Sok ember számára az alkoholfogyasztás nem több, mint kellemes kikapcsolódás. Ugyanakkor más emberek mértéktelenül isznak, egyaránt ártanak maguknak és környezetüknek. Az alkoholproblémák veszélybe sodorhatják az egyén életét, de terápiával lehetséges segíteni az alkoholfüggésben szenvedőkön.

 A legtöbb felnőtt számára a mérsékelt (férfiaknak nem több, mint napi két pohár bor, nőknek és idősebbeknek napi egy pohár) alkoholfogyasztás viszonylag ártalmatlan. Mindazonáltal az alkoholizmus, vagy az alkoholtól való függés nem csak a testi jólétre, de a mentális egészségre is hat !

Mivel az alkoholizmust és az alkoholabúzust gyakran a gyengeség jeleként fogják fel, sokan letagadják az ivással kapcsolatos problémáikat, vagy problémáikat úgy egyáltalán. Tulajdonképpen az alkoholizmus semmivel sem jelent nagyobb gyengeséget, mint az asthma, vagy a diabétesz.

Alkohol abúzus (káros használat)

Az alkohol sok országban messze a leggyakrabban használt drog. Könnyen hozzáférhető és társadalmilag elfogadott. Az alkoholabúzusban szenvedő következetesen egyre többet isznak, egészen addig a mennyiségig, hogy fogyasztásuk már ismétlődően romboló hatással jár. Gyakran nem tudják teljesíteni tanulmányi, munkahelyi, vagy családi kötelességüket. Lehetnek ivással kapcsolatos jogi problémáik, pl. elítélik ittas vezetésért, vagy személyi kapcsolataikat érintő problémáik.

Alkoholizmus

Az alkoholisták vagy alkoholfüggők kényszeresen isszák az alkoholtartalmú italokat. NEM az ital fajtájától, még csak NEM is az elfogyasztott mennyiségtől függ, hogy ki az alkoholista. Csak azzal függ össze, hogy az illető képes-e kontrollálni az ivást. Az alkoholtól függő emberek egyszerűen már nem képesek szabályozni alkoholfogyasztásukat.

Az ivással kapcsolatos problémát alkoholizmusnak nevezzük, ha valaki::

  • megrögzötten iszik,
  • az ivást folytatja a negatív hatások ellenére,
  • idegessé válik, ha nem jut alkoholhoz.

 

 Nem minden részeg alkoholista. Sok ember iszik próbaképpen, hogy barátságos legyen, vagy felhívja magára a figyelmet. Bár az alkoholisták nem tervezik, hogy lerészegedjenek, az ivás számukra kontrolálhatatlan kényszer.

Időnként tudják kontrolálni az ivást, de az alkoholisták legtöbbször képtelenek abbahagyni, ha egyszer elkezdik. Ahogy az alkohol által kiváltott hatásokkal szembeni toleranciájuk növekszik, egyre többet és többet kell inniuk, hogy ugyanazt a hatást elérjék. Egyesek fizikailag alkoholfüggővé válnak, és elvonási tünetektől szenvednek, ha kemény ivási periódus után abbahagyják. Ez lehet hányinger, izzadás, nyugtalanság, ingerlékenység, remegés, sőt akár hallucináció és görcsroham is.

Az adatok szerint tíz emberből egy rendszeres alkoholfogyasztó vagy alkoholista. Az ivási problémák a fiatalok között is gyakorinak számítanak, annak ellenére, hogy számos országban alkoholfogyasztási korhatárt vezettek be. Az alkohol problémák elterjedése és előfordulása a 18 és 29 év közötti felnőttek körében a legmagasabb, a 65 év feletti korosztály körében pedig a legalacsonyabb.

Mi okozza az alkoholizmust?

Számos tényező jelentős szerepet játszik benne. Egyes emberek számára, az olyan személyiségjegyek, mint a lobbanékonyság, az alacsony önbecsülés és az elismerés iránti szükség, helytelen és túlzott iváshoz vezethetnek. Vannak, akiknek az ivás az érzelmi fájdalmakkal való megbirkózást jelenti, mások mentális rendellenességeket próbálnak gyógyítani az alkohollal. Ha az emberek túlzott mértékben kezdenek inni, fizikailag is függővé válhatnak, ami azt jelenti, hogy az ivás válik a kellemetlenségek elkerülésének egyetlen módjává.

 A genetikai vagy örökölt tényezők azt jelentik, hogy egyeseknél magasabb az alkoholfüggőség kockázata. Az, hogy valaki „iszik egyet” valószínűleg azt jelenti, hogy az adott személynél ez inkább több kockázattal jár, mint kevesebbel. Az alkoholista szülők gyermekeinél négyszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy ők maguk is alkoholistákká váljanak, mint más gyermekeknél. Azonban a családi alkoholizmus előzménye nem jelenti azt, hogy a gyermek felnőttkorában elkerülhetetlenül alkoholista lesz. Egyéb tényezők, mint a szociális nyomás és az alkoholhoz történő könnyű hozzáférhetőség is fontos lehet. A szegénység, valamint testi, illetve szexuális erőszak is növeli a kockázatot. Minél fiatalabb korban kezd el az illető inni, annál nagyobb az esély arra, hogy az egyénnél alkohol rendellenesség fejlődik ki valamilyen szinten.

Az alkoholizmus gyakran kapcsolható össze mentális zavarokkal, például bipoláris zavarral, szkizofréniával és felnőttkori ADHD-val. Ebben az esetben az alkoholizmuson kívül az alapvető mentális problémák kezelése is nagyon fontos.

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás következményei

Az alkohol lelassítja az agy bizonyos funkcióit. Ez számos problémát eredményezhet. Például az agyban a gátolt beszédközpont összefolyó beszédet okoz, az érintett látóközpontok eltorzult látást idéznek elő, a legyengült egyensúlyközpontok egyensúlyvesztést és kontrolálatlan végtagmozgást eredményeznek. Ezek a hatások csupán néhány óráig tartanak, de az alkohol az idegrendszer izgatottságát és ingerültségét is előidézi, ami sokkal tovább tart. Súlyosabb esetekben gondoljunk csak a másnaposságra és a remegésre. Ez a hatás gyakran arra készteti a kemény éjszakai ivókat, hogy másnap reggel újra kezdjenek inni, mert a rendkívül kellemetlen nyugtalanság ideiglenesen legyőzhető még több alkohol ivásával. Az ördögi kör beindul, és az ivási sémák a felszínre kerülnek.

 A mérsékelt ivóknál kisebb a szívbetegségek kifejlődésének valószínűsége, mint azoknál, akik nagy mennyiségben isznak. Nem tanácsos elkezdeni az ivást kizárólag azért, hogy az a szívünk javára szolgáljon. Sokkal bölcsebb dolog rendszeres fizikai tevékenység végzése, valamint az alacsony zsírtartalmú diéta választása. A mértékletesség a legfontosabb még azok számára is, akik biztonságosan tudnak inni és ezt is választják. A mértéktelen ivás valójában növelheti a szívelégtelenség, az agyi stroke és a magas vérnyomás kockázatát.

Az alkohol rövid távú hatásai közé tartozik az emlékezetkiesés, a másnaposság és a pillanatnyi eszméletvesztés, de gyakran ezek a problémák csak akkor ismerhetők fel, mikor már súlyossá váltak. Hosszú távon a túlzott mértékű ivás impotenciát, gyomorbántalmakat, szív problémákat, rákot és súlyos emlékezetkiesést, agy- és májkárosodást okozhat. Az alkohol-függőség a meglévő mentális betegségeket ronthatja, különösen depresszió vagy szkizofrénia esetén. Az alkoholizmus új problémákat, súlyos emlékezetkiesést, depressziót vagy szorongást válthat ki. Az ittas vezetés, emberölés vagy öngyilkosság miatti elhalálozás kockázata is megnövekedett. Az alkohol fogyasztása ugyanilyen problémákat okozhat a nem alkoholisták számára is. A mérsékelt ivásnak is lehetnek nem kívánt hatásai, ezen felül az ivás kerülendő gépjárművezetést megelőzően, a terhesség során és bizonyos gyógyszerek szedése esetén.

 Az alkohol hatásait növelik azok a gyógyszerek, amelyek lelassítják a központi idegrendszert, ilyenek például: az altatók, az antipszichotikumok, az antihisztaminok, az antidepresszívumokánsok, a nyugtatószerek, és bizonyos fájdalomcsillapítók. Ha például antihisztamint szed hidegre szénanáthára vagy allergiára és alkoholt iszik, az alkohol növeli a gyógyszer által előidézett álmosságotk, és a vezetést illetve a gépek kezelését veszélyesebbé teszi. Bizonyos betegségekre, például cukorbetegségre és szívpanaszokra szedett gyógyszerek veszélyessé válhatnak, amennyiben alkohollal veszik be azokat. Ha bármilyen vény nélkül vásárolható vagy felírt gyógyszert vesz be, ellenőriztesse kezelőorvosával vagy a gyógyszerésszel, hogy biztonságos-e alkoholt inni.

Az alkohollal kapcsolatos betegségekben szenvedő emberek nem csak saját magukat pusztítják. A családra és barátokra mért hatások is pusztítóak lehetnek. A túlzott mértékű alkohol-fogyasztás a családi vagy házassági problémák leggyakrabban emlegetett oka. Ezek a házastársra vagy a gyermekekre irányuló erőszaktól, a megszállott alkoholvásárlás miatti pénzügyi gondokig terjedhetnek. A gyermekek nagy valószínűséggel érzelmi problémákkal küzdenek, testi és szexuális erőszaktól, elhagyatottságtól szenvednek, felnőttként pedig saját maguk is alkoholistákká válnak, ha alkoholista szülővel élnek együtt. Az alkoholisták gyermekeinek nagy része valamilyen formában megtapasztalja az elhanyagolást vagy az erőszakot. Azok a nők, akik a terhesség során isznak, súlyos károsodást okozhatnak a babájuknak. Még idegeneket is érinthet az alkohol, mint a közlekedés balesetek vagy gyilkosságok áldozatait.

Ivás és vezetés

Az alkohol nagyon kis mennyiségben is ronthatja a vezetés képességét. Ismert tény, hogy bizonyos vezetési készségeket, például a gépjármű irányítását a közlekedési változásokra történő reagálás során, már a 0,02% véralkohol koncentráció is hátrányosan befolyásolja. Egy 80 kg testsúlyú férfi véralkohol koncentrációja mintegy 0,04% lesz, egy órával később, miután üres gyomorra két sört vagy két adag egyéb italt elfogyasztott. Minél többet iszik, annál inkább gyengülnek a vezetési képességei. A vezetési képességek romlása nagyon alacsony szintnél kezdődik, összehasonlítva az egyes országokban meghatározott törvényes korlátozással.

Kezelés

Az alkoholisták képtelenek abbahagyni az ivást pusztán akaraterejükből. Legtöbbjüknek külső segítségre van szükségük. Egyeseknek orvosilag felügyelt méregtelenítés szükséges az életveszélyes elvonási tünetek, mint például a görcsrohamok elkerüléséhez. A probléma súlyosságától függően, a kezelés történhet járóbetegként vagy kórházi betegként, vagy lakóhelyi kezelési programon történő részvétellel. A kezelés jellege az egyén alkoholizmusának súlyosságától és a rendelkezésre álló forrásoktól függ. Miután a személyek állapota stabilizálódott, segítségre van szükségük azoknak a pszichológiai problémáknak a megoldásához, amelyek az alkohol problémákhoz vezettek.

Pszichológiai kezelés

 Számos pszichológiai módszer vagy "beszélgetős" kezelés létezik, amelyek hasznosnak bizonyultak az ivási problémák kezelésében. Ezek a módszerek erősíthetik az alkoholista motivációját az ivás abbahagyásában, az ivást kiváltó körülmények azonosításában, új módszerek tanulásában, amelyekkel a veszélyes ivási helyzetek leküzdhetők, valamint a közösségen belüli szociális támogató rendszerek fejlesztésében. Mivel a család egyaránt hatással van az ivásra és a gyógyulásra, házassági és család terápia is hasznos lehet. A család számára segítséget kell nyújtani az alkoholizmus megértésében, meg kell tanulni, hogy támogatható a személy gyógyulása.

Azoknak a személyeknek a számára, akik nem alkoholisták, de alkohol-fogyasztók, segíteni kell, hogy felismerjék az egészségtelen ivási szokások abbahagyásának előnyeit, valamint, hogy ivási célokat állítsanak önmaguk elé. Egyesek teljes tartózkodást választanak, míg mások inkább korlátozzák az ivás mennyiségét. Az egészségtelen ivási szokásokat kiváltó helyzetek felismerése és új módszerek kifejlesztése a helyezetek kezeléséhez, a legtöbb esetben kedvező hatású. Egyesek, miután tapasztalják az alkohollal kapcsolatos problémáikat és abbahagyják az ivást, úgy dönthetnek, hogy információ és támogatás céljából önsegítő csoportokhoz fordulnak, még akkor is, ha nem diagnosztizálták őket alkoholistákként.

Gyógyszeres kezelés

Az alkoholizmus kezelésére két fő gyógyszertípust használnak leggyakrabban. A benzodazepinek ismertebbek nyugtató hatásuk miatt. Általában a kezelés első néhány napjában alkalmazzák, amely segíti a páciensek biztonságos elvonását az alkoholtól.

 A naltrexon egy olyan szer, amelyet kezdetben a kábítószer- vagy morfium-függőség kezelésére fejlesztettek ki, beleértve a heroin-, oxikodon- és morfium-függőséget is. Mostanában az alkohol-függőség kezelésében is használják a naltrexont. A naltrexon csökkenti az alkohol és kellemes hatásai iránti erős vágyat. Nem okoz kellemetlen és veszélyes reakciót az alkohollal és nem akadályozza az alkohol agyra kifejtett hatásait. A naltrexon nem csökkenti a személy véralkoholszintjét és nincs józanító hatása.

A naltrexon nem gyógyítja az alkoholizmust, de tanácsadással együttesen sok emberben csökkentheti az alkohol iránti erős vágyat. Segíthet megakadályozni a kemény iváshoz való visszatérést. A naltrexone-kezelésben részesülők nagy valószínűség szerint motiváltabbak az ivás abbahagyásában, vagy a gyógyulás korai szakaszában vannak, vagy olyan kezelési programban vesznek részt, amely tanácsadást is nyújt, és az előírás szerint szedik be napi gyógyszereiket.

A naltrexont három hónapra előre lehet felírni, ha a páciens tolerálja a gyógyszeres kezelés és hasznát látja a kezelésnek. A páciens és a kezelőorvos eldöntheti, hogy szükséges-e további kezelés. A leggyakoribb mellékhatás a hányinger. Egyesek alvási nehézségekre, nyugtalanságra, idegességre, hasi fájdalomra/görcsökre, hányásra, erőtlenségre, ízületi és izom fájdalomra és fejfájásra panaszkodtak. Ezek a hatások enyhék és rövid idő múlva megszűnnek. A naltrexone túladagolása májkárosodást okozhat.

Egy másik régebbi gyógyszer a disulfiram. Ez a szer hányingert, hányást és egyéb kellemetlen fizikai reakciókat vált alkohol fogyasztása során, ezáltal gátolja az ivást.

A család és a barátok

 Az alkoholizmus kezelése nagyon sok esetben hatékony, de a kezelés nem szűnik meg, ha az ivás abbamarad. Az embereknek folyamatos támogatásra van szükségük a visszaesés elkerüléséhez. Még ha a hivatalos kezelés befejeződik, sokan további támogatást keresnek önsegítő csoportok, például az Anonim Alkoholisták szervezet bevonásán keresztül. Csak kevesen vannak azok, akik a kezelés után egy évvel nem esnek vissza. Gyakran egyszer vagy többször is visszaesnek mielőtt hosszú távú gyógyulást érnének el. A visszaesés nem azt jelenti, hogy az adott személy próbálkozása kudarcba fulladt, vagy hogy képtelen meggyógyulni. Visszaesés során nagyon fontos, hogy az illető megkísérelje ismét abbahagyni az ivást, és hogy az ehhez szükséges segítséget meg is kapják. A rokonok és a barátok támogatása nagyon fontos lehet a hosszú távú gyógyulás szempontjából.

Nagyon nehéz az embereket meggyőzni arról, hogy fogadják el a segítséget, ha nem akarják azt. A rokonok gyakran védik szeretteiket, azáltal, hogy kifogásokat keresnek az iváshoz, valamint segítenek kilábalni az alkohollal összefüggő nehézségekből. Nagyon fontos nem meghátrálni, és megpróbálni elrejteni a rokon alkohol problémáit, vagy trükkös helyzetekben megmenteni őt. Ilyen módon a személy megtapasztalja az ivás káros hatásait, és valószínűleg motiváltabb lesz az abbahagyásban. A rokonok segítséget nyújthatnak a kezelési lehetőségekkel és a bátorító kezelésekkel kapcsolatos információ begyűjtésében.

Forrás: pszichiatria24x7.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr731223622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása