Az idősebb generációk körében egyre gyakoribb a vény nélkül kapható, első pillantásra ártalmatlannak tűnő gyógyszerek felelőtlen használata. Az Európai Unió kábítószer-fogyasztást vizsgáló megfigyelőközpontjának előrejelzése szerint 2020-ra megduplázódik a pszichoaktív anyagokat fogyasztó szenvedélybetegek száma.

 

 Európában már nemcsak a fiatalok drogfogyasztása ad okot az aggodalomra. A legfrissebb kutatások szerint az idősebb felnőttek körében is egyre terjed a pszichoaktív anyagokkal való visszaélés. A recept nélkül megvásárolható fájdalomcsillapítók és altatók szedése súlyos mellékhatásokkal járhat, melyeket használójuk gyakran túl későn ismer fel.

Az Európai Unió Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának legfrissebb becslése szerint a 2001-es adatokhoz képest 2020-ra megduplázódik a pszichoaktív anyagokat fogyasztó szenvedélybetegek száma.

Míg a közfelfogás a drog-használatot főként a fiatal korosztályokhoz köti, a valóságban egyre nagyobb problémát jelent az idősebb generációkon belül is. Az ópiáthasználat miatt kezelt, 40 évesnél idősebb páciensek aránya három év alatt, vagyis 2002 és 2005 között több mint a duplájára, 8,6 százalékról 17,6 százalékra ugrott. A probléma megoldását nehezíti, hogy nehéz észrevenni az időskori szenvedélybetegséget.

Az érintettek ugyan többnyire rendszeres orvosi felügyelet alatt állnak, a függőségüket sokszor mégis rosszul diagnosztizálják vagy egyáltalán nem veszik észre. Az orvosok ugyanis nem kapnak olyan képzést, amely segítené őket abban, hogy felismerjék az árulkodó tüneteket.

A jelentés szerint a jelenség nagyobb elvárásokat támaszt az európai egészségügyi szolgálatokkal szemben. A súlyos stádiumban megindított kezelések jelentős többletköltséggel járhatnak. Az idősebb korosztály egészségügyi ellátására fordított összegeket tehát idejekorán elindított, hatékony beavatkozással kell csökkenteni.

A főként fiatalra hangolt megelőző programokat az idősebb csoportok szükségleteihez is hozzá kell igazítani. Európa társadalma folyamatosan öregszik, így 2028-ra a lakosság több mint negyede legalább 65 éves lesz, ezért nem lehet elég korán elkezdeni a felkészülést és a megfelelő válaszintézkedések kidolgozását.

Forrás: webbeteg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr672083551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása