérgező de az agy működésére is és így a hosszútávú, nem megfelelő fogyasztása fiziológiai hatásokkal járhat. A pszichiátriai rendellenességek gyakoriak az alkoholisták körében, különösen a szorongásos és depressziós betegségek, az alkoholisták 25%-ánál jelentkeznek súlyos pszichiátriai zavarok. Általában ezek a pszichiátriai tüntetek, melyet az alkohol nem megfelelő fogyasztása okoz, kezdetben súlyosbodnak az elvonás alatt, de az absztinenciával ezek a tünetek általában fokozatosan javulnak vagy el is tűnnek teljesen. A hosszútávú fogyasztás következményeként kialakulhat pánikbetegség. A pánikbetegség szintén súlyosbodhat illetve megjelenthet az alkohol elvonási szindróma részeként. A kronikus, nem megfelelő alkoholfogyasztás okozhatja a pánikbetegség kialakulását, vagy súlyosbíthatja egy meglévő pánikbetegségét az agy neurokémiai rendszerének torzításával.

Forrás: drinfo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr242157465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása