2010.05.02. 19:10
Csokoládéfüggőség, zabálás a szakember szemével 2. rész
Csokoládéfüggőség, zabálás a szakember szemével
A nők egy része azért csúszik bele falásrohamba, mert valamit megpróbál elfedni az evéssel: gyászt, szexuális vágyakozást, szeretetéhséget - mondja az interjúban dr. Túry Ferenc, evészavarokkal foglalkozó szakember.
Ebben az esetben a "zabálás", és a túlzott csokoládéfogyasztás is a szorongás, depresszió leküzdési technikája. Csakhogy a rövid távon hatásos módszer hosszú távon tovább erősíti ezeket a lelki problémákat!
Csokoládéfüggőség
A csokoládé rengeteg olyan úgynevezett bioaktív anyagot tartalmaz, amelyek a kedélyállapotra hatnak, sok szakember szerint hasonló módon, mint a drogok. A csokoládéra tehát rá lehet szokni, kialakulhat a csokoládéfüggőség: így lesz valaki "chocoholic".
A csokoládé fogyasztása emeli az endorfin-szintet, és serkenti a szerotonin termelődését. A szerotonin olyan agyi hírvivőanyag, amely szex, orgazmus során is keletkezik, illetve befolyásolja az alvás-ébrenlét ritmusát, a fájdalomérzetet, az agresszivitást és az étvágyat. Megfigyelték, hogy csökkent mennyisége a depresszió kialakulásához is hozzájárul.
Tipp
Az evéssel, étkezési zavarokkal, testképzavarokkal foglalkozik az a videósorozatunk, amelynek második részét ebben a cikkben láthatják. Hétről hétre újabb problémát mutatunk be - térjen vissza hozzánk a jövő héten is, az újabb rész megtekintésére!
Számos pszichoaktív vegyületet tartalmaz, a szerotoninon kívül triptofánt, feniletilamint, tiramint, a kannabioidokat.
Pozitronemissziós tomográfiás vizsgálatnak vetettek alá éhes embereket, ételt mutattak nekik, és kiderült, hogy agyuknak ugyanazon területei aktivizálódtak, mint a kokainra gondoló kábítószerfüggőknél.
Csokoládé helyett
A banánban, datolyában és a citromfűből készült teában lévő anyagok ugyanolyan mértékben emelik a szerotoninszintet, mint a csoki.
Szerotonin van a paradicsomban, a szilvában, az avokádóban, az ananászban (amely egyben zsírégető hatású is), a padlizsánban és a dióban is.
A magnézium és a B6-vitamin stresszoldó hatású, érdemes étrendkiegészítőként is kipróbálni.
A mézes tejben ugyanolyan triptofán van (ami a szerotonin előanyaga), mint a csokoládéban.
Egyes illóolajok párologtatásával állítólag csökken a csokoládé utáni vágy. Ehhez a szakemberek levendula, citromfű, geránium, jázmin illóolaját ajánlják.
A legjobb csokipótló azonban az aktív testmozgás: legyen ez tánc, futás, (szoba)biciklizés vagy akár szex.
Forrás: Házipatika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek