A lejátszás automatikusan elindul! Amennyiben ez mégsem történne meg, töltse le és telepítse a legújabb Flash lejátszót!

Az itt látható interaktív tartalom minden szerzői joga a HáziPatika.com Kft. tulajdonában áll. Bármilyen, előzetes írásbeli engedély nélküli felhasználásuk törvénybe ütközik!

 Miért híznak el egyesek?

Folytatódik interjúsorozatunk az evésről, evészavarról. Dr. Túry Ferenc pszichiátertől megtudjuk, mi okozza a csokoládéfüggőséget, miért eszünk többet a kelleténél, lehet-e ételfüggőségről beszélni.

Kapcsolódó cikk:
A zabálás pszichológiája - videó

Elhízás
rövid leírása

Pszichiátriai betegségek
rövid leírása

 

Pszichiátriai betegségek

A pszichiátriai (elmegyógyászati) betegségek közé a gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavarai tartoznak. Hátterükben több tényező is állhat, leggyakrabban testi, pszichológiai, szociális, kulturális vagy örökletes tényezők bonyolult kölcsönhatásai idézhetik elő.
A pszichiátriai kórképek közül a többség által nem is betegségnek, hanem csak egy rossz szokásnak tekintett dohányzás, azaz a nikotinfüggőség a legelterjedtebb. Gyakorisága nagyon magas, a felnőtt korú nők 23, a férfiak 38%-a dohányzik napi rendszerességgel. Sajnos, a nikotinfüggőség korán alakul ki: a 11. osztályosok körében végzett felmérés szerint a fiúk 39,8, a lányok 34,5%-a cigarettázik.
A második helyen az alkoholizmus áll: az ismert alkoholbetegek száma a lakosság 10%-ára tehető, az utóbbi három évtizedben alkohol okozta az összhalálozás szintén 10 százalékát. A 35 és 64 év közötti férfi korcsoportban az alkoholnak tulajdonítható halálozások gyakorisága harminc év alatt a 3,2-szeresére nőtt.
Harmadikként a depressziót kell említeni: felmérések szerint a lakosság 15%-a legalább életében egyszer átesik egy súlyos depressziós időszaka és minden hónapban a népesség 3-5%-a tekinthető depressziósnak.

visszabővebben

Betegséglexikon - rövid leírás

Elhízás

 Elhízásról akkor beszélünk, ha az egyén testsúlya a kívánatosnál 20%-kal nagyobb. Orvosi értelemben túlsúlyosságról beszélünk akkor, ha a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege között. Az "elhízás" szó a szervezet egészségesnél nagyobb zsírtartalmát jelenti. Sok sportoló, testépítők, nehézatléták általában túlsúlyosak anélkül, hogy elhízás állapotáról lehetne szó. Az elhízás azért jelentős probléma, mert jelentős rizikófaktor számos halálos kimenetelű betegség kialakulásában, de a vele járó csökkent munkaképesség és a társadalomra nehezedő fokozott gazdasági teher sem elhanyagolandók.

Az elhízás ma legáltalánosabban elfogadott mérőszáma a testtömeg-index (BMI = body mass index). Ezt úgy kaphatjuk meg, ha a kilogrammban megadott testsúlyt elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Egy 180 cm magas és 80 kg súlyú felnőtt esetében:
80 / 1,8 x 1,8= 24,96

Ha a kapott szám kevesebb, mint 18, kóros soványságról beszélünk. A BMI alapján további sovány, normális, túlsúlyos, elhízott, végül 35-ös index fölött kórosan elhízott állapotról van szó. A "kórosan elhízott" kategória létjogosultságát nem mindenki ismeri el, ilyenkor már az elhízás kategóriáját is kórosnak tekintik. Ez a gyakorlat az Egyesült Államokban is.
 

Névjegy: Dr. Túry Ferenc pszichiáter

Nyíregyházán született 1951-ben.
Debrecen szerzett orvosi, majd pszichológusi diplomát. 1975-1990 között a DOTE Ideg- és Elmegyógyászati Klinikáján dolgozott, 1990-2001 között Miskolcon, a Megyei Kórházban pszichiátriai osztályt vezetett. 2001 óta a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének oktatója, 2007-től intézetvezető egyetemi tanárként.
Kutatási területe a pszichoszomatika és a pszichoterápiák.
Felesége fogorvos, két gyermeke van.
 
 
Forrás: Házipatika

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr251962545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása