Szerk 2009.09.29. 18:21

Inni tudni kell

 Szeptember - Október a bor hónapjai, különböző rendezvények, borkóstolók kapnak helyet a szüret jegyében. Sokaknak az élet egy sakktábla, ha isznak az fekete, ha nem isznak az fehér. Az alkoholisták kezeléséről dr. Szikszay Petronella szenvedély betegeket gyógyító orvossal beszélgettünk.

- Kik és miért vállalják a kezelést?
- Az addikció szenvedélyt, függőséget jelent, az addigtológus pedig olyan szakorvos, aki a szenvedélybetegekkel foglalkozik. Azért is tartottam fontosnak ezt a szót kihangsúlyozni, mert sokféle rehabilitációs osztály van. Nálunk, Szigetváron is több rehabilitációs osztály, így például pszichiátriai és mozgásszervi is van. Így mi tulajdonképpen most az addiktológiai rehabilitcióról beszélünk. Minket olyan emberek keresnek fel, akik eljutottak odáig az életükben, hogy belátták, beismerték hogy valahogy másképp isznak, mint a többiek, nekik gondjuk van az alkoholfogyasztással, és odáig is eljutottak, hogy ezért nem másokat vádolnak, és nem másokat akarnak megváltoztatni, hanem ők maguk szeretnének megváltozni.

- Ez a döntés mennyire lehet nehéz?
- Nagyon. A betegektől tudom, hogy az a leghosszabb, legnehezebb út, hogy minket felhívjon.

- Milyen körből jelentkeznek, akik meg akarnak gyógyulni?
- Mindenhonnan. Az alkoholbetegek mindkét nemben, minden társadalmi rétegben (a vállalatigazgatótól a segédmunkásig), minden életkorban, minden foglalkozásban jelen vannak. Ha tágabb értelemben, a szerfüggőségről beszélünk, naponta láthatunk újságcikkeket, melyek szerint ismert, híres emberek, mint például Eric Clapton vagy Whitney Houston rehabilitácisó kezelést vállalnak drogfüggőségük miatt.

- Mennyire hatékonyak a jelenlevő módszerek, amit most Magyarországon alkalmaznak?
- Az úgynevezett Minnesota-modell, amellyel 16 éve dolgozunk, egy igen hatékony kezelés. Az alkoholizmus nem egy rossz szokás, nem akaratgyengeség, hanem egyértelműen betegség. Ez nem múlik el, olyan mint a cukorbetegség. A modell alkalmazása előtt nagyon sokan próbálkoztak azzal, hogy az alkoholistákat megtanítsák inni. Ennek a modellnek a képviselői hitet tesznek amellett, hogy az alkoholistákat nem lehet megtanítani inni, mert ezt a képességüket véglegesen elveszítették. Tehát aki függő az csak annyit tehet, hogy teljesen és véglegesen megtanul a szer nélkül élni élete végéig. A program arról szól, hogy egy alkoholfüggő személy megtanul egy módszert, egy filozófiát, hogy hogyan tudja ezt megvalósítani élete végéig.

- Egy szenvedélybetegnek kire van nagyobb szüksége: orvosra vagy családra?
 - Elsősorban a betegre van szükség, a belátására, beismerésére. A szenvedélybetegeknek nagyon nagy akaraterejük van, ebben nincs hiányuk. Elsősorban az a személy kell, aki beismeri, hogy valami gond van az ivásával, de ő egyedül nem elég ahhoz, hogy kikecmeregjen. Szükség van egy olyan módszerre, ami segít neki abban, hogy megtanítja őt, hogy mi a betegsége. Mondok egy példát: Képzelje el, hogy valaki nem hallott még a cukorbetegségről, nem tudja mi az. Azt veszi észre, hogy szédül, sok vizet iszik, elájul, nem tudja mitől. Egészen addig, amíg egy hozzáértő szakember el nem mondja, hogy ez egy betegség, és az evésével függ össze, hogy valójában ez hasnyálmirigy betegség. Először azt kell megtanulni, hogy mi a betegség, ehhez viszont egy szakember szükséges. Aki elmondja, hogy a kórt diétával és inzulinnal tudja egyensúlyban tartani. Egészen addig tehetetlen állapotával szemben, ami csak egyre romlik.

- Miért kezdenek el az emberek alkoholt fogyasztani?
- Én azt gondolom, hogy inni jó, én is fogyasztok alkoholt. Ha az ember beengedi az életébe az alkoholt, és megtapasztalja, hogy jó, akkor azt szeretné ismételni újból és újból. Így működünk.

-Akkor a határt már nem tudja meghúzni?
- Nagyon sokan vannak, akik nincsenek azzal tisztában, hogy az alkohol, az egy olyan szer, amelyet ha nem megfelelően használunk, az betegséget, függőséget okoz. Nagyon sokan nem tudják, hogy milyen az a fogyasztási forma, ahogy inni lehet. Ez a szociális ivás: ritkán, mértékkel és ünnepekkor, illetve társaságban. A mérték soha nem nő, mindig állandó marad. Tehát ugyanaz az elfogyasztott alkohol mennyiség, ugyanazt a hatást váltja ki 20 év múlva is.

- Kezdeti kezelési stádiumban el lehet-e dönteni, hogy nehéz vagy reménytelen a gyógyítás?
- Addig amíg valaki nem képes az érzéseiről, életéről, problémáiról beszélni, amíg nem hajlandó elfogadni segítséget, hogy egyedül ebből nem lehet kikeveredni, addig reménytelen az ügy. Első tehát az őszinteség, a másik, hogy kész legyen az ember odafigyelni másokra és hogy legyen benne hajlandóság arra, hogy megváltoztassa az életét és a gondolkodását. Amíg ezekre képtelen vagy nem hajlandó, sokszor előfordul a visszaesés.

- A visszaesőket mennyire fogadják szívesen?
 - Ez egy rehabilitációs terápia. A függőségi betegségeknek az a jellemzője, hogy ha az ember nem gondozza a betegségét, nem tartja karban, illetve ha a páciens nincs tudatában a betegségének, ha nem figyel magára és az élethelyzeteire, akkor nem ismeri fel azokat a helyzeteket és jeleket, amelyek beavatkozás nélkül visszaeséshez vezetnek. Egy rehabilitációban ezeket meg lehet tanulni. A betegség maga, ha nem gondozzuk, akkor törvényszerű a visszaesés. De meg lehet tanulni elkerülni. Nem lehet egyszer csak egy ilyen helyzetbe találni magunkat. A rehabilitációs terápia körülbelül 5 hónapig tart, ez idő alatt vannak eltávozások, amikor az eredeti környezetében tölti a hétvégét a beteg. A kezelés vége felé, mikor már megtanulta a betegségét kezelni a páciens, két hétig is otthon lehet. Tehát az eltávozásokból megtanulja a helyzeteket kezelni. A lényege az, hogy addig aktiv egy szenvedélybeteg, amíg iszik vagy ha nem is teszi, a gondolkodása egy szenvedélybetegéhez hasonlít.

- Meg lehet-e előzni a bajt?
- Azt gondolom igen. A megelőzés egyik fele az elsődleges megelőzés, ez az, ami a családokban, iskolákban történik, ez nem orvosi feladat. Ismereteket kell kapjunk arról, hogy hogyan lehet boldogan, kiegyensúlyozva élni, elfogadva önmagunkat és másokat. Megtanuljuk mi az érték és hogy az emberekre figyelemmel legyünk.

- Hol helyezkedik el hazánk az alkoholfogyasztás terén ?
Magyarországon ma 1 millió alkoholfüggő van.

- A kényszerelvonó megszüntetése mennyire volt jó döntés?
- "Semmit nem lehet tenni veled, nélküled" - az embert erőszakkal nem lehet megváltoztatni, az ember csak saját maga képes erre. Akkor változik meg egy ember, amikor benne megszületik a felismerés, a változás vágya.
 

Szabó P. Ferenc

Pecsinapilap - Pécs internetes napilapja

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr851416268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása