Egy nemrég végzett kutatás szerint a fiatalok alkohol- és viselkedésproblémáit környezeti és genetikai tényezők együtt határozzák meg.

 

 "A múltban az öröklött és környezeti tényezőket vizsgáló kutatásokat gyakran külön, egymástól függetlenül végezték" - nyilatkozta Danielle Dick, a Virginia Közösségi Egyetem pszichiáter professzora.

"Egyes tudósokat a viselkedésproblémák öröklött tényezői foglalkoztatták, míg másokat a környezeti hatások. Mostanra azonban tudjuk, hogy ezt a két tényezőt nem lehet egymástól elválasztani, hiszen mind a kettő ugyanolyan nagy hatással van a viselkedészavarok kialakulására."

"A legtöbb környezeti hatásokat vizsgáló kutatás elsősorban a szülők és a szűkebb családi környezet szerepét helyezi előtérbe - tette hozzá Dick professzor - A legújabb kutatások alapján azonban úgy tűnik, a fiatalok alkoholproblémáinak kialakulásában a szocio-regionális, és tágabb környezeti tényezők is nagy szerepet játszanak."

Dick professzor és kollegái összesen 5000, 1983 és 1987 között Finnországban született ikerpár egészségügyi adatait vizsgálták meg. "Az eredmények alapján világosan látszik, hogy míg egyes környezeti faktorok segítik a genetikai tényezők előtérbe kerülését, addig mások inkább elnyomják azt" - írják a kutatók.

"A legfontosabb eredmény, hogy bizonyítottuk, az ember sorsa nincs megírva a génjeiben, tehát a hajlamosító genetikai faktorok sem jelentik mindenképpen egy bizonyos probléma jelentkezését: mindez a környezeti tényezőktől függ, azok javításával tehát elkerülhetőek és kezelhetők lesznek egyes alkohol és viselkedésproblémák" - nyilatkozta Dick professzor.

Forrás: betegszoba.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr121266162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása