Az alkoholt és a keményebb drogokat helyettesíteni lehetne cannabisszal, állítják kutatók. Ezzel lehetne segíteni a függőség legyőzését.

 Amanda Reiman, a berkeley-i Kalifornia Egyetem munkatársa 350 embert kérdezett meg, hogy miért folyamodott a fűhöz.  Az eredmények szerint a megkérdezettek 40 százaléka az alkohol iránti vágyát szerettevolna vele csillapítani. A felmérés azt is kimutatta, hogy 66 beteg a receptre kiadható gyógyszereket helyettesítette a marihuanával, míg 26 százalékuk más, sokkal erősebb tiltott kábítószert cserélt fel erre a drogra. 

„Az alkohol kannabisszal történő helyettesítése radikális eljárás az alkoholfüggőség kezelésében" - szögezte le a kutató, hozzátéve: ennek ellenére ezzel a módszerrel lehetne kezelni a súlyos alkoholistákat. Mint mondja, ha társadalmilag elfogadnák, és elérhetővé tennék a marihuánát, biztonságosabb és kevesebb mellékhatást okozó szerrel lehetne helyettesíteni az alkoholt.

A kutató szerint a felmérés két fontos szempontot vet fel. Először is az önrendelkezést, vagyis az egyén jogát, hogy eldönthesse, számára melyik kezelés, szer hatékonyabb és kevésbé káros. Fontos továbbá a felismerés is, hogy a helyettesítés járható út lehet az absztinencia felé, főleg azok számára, akik nem képesek végleg felhagyni a pszichoaktív szerek használatával.

A tanulmány a BioMed Central folyóiratában, a Harm Reduction Journalban jelent meg.

Forrás: hvg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr541630086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása