Ma Magyarországon szinte nincs olyan család, akit valamilyen formában ne érintene az alkoholizmus. Számtalan ember szenved ettől és a következményeitől, nem is beszélve az ittasan okozott balesetek áldozatairól.

 

 Függőség, betegség, átok - nevezhetjük sokféleképpen, a lényeg: sokféle módszer létezik a leszoktatásra/leszokásra.Ha az elhatározás megszületett, számos módszer van arra, hogy az alkohol rabságából kiszabaduljon a függőségben szenvedő. Egyik lehetséges út az AA, azaz az anonim alkoholisták csoportja.

Hogyan néz ki egy Anonim Alkoholista gyűlés?

Aki bármilyen módon érintett, vagy csak érdeklődik, ellátogathat a nyitott gyűlésekre. Az, amelyiken én jártam, rendkívül barátságos és családias hangulatú volt.

Körülbelül 30, teljesen hétköznapi ember leül és beszélgetnek.

Van néhány szabály, amely azt szolgálja, hogy senki ne sérüljön és mindenkire sor kerüljön. Ezek nagyon egyszerűek: nem szokás mászkálni, telefonálni, egymás szavába vágni. Mindenki csak magáról beszél, nem adnak tanácsot, nem formálnak véleményt. Néhány gondolatébresztő, megdöbbentő történet után megindul a szó: aki szót kér, így kezdi mondandóját: „ Imre vagyok, alkoholista…”

Miért kell ezt mindig hangsúlyozni? A beszélgetés alatt kikristályosodott: aki az alkohol rabja, nem tud mértéket tartani, vagy nem iszik egyáltalán, vagy az első sörök után ugyanúgy a gödör alján lesz, mint előtte. A gyógyuláshoz elengedhetetlen ezt észben tartani… Nem kötelező megszólalni sem, egymásról gyakorlatilag csak egy keresztnevet tudnak, nem is kell többet elárulni. Nincsenek „kell”-ek és „tilos”-ok.

Van akinek a 17. próbálozása az alkohollal szemben

 A megszólalók között volt, aki már 8 éve száraz, volt, aki 7 hónapja. Vannak férfiak és nők, fájdalmasan fiatalok és idősek.

A mondatok mindesetre egy gondolatra rímeltek: az Á (ahogy ők hívják az AA-t) nagyon sokat segített a szeretettel és a befogadással, és azzal, hogy itt sorstársakkal lehet beszélgetni. Egymást erősítik, tanulnak a többiektől. Egy hölgy arról számolt be, hogy most Budapesten vág bele egy új terápiába, ami több hetes.

Már hónapok óta száraz, de mégis szükségét érezte ennek a lépésnek. Volt, aki saját bevallása szerint már 17 alkalommal esett vissza, mégis újra és újra megpróbálja. Akadt, aki a hitét is megtalálta a leszokáshoz vezető úton, volt, akit támogat a családja, míg másokat teljesen magára hagytak.A harmadik felszólaló elmondja: nagyon szeret ide járni, itt meghallgatják, feltöltődik a következő alkalomig.

A csoport bárkinek segít, aki maga is esélyt ad egy szebb életre saját magának. Sokat tanulhat mások tapasztalataiból, akik elmondják, hogyan változott az életük az AA-val való találkozás óta.

  Amit NEM tesz az AA
  • Nem kezdeményezi az alkoholista gyógyulását.
  • Nem toboroz tagokat.
  • Nem kezdeményez vagy támogat kutatásokat.
  • Nem vezet jelenléti ívet vagy kórtörténetet.
  • Nem csatlakozik szociális intézményekhez.
  • Nem követi vagy befolyásolja tagjait.
  • Nem készít orvosi vagy pszichológiai diagnózist vagy prognózist.
  • Nem nyújt elvonási vagy ápolási szolgáltatásokat, kórházi ellátást és semmiféle orvosi vagy pszichiátriai kezelést.
  • Nem nyújt vallási szolgáltatásokat.
  • Nem biztosít lakást, élelmet, ruházatot, állást, pénzt vagy más szociális juttatásokat.
  • Nem nyújt háztartási vagy szakmai tanácsokat.
  • Nem fogad el pénzt szolgálataiért, vagy más juttatást nem.
  • Nem ad ajánlólevelet bíróságoknak, ügyvédeknek, társadalmi szerveknek, munkaadóknak.  

 

Józansági "évfordulók", száraz napok 

 A beszélgetés ideje alatt körbe megy egy kis kosár, mindenki annyit dob bele, amennyit jónak lát -a nagy összegű adományokat kifejezetten ellenzik-, sokan egy- kétszáz forintot dobnak bele, van, aki semmit. Közben egy kekszes kosárkát is körbeadnak.

Az aprólékos őszinteséggel megszólalók biztosak lehetnek abban, hogy titkaik nem kerülnek ki a falak közül.

Az AA elsődleges célja, hogy a felépülés üzenetét átadja a segítséget kérő alkoholistáknak. Megemlékeznek az egy hónapos, két hónapos, fél éves, éves józansági év-illetve hónapfordulókról. Napra pontosan számon tartják száraz napjaikat.

Az Anonim Alkoholisták 12 lépéses programja :

Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben-hogy életünk irányíthatatlanná vált.

Arra a meggyőződésre jutottunk, hogy egy nálunk hatalmasabb Erő helyre állíthatja lelki egészségünket.
Elhatároztuk, hogy akaratunkat és életünket- a saját felfogásunk szerinti- Isten gondviselésére bízzuk.
Mélyreható és bátor erkölcsi leltárt készítünk magunkról.

Beismertük Istennek, magunknak és egy embertársunknak hibáink valódi természetét.

Teljességgel készen álltunk arra, hogy Isten megszabadítson bennünket jellemi hiányosságainktól.
Alázatosan kértük Őt fogyatékosságaink felszámolására.

Száma vettük mindazokat, akiknek valaha kárára voltunk, és készek vagyunk mindnyájuknak jóvátételt nyújtani.
 Közvetlen jóvátételt nyújtottunk mindazoknak, akiknek tudtunk, kivéve, ha ez nekik, vagy másoknak sérelmes lett volna.
Folytattuk az önvizsgálatot és amikor hibásnak találtuk magunkat, haladéktalanul beismertük azt.
Igyekeztünk ima és elmélkedés révén tudatos kapcsolatunkat- a saját felfogásunk szerinti- Istennel fejleszteni, csupán azt kérve, hogy velünk kapcsolatos akaratát felismerjük, és erőt, hogy azt kivitelezhessük.
E lépések eredményeként lelki ébredést tapasztaltunk, igyekeztünk ezt az üzenetet más alkoholistáknak továbbadni, és ezeket az elveket életünk minden megnyilvánulásában gyakorolni.

Forrás: WEBBeteg - Czibere Anikó

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr621492355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása