Szeged - Az alkohol a nőket gyorsabban romba dönti, mint a férfiakat: a szebbik nem képviselője feleannyi idő alatt függő lehet, mint a teremtés koronája. De az italozásból szabadulni mindkét nemnek nehéz.

 Az alkohol a nőket gyorsabban romba dönti, mint a férfiakat: a szebbik nem képviselője feleannyi idő alatt függő lehet, mint a teremtés koronája. De az italozásból szabadulni mindkét nemnek nehéz: tévút a „szárazság", mert nem elég szüneteltetni az ivást. Józanná az válhat, aki életmódot vált, miután belátja: az alkoholfogyasztás problémát jelent számára, mert függ az italtól. Nőkkel beszélgettünk az ital rabjairól.

A kétdecis vodkát a bevásárlókosárba csúsztatta a szokásos párizsi, tej és Túró Rudi mellé, és a kedvenc újságját is megvette. Úgy érezte – mondja Ági –, ez a minimum, amit megérdemel a napok egyhangúságáért és mert olyan sokat van egyedül! Elmosolyodott, ahogy kigondolta: míg a kicsi alszik, ő meg a férjét várja haza a munka utáni fociból, addig olvas, és közben elszopogatja a piát, aztán fogat mos. A vodkát amúgy épp azért választotta, mert alig van szaga, viszont ha megitta, marad a laza hangulat, mire a férjével, Lacival végre összebújhatnak…

Rádöbbent: beteg

De a vodkásüveg megbontva és félbehagyva a kamrapolcon maradt. Mert kedvenc újságja női magazinjában függőségekről olvasott, és rádöbbent: ő alkoholbeteg! – jelenti ki határozottan most, kedvenc presszónkban kedvenc kapucsínóját kavargatja. Megállapította ugyanis magáról, hogy újabban egyre gyakrabban és egyre többet iszik egyedül – a kamrába bújva, suttyomban. Holott korábban csak ritkán, csak társaságban és csak keveset, mondjuk valami gyenge bort fogadott el. A magazinban olvasottak alapján azonosította magát: ő valójában „szociális ivóból" lett alkoholbeteg!

 Higgyem el, közös ismerőseink között is több az alkoholbeteg, mint gondolnám – győzköd Ági. És sorolja – a magazinban nyilatkozó orvos adta látlelettől megvilágosodva – Mari például nem részegedik le, de mindig „van benne valamennyi töltet", és naponta akár több liter bort „elszopogatva" is képes végigdolgozni a napot. Mari tehát a „szinten tartó" típusú alkoholbeteg, mert hétköznapokon és gyakran iszik – például eleinte csak ebéd és vacsora idején poharazgatott, de végül mindennapossá vált, hogy piál, legalább egy kicsit. „Gépszíjasoknak" nevezik azokat az alkoholbetegeket – okít tovább friss tudását átadva –, akik nem képesek ellenőrizni a mennyiséget úgy, mint például ő, a „szociális ivó". A „gépszíjasok" ugyanis genetikailag örökölték, hogy akár fiatal koruktól kezdve nagyon sokat képesek inni.

Versenyben a srácokkal

 Ott van például Zsuzsa: mindketten emlékszünk, hogy nem hosszú évek alatt „tornázta föl magát" az edzett alkoholbetegek szintjére, már 19 évesen is képes volt versenybe szállni a srácokkal, és a strandon eltöltött napon akár húsz üveg sört is megivott.
Ha az alkohol már az élet középpontjává lett, nincs különbség férfi és nő alkoholbeteg között – jelenti ki dr. Szikszay Petronella addiktológus, pszichiáter. – A nők között is felfedezhetjük az alkoholbetegek három fő típusát. Ugyanakkor egy lány vagy asszony feleannyi idő alatt függővé válhat, mint egy férfi. Egy nő akár 4-5 évnyi folytonos iszogatással alkoholbeteggé lehet. Ennek oka többek között, hogy a férfiakénál általában kisebb a testsúlyuk, a szervezetük nehezebben bontja le az alkoholt, hormonális okok miatt is, és a szervi károsodások is jóval hamarabb kialakulnak, kisebb mennyiség hatására is. Adiktív anyag az alkohol, vagyis ha nem szociális ivók a csajok, hanem ennél többet és gyakrabban isznak alkoholt, vagyis már „kóros ivónak" számítanak, akkor egyre többet és többet kell poharazgatniuk ahhoz, hogy a kívánt hatást, a „lazulást" elérjék. Ezért csak idő kérdése, hogy a kóros ivónál kialakuljon a függőség és így alkoholbeteg legyen.

A dolgozó nők 18 százaléka

 A magasabb beosztásban dolgozó nők 14 százalékának vannak problémái az alkohollal, míg az alacsonyabb beosztásúaknak csak mintegy 4 százaléka alkoholista – állapította meg az University College London kutatása, melybe mintegy 8000 alkalmazottat vontak be. Az arány a férfiaknál 10 százalék lett, függetlenül a hierarchiában elfoglalt helytől. A magyarázat? Az alkohol – a cikk szerint – mindig kéznél van, egyszerű megoldásnak tűnhet az elégedetlenség és a bizonytalanság kompenzálásra. Az otthon, titokban alkoholizálók, vagyis a zugivók között többen vannak a lányok és asszonyok.

– Szárazság csak, vagyis tévút, ha az alkoholista azt hiszi, megszabadult a betegségtől csak azért, mert öt-tíz-húsz éve nem iszik, miközben életszemlélete ugyanolyan marad, mint korábban – magyarázza Szikszay doktornő. – Szakember segítsége, mindenféle hangulatjavító szertől való tartózkodás, a már józan alkoholbetegek tapasztalata megváltozott életmódhoz vezet, a józansághoz.

Hol a határ?

A WHO szerint is veszélyes, mert függőséget okozhat a napi tíz gramm alkohol (egy deci bor, vagy egy pohár sör). Hol a határ? Mondják, a napi egy deci vörösbor egészséges, vérképző és erősíti az immunrendszert. A hétköznapokba semmilyen ürüggyel sem tartozhat bele az alkoholfogyasztás! – jelzi a határt dr. Szikaszay Petronella. A kulturált alkoholfogyasztó, vagyis a „szociális ivó" csak ünnepek alkalmával, társaságban, együtt másokkal, és ilyen alkalmakkor is keveset, mértékkel iszik, és a mennyiség évek alatt sem növekszik. Aki ennél többet vagy gyakrabban iszik, annak előbb vagy utóbb szembe kell néznie – még a függőség (alkoholbetegség) kialakulása előtt (!!) – az alkohol okozta testi és lelki szövődményekkel.

Újszászi Ilona - ujmagyar.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr171416321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása