Józanul is hatással van az alvásra az alkoholizmus

 

Egy, a Sleep című szaklapban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az alkoholizmusnak az alvásra kifejtett hosszú távú hatásai férfiak és nők esetében egyaránt megmaradnak hosszan tartó absztinencia után is.

Egy friss kutatás adatai szerint a lassú hullámú alvás aránya akár 719 napos alkoholmentesség esetén is szignifikánsan alacsonyabb lehet, mint a kontrollszemélyeknél.

Az alkoholbetegeknél jelentősen csökkent az első stádiumban a non-REM alvás, kevesebb a mély, lassú hullámú és több a felszínes alvás, ami az alkoholisták kognitív hanyatlását magyarázhatja.

"Korábban azt gondoltuk, hogy a detoxikálás alatt észlelt REM-elváltozások az alkohol REM-et csökkentő hatása alól történő felszabadulás miatt következnek be, de a változások tartóssága arra utal, hogy a REM-alvás szabályozásában maradandó strukturális és funkcionális változások állnak be alkohol hatására" - mondta Ian Colrain, a kutatás vezetője.

A kutatás során 42, ambuláns kezelésre járó alkoholista és 42 kontrollszemély adatait hasonlították össze.

Orvosi és pszichiátriai anamnézis felvétele mellett poliszomnográfiás módszerrel elemezték az alvásukat.

Az eredmények szerint az alkoholistáknál a lassú hullámú alvás mennyisége csökkent a REM-fázisban, de nem változott a non-REM alvás során.

A Pittsburgh Sleep Quality Index alapján mért alvásminőség szignifikánsan rosszabb volt az alkoholbetegeknél, mint a kontrollszemélyeknél, és összefüggést mutatott az egész élet során elfogyasztott alkoholmennyiséggel: minél több alkoholt fogyasztott el valaki, annál kevésbé pihentető az alvása.

Forrás: eletmod.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr741508406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása