A zöld területek közelében élők körében jelentősen kevesebb a mentális betegségek előfordulása. A 24 nagy testi betegség közül 15-nek az éves előfordulási aránya sokkal kisebb azok között, akik zöldövezet közelében élnek.

 Az amszterdami VU University Medical Centre kutatói Hollandia-szerte 195 háziorvos 350 ezer páciensének orvosi kartonját nézték át - ismerteti a BBC hírportálja (news.bbc.com) a Journal of Epidemology and Community Health című folyóiratban megjelent tanulmány megállapításait.

A kutatás során csak olyanok adatait vizsgálták, akik 12 hónapnál régebben jelentkeztek be a háziorvosuknál, mert legalább ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a környezet bármilyen hatása észlelhető legyen az embereken.

Depresszióra és szorongásra a legjobb

 

A zöld terület jótékony hatása a legtöbb betegség esetében csak akkor volt érzékelhető, ha a zöld terület a lakóhelytől egy kilométernyi távolságon belül volt. Ez alól kivételnek számítottak a szorongásos betegségekkel, az emésztőrendszer fertőző betegségeiben szenvedők és az orvosilag nem magyarázható testi tünetekkel élők esete, mert az ilyen betegeknél a javulás akkor is érzékelhető volt, ha lakóhelyük a zöld területtől három kilométeren belül volt.

A zöld felületek a legnagyobb hatással a szorongással élőkre és a depresszióban szenvedőkre vannak. A beépítettebb területen élők körében a depresszió gyakorisága 32 ezrelék, a zöldövezetekben viszont ez az arány csak 24 ezrelék.

Nem mindenre és nem mindenkire hat

 A kutatók rámutattak, hogy a zöld területek és az egészség közötti kapcsolat a 12 éven aluliaknál még erősebb. A zöldövezetben élők között 21 százalékkal kisebb a valószínűsége annak, hogy depressziótól szenvedjenek.

Egyelőre nem tudják a magyarázatát annak, hogy a magas vérnyomásra nincs hatással az, ha valaki zöldövezetben él, és azt sem tudják megmagyarázni, mitől van, hogy a zöld terület és az egészség közötti hatás sokkal erősebb a 46-56 évesek esetében, mint az ennél idősebb korosztályban.

A kutatók azt gondolják, a zöld területek segítenek a stressz oldásában, és több lehetőséget kínálnak a társadalmi kapcsolatokra. Szerintük a szabadban végzett testgyakorlatok és a jobb minőségű levegő szintén hozzájárul a jobb egészségi állapothoz.

Forrás: webbeteg.hu - MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr801495895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása