A szenvedélybetegség sajnos nem ritka dolog. Bizonyos emberek a különböző szerencsejátékokhoz vonzódnak betegesen.
 
Mondhatni minden ember függ valamitől. Vannak akik a jól megszokott reggeli kávéjuktól nem mondanának le semmi pénzért, néhányan pedig a takarítás megrögzött rabjai. Ez mondjuk ritka, az tény, és főleg a női nemet támadja meg ez az ádáz „betegség”.

A szerencsejátékok iránt lelkesedők viszont többnyire az erősebbik nem táborából kerülnek ki. Leginkább feszültség-levezetés címén indul a „móka”. Néha elég, ha valaki párszor szerencsével jár a kaszinóban és rövidesen rendszeres vendég lesz ott.

De miről is ismerhető fel a függőség?

Kutatások szerint meghatározott jelei vannak, melyek közül, ha legalább öt igaz valakire, az nagy valószínűséggel függőségre utal, és érdemes az illetőnek szakemberhez fordulnia.

Ilyen jelek például, ha valaki…

..túl sokat gondol a játékra, munka vagy egyéb tevékenység közben is gyakran elkalandozik.

..egyre több pénzt játszik el, hogy elérje a kívánt izgalmat.

..nyugtalanná, ingerlékennyé teszi a gondolat, hogy ritkábban kellene játszania, vagy teljesen fel kellene hagynia a kaszinózással.

..azért játszik, hogy meneküljön a problémái elől, elvonja valamivel a figyelmét a szorongásáról/bűntudatáról/depressziójáról..stb.

..ha pénzt veszít, még több játékkal akarja visszanyerni.

..megpróbálja eltitkolni, hogy játszik, és igyekszik eltitkolni a következményeket is.

..veszélyezteti, vagy el is veszíti fontos kapcsolatait, állását.

..törvénybe ütköző cselekményekkel szerez pénzt a játékra.

..játékadósságait kölcsönökből fedezi, így további adósságokba veri magát.

..sikertelenül próbálja csökkenteni a kaszinózás gyakoriságát, és úgy érzi, felhagyni végképp nem tudna vele.

 Német kutatók szerint a játékfüggőségre az lehet a magyarázat, hogy a szenvedélybetegek képtelenek fenntartani a mindennapi élethez szükséges – megelégedettséget és jó érzést kiváltó – dopaminszintet az agyban. Ennek kompenzálására intenzívebb ingerekre van szükségük, amilyen például a túlzó mértékben folytatott szerencsejáték, vagy másoknál különböző drogok fogyasztása.

E káros szenvedély tehát az élet valamely területén jelentkező hiányra vezethető vissza. Általában magánéleti, vagy karrierbeli probléma elől menekülnek az emberek a függőségbe, azonban ez nem jelenthet megoldást.

A legfontosabb, hogy az illető felismerje, hogy ezzel csak mind nagyobb bajba sodorhatja önmagát, és családját egyaránt. Ennek megelőzése érdekében fontos, hogy mielőbb véget vessen ennek, illetve, ha úgy érzi önerőből nem megy, ne szégyelljen segítséget kérni, hogy a lehető leggyorsabban megszabadulhasson ettől az „veszélyes hobbitól”.

Szerző: Domokos Andrea
 
Forrás: egeszsegkalauz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr372034607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása