Addiktolgiai konzultáció szenvedéllyel küzdőknek, hozzátartozóiknak. Tanácsadástól a családi konzultáción át a hosszútávú segítségnyújtásig.

 

 Az addiktológiai konzultáció olyan segítségnyújtási forma, mely alapvetően két - vagy több - személy beszélgetését jelenti. Ezek a beszélgetések azonban jelentősen eltérnek a mindennapi társalgástól. A konzultációnak konkrét célja van, és a cél eléréséhez tartozó állomásai. Az egyes állomások eléréséhez feladatok kapcsolódnak.

Problémáink megoldása során gyakran tapasztaljuk, hogy bár ismerjük a jó megoldást, a cél eléréséhez vezető helyes utat, mégsem teszünk lépéseket, vagy kísérleteink sikertelenek maradnak, nem vagyunk képesek megoldani a problémát.

A probléma gyökere pontosan ez. Ahogyan észlelünk egy problémát, ahogyan annak keletkezésében és fennálllásában részt vettünk.

Nem elég tehát meglelni a helyes utat, azon bizony járni is kell. Ismeretlen úton járni sokszor félelmetes, nehéz. Ebben segít a konzultáns (tanácsadó).

A konzultáció során a problémáról való gondolkodást változtatjuk meg. A beszélgetések során kirajzolódnak a probléma gyökerei, az egyéb életterekre gyakorolt hatásai, valamint azok az egyéni képességek, erősségek, melyek mentén ki tudunk alakítani egy tervet a probléma megoldására.

A konzultáció általában több alkalmas folyamat. Az alkalmak száma és rendszeressége igen változó. Minél több energiát fektet bele az ember, minél nagyobb az elszántsága, és minél nagyobb a probléma megszabadulásától való igénye, annál kevesebb idő elég. Az elindulásra. A változtatások fenntartása örök életfeladat.

A konultáció a problémák, lehetőségek feltérképezésével indul. Az állapotfelmérés végére kirajzolódik a cél, az odavezeteő út, és annak hossza. Az állapotfelmérés végén szerződés köttetik (alkalmak száma, időtartama, rendszeressége, ára, feladatok, szabályok).

A találkozások során a kitűzött célokért küzdünk. A beszélgetéseket különböző feladatok, gyakorlatok egészítik ki.

Forrás: http://pszichologia.com

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr451447491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása