Mindnyájan hallottunk már az anorexiáról, a bulimiáról, sőt talán még a manorexiáról is (az anorexia férfi változata). A legújabb betegség, amely azokat érinti, akik megpróbálnak kilóiktól szabadulni, a drunkorexia.

 

 A drunkorexia az Egyesült Államokban széles körben elterjedt módszer a fogyókúrázók körében, ám egyre népszerűbb Angliában is. Hátterében a fiatal nőkre nehezedő nyomás áll, mely elvárja, hogy adott alkalmakkor igyanak, ám maradjanak vonzók, karcsúak. Lényege, hogy a szilárd ételeket mellőzik, a szükséges kalóriamennyiséget alkohollal juttatják a szervezetbe.

Nagyon sok fogyókúrás módszer azon alapszik, hogy az ételeknek különböző pontszámokat ad, majd ez alapján húz egy napi pontlimitet a bevihető ételmennyiséget illetően. A drunkorexiában szenvedő nők az ételpontokat alkoholpontokkal helyettesítik, mivel inkább mondanak le a szilárd táplálékról, mint az alkoholos italokról az esti összejöveteleken. Egy nagy pohár bor pontosan annyi kalóriát tartalmaz, mint egy könnyű ebéd, a fiatal nők nagy része viszont az esti kalóriára gondolva inkább koplal délben.

Jeanet Treasure , a Londoni Pszihiátriai Intézet étkezési zavarokkal foglalkozó osztályának vezetőprofesszora szerint a drunkorexia azért is nagyon veszélyes, mert kombinálja a "sorozativást" (több mint öt pohár alkohol fogyasztása egymás után) és az étkezési rendellenességeket.

Az ivással jóllakottság érzet alakulhat ki

A betegek teljesen hozzászoknak, ami nagyon ártalmas, hiszen a bevitt kalóriában nincs igazán értékes tápanyag, ráadásul a részegséggel járó viselkedési kockázatokkal is számolni kell. Mivel 150 ml fehérbor általában 150-170 kalóriát tartalmaz, egy nagy pohár borral annyi "üres" kalóriát juttatnak a szervezetükbe, amennyit egy könnyű ebéd tartalmazna. Nem is beszélve arról, hogy egy adag sörben akár 250 kalória is lehet.

Egy alkoholmentes, kiegyensúlyozott étrend, időnként alacsonykalóriájú, kis alkoholtartalmú, könnyű koktélokkal (a vodka-tonik mix csak 100 kalóriát jelent) egészségesebb alternatívája a fogyókúrának, mint a drunkorexia.

Forrás: WEBBeteg - Cs. K.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/1102/drunkorexia---az-uj-taplalkozasi-zavar

Drunkorexia fogalma

A The New York Times cikke hosszan foglalkozik a jelenséggel, amely részben (ahogy az elnevezésből is sejthető) az anorexiához kötődik. Az anorexiás betegek szinte halálra éheztetik magukat attól való félelmükben, hogy túl sok kalóriát találnak elfogyasztani. A drunkorexiások jelentős része fiatal nő, aki egész nap koplal, hogy így az esti bulik (alkoholos) italainak javára "spórolja meg" a megítélése szerint lenyelhető napi kalóriamennyiséget.

Az anorexia és az alkoholfogyasztás


Az anorexiások egyébként általában kerülik az alkoholt magas kalóriatartalma miatt, ám akadnak közöttük, akik azért isznak egy kicsit, hogy "meg tudják maguknak bocsátani" az evést. Mások csupán azzal "táplálják" magukat, megint mások pedig éppenséggel nem is az alkoholhoz, hanem a drogokhoz (kokainhoz vagy metamfetaminhoz) nyúlnak, hogy elnyomják éhségüket.
"Vannak olyan nők, akik nem mernek a szájukba venni egy szem szőlőt sem, de nem okoz nekik gondot egy sör legurítása" - foglalta össze a szimptómákat Douglas Bunnell, egy philadelphiai rehabilitációs központ igazgatója.

Soványság, drog, alkohol


 Bunnell szerint a soványság iránti sóvárgás és a drogok valamint alkohol társadalmi elfogadottsága okolható az új betegség kialakulásáért: "Mindkét rendellenesség olyan viselkedés, amit manapság dicsőítenek és megerősítenek" - utalt a celebritások nyilvánosság előtt zajló életére. "A partikon való ivás sikkesnek számít, a fogyás és a soványság szinte kulturális követelmény a mai fiatal amerikai lányok számára. A kettő keveredése nem meglepő, ám mostanra elérte azt a pontot, ami már riasztó" - fogalmazott a szakértő.
Az egyik amerikai kereskedelmi tévécsatorna műsorában elhangzott, hogy a felmérések szerint az egyetemista lányok 30 százaléka kész rá, hogy inkább ne egyen, de szabadon ihasson a barátaival. 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr181495859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása