Nemcsak a testi, hanem a lelki és szellemi egészség megőrzésére is nagyobb figyelmet kellene fordítani a mostaninál, főként, hogy a pszichiátriára fordítja a legkevesebbet az Egészségbiztosítási Pénztár. Konferenciát tartottak a hétvégén Nagykállóban a szakmát érintő hatásokról.

 Tavaly 88 ezer járó- és 8 ezer fekvőbeteget láttak el az ország egyetlen szakintézményében, a nagykállói Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórházban. Minden ötödik után nem fizetett az Egészségpénztár, de akkor sem küldik el őket, hisz nem tudható, hogy a portáról nem a sínek felé veszi-e az irányt a páciens. Móré L. Csaba, az intézmény igazgatója azt mondja: a betegek száma nem növekszik, de a páciensek egyre súlyosabb állapotban kerülnek hozzájuk és ennyi is elég, hogy érzékeljék: az egészségtudatos életmódról, a prevenció fontosságáról szóló kampányokba ideje lenne beemelni a mentális egészséget is.

Ahogy a vérnyomás, a koleszterin szint a szív- és érrendszerről ad képet, a mentális állapot felmérését tesztek segítik, hiszen nagyon jól megállapítható valakinek például a szorongás szintje, a stressz-menedzselő képessége, a memória funkciói.

Különbség van abban is, hogy mikor érzi magát valaki betegnek és mikor értékeli az állapotát az orvos kórosnak. – mondja Harmatta János, a szakmai kollégium elnöke. Képesek legyünk szeretni és dolgozni, és ebben örömünket is leljük - ez az alapja a mentális egészségnek Freud szerint. És bár ez nem tűnik bonyolultnak, amíg megvan, a WHO szerint 2020-ra a rokkantságra vezető okok között második helyre kerül a depresszió. Közben Magyarországon drámai módon csökken a szakemberek száma. Kelet-Magyarországon néhány éve még mintegy 250 pszichiáter dolgozott, most már kilencvenen sincsenek az ellátórendszerben. Vagy magánpraxist nyitottak, vagy külföldre mentek.

Forrás: mr1-kossuth.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr401353066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása