A köznyelvben ez a betegség a "mániás depresszió", és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általánosítások, téves hiedelmek.

 A bipoláris zavar kétpólusú, hangulati betegséget jelent. Az egyén életében mély depressziós és erősen felhangolt, úgy nevezett mániás epizódok váltják egymást (mániás depresszió). Gyakran kezdetben évekig csak depressziós időszakokat észlelnek, míg egyszer csak megjelenik a felhangolt, mániás periódus. A kórkép megkülönböztetése az úgynevezett unipoláris depressziótól (csak depressziós epizódok fordulnak elő) mindenképpen indokolt. Más az előfordulási gyakorisága, háttere, kórlefolyása és a kezelése is.

A bipoláris zavar előfordulási gyakorisága nagyjából állandó, egy százalék körül mozog, a nemek között lényeges eltérés nincs. A betegség oka pontosan ma még nem ismert részleteiben, de genetikai tényezők mellett szól, hogy a beteg hozzátartozói között 8-18-szor nagyobb arányban fordul elő a bipoláris zavar, illetve az unipoláris depresszió is 2-10-szer gyakoribb, emellett pszichoszociális tényezők szerepe is fontos.

A betegség első tünetei általában 15-30 éves kor között jelentkeznek, és nagyjából 70 százalékban depressziós epizóddal indulnak a tünetek. A pontos diagnózis felállítását nehezíti, hogy sokszor akár 10 év is eltelik, míg az első mániás epizód is jelentkezik, addig "sima" depresszió kórjelzéssel zajlik a kezelés.

A mániás depresszió tünetei

 A bipoláris zavarokat osztályozhatjuk a mániás epizódok súlyossága szerint is. A betegség lefolyása során depressziós és mániás időszakok váltják egymást, melyek tünettana lényegesen eltér egymástól. Bipoláris I. zavar esetén a depressziós tünetek mellett teljes mániás tünetcsoport jelentkezik, míg bipoláris II. zavarnál a depressziós tünetek mellett csak enyhébb felhangoltságot, úgy nevezett hipomán állapotot lehet észlelni, mely gyakran inkább csak pozitív hatásait érezteti, a beteg igen aktív, jókedvű, gyakran kreatív.

A hipomán állapotok emiatt ritkábban kerülnek orvos elé, gyakran csak a túl aktív betegtől már szellemileg kimerült hozzátartozók részletes kikérdezésre során derül fény a felhangoltabb periódusokra.

Depressziós tünetek

A betegség általában depressziós tünetekkel indul, gyakran több depressziós epizód is előfordul a mániás tünetek jelentkezése előtt. A depressziós epizódok hossza általában 6-8 hónap, gyógyszeres segítség nélkül kb. ennyi idő alatt oldódnak a tünetek.

A legjellemzőbb a nagyfokú lehangoltság, az érdeklődés elveszítése, az örömre való képesség jelentős csökkenése vagy teljes hiánya. Csökken az aktivitás, a beteg fáradékony, lelassult, koncentrációja, figyelme csökkent, gyakran memóriazavar is észlelhető. Önbizalma, önértékelése alacsony, negatív gondolkodási sémák jellemzik. Nagyon gyakori az alvászavar, étvágytalanság, öngyilkossági gondolatok jelentkezése. Megjelenése gyakran elhanyagolt, idősebbnek tűnik koránál, meglassult, nem szívesen kommunikál. Időnként kifejezett nyugtalanság (kéztördelés, járkálás) is előfordulhat. Társas kapcsolatai elsorvadnak, izolálódik, tevékenységeit félbehagyja, a legapróbb feladat is hatalmas energiájába kerül. Gyakran testi fájdalmak, diszkomfort érzések (fejfájás, gerincpanaszok) is társulnak, esetleg elfedik a depressziós tüneteket, súlyos esetben hallucinációk (pl. becsmérlő hanghallások), téveszmék (nihilisztikus, bűnösségi, hipokondriás) is jelentkezhetnek, gyakoriak az öngyilkossági kísérletek.

Mániás tünetek

 A mániás epizódok kezelés nélkül átlagosan négy hónapig tartanak. A súlyos mániás állapotok életveszélyes állapotok, ilyenkor a betegek mind önmagukra, mind környezetükre veszélyesek lehetnek, állapotuk feltétlenül kezelést igényel.

Hipomán állapot során a tünetek még enyhébbek, a beteg munkahelyi tevékenysége kezdetben akár fokozódhat is, kreatívabbá válik. Kifejezett feldobottságot, "jóllét"-érzést él meg, gondolkodása felgyorsult, beszédes, akár túlzottan is barátkozó, szexuális igénye fokozott, alvásigénye csökkent. Koránál fiatalosabb a megjelenése, gyakran színes, szertelen a ruházata, mimikája, gesztusai élénkek. Már kezdetben jelentkezhet azonban ingerlékenység, gyakran visszatetsző a beteg öntelt, sokszor nehezen tolerálható viselkedése.

A hipomán állapotot úgy képzelhetjük el, mint amikor megiszik az ember egy erős kávét és ettől egy kicsit "pörög", ám ez az állapot a kávéval ellentétben tartós. Ez bizonyos szempontból lehet hasznos, a betegek ilyenkor energiával teltek, aktívak, több ismert művészi életmű hátterében állnak ilyen tünetek. Mégse irigyeljük őket a kétségkívül előnyösnek is látható "képességekért", mert ez az aktivitás gyakran nem produktív, a betegek szétszórtak, nem tudnak tartósan egy feladatra koncentrálni.

 Súlyosabb állapotban (mánia) már az öltözék zilált, rendetlen, viselkedése zaklatott, izgatott, gyakran indulatos, esetleg agresszív, támadó. A szociális gátlások elvesznek, betegségbelátása nincs. Az ítélőképessége sérült, gyakori a nagyobb mértékű alkoholizálás, játékszenvedély, csalás. A beteg túl költekezik, adósságokba veri magát, ám ezzel sem szembesíthető, öntelt, önértékelése fokozott. Úgy érzi bármire képes. Rendkívül aktív, de csapongó, semmi nem köti le, munkáit nem képes befejezni, hatékonysága erősen lecsökken. Beszéde felgyorsult, alig követhető, minden érdekli, mindennek örül. Alvásigénye erősen lecsökkent, étvágya, szexuális késztetései viszont akár bizarr szintig felfokozottak.

Súlyos esetben pszichotikus tünetek is társulnak. Ilyenkor vallásos, politikai, nagyzásos, szexuális tévtartalmakról, hallucinációkról számolhat be, beszéde a gondolatrohanás miatt teljesen szétesik, érthetetlenné válik. A betegek teljesen elhanyagolják magukat, gyakran elfelejtenek enni, inni, agresszívek, ingerlékenyek.

Időnként előfordulnak úgy nevezett kevert epizódok is, mikor a depresszió és a mánia bizonyos tünetei egyidőben jelentkeznek. Ilyenkor leggyakrabban egyfajta aktivitásfokozódás észlelhető rosszkedvvel, ingerlékenységgel társulva.

Forrás: WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr101495927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása