Riasztóan magas a dohányzással összefüggő halálozások száma hazánkban. E szenvedélybetegség alól egyetlen foglalkozási csoport sem kivétel. Az ÁNTSZ dél-dunántúli részlege képzési anyagot dolgozott ki háziorvosok számára – együttműködve az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiumával, négy orvosegyetem családorvosi tanszékének támogatásával a dohányzásról való leszokás segítésére. Megkezdték a családorvosok képzését, és a leszokást segítő terápiák széles körű terjesztését.

A program 2007 októberében kezdődött névtelen kérdőíves felméréssel a régió háziorvosai között. Szomorú tény, hogy a háziorvosok csaknem egynegyede (22,6 százaléka) dohányzik. A füstölő háziorvosok zöme viszont gondolt már arra, hogy leteszi a cigarettát. Kézenfekvő, hogy a leszokás segítésében hitelesebb a nem dohányzó orvos a beteg szemében.

 Ne légy gyenge, ne légy gyáva! Hagyd abba!Ne légy gyenge, ne légy gyáva! Hagyd abba!

Az említett program eredményeképpen számottevően bővül a dél-dunántúli régióban a dohányzásról leszokást aktívan segítő, saját élménnyel és szakismereteik bővítésével gazdagodott orvosok köre. Ezek az orvosok ma már nem rossz szokásnak tekintik a dohányzást, hanem betegségnek, amely súlyos függőséget okoz. A gyógyításhoz olyan háziorvos szükséges, aki tudatosan törődik betegei pszichés függőségével is, aki képes kezelni a nikotinfüggőséget, és hatékony gyógyszerrel csökkenteni a nikotin utáni vágyat. A nikotint drognak kell tekintenünk, amely ugyanolyan erős hozzászokást, függőséget alakít ki, mint a legkeményebb kábítószerek.

A dohányzás néhány másodpercen belül nikotint juttat az agyba, és biokémiai reakciók sorozatát indítja el, amelyek végül dopamin felszabadulásához vezetnek, és ez örömérzetet, nyugalmat kelt. A cigaretták közötti szünetben a dopamin szintje csökken, és a dohányosnál megvonási tünetek jelentkeznek; izgatottság és stressz. Az agy szinte könyörög a nikotinért, hogy az még több dopamint tudjon felszabadítani, és visszahozhassa az öröm és a megnyugvás szintjét.

A dohányosban gyorsan kialakul a nikotintól való függőség. Ez a vegyi anyag hat az idegrendszerre, ahol receptorokhoz kötődik, és dopamint szabadít föl. A nikotinmentes gyógyszer hatóanyaga képes e receptorok bizonyos fajtáihoz kötődni, és kétféleképpen hatni. Egyrészt úgy, mint a nikotin, ezzel segítve a nikotin utáni vágy tüneteinek enyhítését, de a nikotinnal ellentétes hatást is képes kifejteni, azáltal hogy elfoglalja annak helyét, ami segít csökkenteni a dohányzás kellemes hatásait.

                                                                                                                           Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma az ÁNTSZ támogatásával a dél-dunántúli térség három városában tartott öt továbbképzést, amelyen 140 házi- és üzemorvos vett részt. A leszokáshoz szükséges terápiás támogatást a Pfizer Kft. adta.

Az eredmények máris igen bíztatóak, a továbbképzésen részt vett háziorvosok beszámolói szerint a praxisukban átlag 10-12 olyan beteg van, aki már több mint 3 hónapja nem gyújtott rá. Az orvosi segítség szinte elengedhetetlen, mert a dohányosoknak a fele minden évben megpróbálkozik a leszokással, csak eddig hatékony gyógyszer hiányában mindössze minden harmincadik próbálkozásuk volt sikeres.

A régió lakosainak száma körülbelül egymillió; az országos átlagnak megfelelően 30 százalék, mintegy 300 ezer ember dohányzik ott. Ha naponta egy dobozzal szívnak, az évi 109 millió 500 ezer csomag; ára pedig mintegy 65 milliárd forint évente. Ezzel a cigarettamennyiséggel öt ötvenméteres versenyuszodát lehet színültig megtölteni, illetve 60 futballpálya felületét beborítani. Egy-egy átlagos dohányos, ha naponta egy doboz cigarettát szív el, dobozát 500 forinttal számolva, évente mintegy kétszázezer forintot füstöl el, ami 15 év alatt hárommilliós kiadás.

Dohányzási tilalom a VI. kerületi játszótereken

Az ÁNTSZ DDRI egészségfejlesztési osztálya és alapítványa, a Baranyai Fiatalok Egészséges Életért Alapítvány ebben a tanévben megelőző programot hirdetett meg, amelynek célja: a még nem dohányzó gyerekek körében elejét venni, vagy késleltetni a dohányzás elkezdését, és a már dohányzó gyermekek körében segíteni a leszokást vagy megakadályozni, hogy rendszeres dohányosokká váljanak. A "füstmentes osztályok versenyére" a dél-dunántúli régió 35 iskolájának 56 osztálya jelentkezett.

Forrás: infovilag.com - Kulcsár László

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr271355309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása