A súlyproblémák kialakulásának esetében lehetséges, hogy nem az ételek számítanak, hanem az, hogy ki fogyasztja őket A legújabb kutatások szerint a normális súlyú és az elhízott nők másképp reagálnak a hizlaló ételekre.

"A normális súlyú nők a kísérlet során tudatosan egyre kevesebbet ettek a hizlaló ételekből, a kórosan túlsúlyosak azonban egyre többet és többet - nyilatkozta Jennifer Temple, a kutatás vezetője - Ez is bizonyítja, hogy eltérő étkezési tanácsadást kell kialakítani a normális súlyú és a túlsúlyos páciensek esetében."

A felmérések szerint a fogyókúrán átesettek mindössze tíz százaléka képes megtartani a súlyát a fogyást követő öt évben. A szakértők úgy gondolták ennek oka a szigorú önmegtartóztatás utáni visszaesés, amikor a fogyókúrázók már nem tudnak ellenállni kedvenc ételeiknek.
A mostani kísérlet szerint a normális súlyú nők esetében ez a jelenség csak részben igaz: a normális súlyú önkéntesek ugyanis pár hét alatt teljesen elvesztették érdeklődésüket kedvenc ételeik iránt, ha mindennap enniük kellett belőle. "Két héten keresztül minden nap süteményt és édességet kellett enniük, de egyre kevesebbet fogyasztottak belőle, és a végén már el is vesztették érdeklődésüket az ételek iránt" - nyilatkozta Ms. Temple.

"A túlsúlyos résztvevők esetében azonban pont az ellenkezője történt: ők egyre többet és többet fogyasztottak kedvenc ételeikből, és két hét után sem csökkent az ételek utáni vágyuk."

"Ez a jelenség igen hasonló ahhoz, amit drogfüggőknél is megfigyelhetünk - nyilatkozta Ms. Temple - Az idő múlásával szervezetünk egyre kevésbé reagál a drogokra, így egyre nagyobb mennyiségre van szükség a hatás eléréséhez."

"Természetesen a túlevés ettől még nem tekinthető függőségnek, de nagyon sokat tanulhatunk belőle, ha megpróbáljuk a drogfüggőség kezelésében használt módszereket átültetni a túlsúlyosok étkezési tanácsadásaiba."

"Világosan látszik, hogy a kóros elhízásban szenvedők nem az éhség miatt esznek - nyilatkozta Marianne Grant, a Texas A&M Egészségügyi Kutatóközpont étkezési tanácsadója - A túlevésnek valamilyen más oka kell, hogy legyen, és ezt az okot igyekszünk feltárni."

Forrás: betegszoba.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr571278349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása